Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Πώς βγήκε το όνομα της NIKE και γιατί ο γραφίστας πήρε μόνο 35$;



Το 1971, ο Φίλ Νάιτ, πρώην δρομέας μεσαίων αποστάσεων στις ΗΠΑ, αποφασίζει να δημιουργήσει τη δική του σειρά παπουτσιών. Καθώς η μισή επιτυχία μιας εταιρείας βασίζεται στο όνομα, ο Νάιτ ζητά από τους υπαλλήλους του, να γράψουν την πρότασή τους σε ένα χαρτί και να το ρίξουν σε ένα καπέλο.





Ο ιδρυτής της NΙΚΕ, Φιλ Νάιτ.
Τελικά επιλέγεται το NIKE, από την αρχαία Ελληνίδα θεά Νίκη. Ο μάλλον αρχαιολάτρης υπάλληλος που το πρότεινε, ισχυρίστηκε πως είδε τη θεά στο όνειρό του! Το επόμενο βήμα ήταν η σχεδίαση του λογοτύπου, εμπνευσμένο φυσικά από το όνομα. Η σχεδιάστρια Κάρολιν Ντέιβιντσον δημιούργησε ένα αφαιρετικό φτερό, που παραπέμπει στο διάσημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. 

Ο Νάιτ δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα, αλλά βιαζόταν. Ενέκρινε λοιπόν το σχέδιο και κατέβαλε στην Ντέιβιντσον την πενιχρή αμοιβή των 35 δολαρίων. Ένδεκα μόλις χρόνια αργότερα, η ΝΙΚΕ, με λογότυπο το φτερό της Νίκης, «πέταξε» στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως, εκτοπίζοντας τη γερμανική ADIDAS.


Το χρυσό δαχτυλίδι στο σχήμα του λογότυπου της ΝΙΚΕ, που χάρισε ο Φιλ Νάιτ στην Κάρολιν Ντέιβιντσον.
Προς τιμήν του, ο Νάιτ δεν ξέχασε την Ντέιβιντσον και αποφάσισε να επανορθώσει την αδικία, όσον αφορά την αμοιβή της. Το 1988 την προσκάλεσε σε δείπνο, της χάρισε ένα πανάκριβο χρυσό δακτυλίδι, με το διάσημο πλέον φτερό και ένα πλουσιοπάροχο πακέτο μετοχών της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου