Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Έρχονται τρόφιμα με έντομα και στην Ευρώπη;

Έρχονται τρόφιμα με έντομα και στην Ευρώπη;Τα πιθανά οφέλη από τη χρήση των εντόμων στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές εξέτασε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).




Συγκεκριμένα η EFSA εξέτασε το ζήτημα αυτό, με το προφίλ κινδύνου που προσδιορίζει τους πιθανούς βιολογικούς και χημικούς κινδύνους καθώς και τους αλλεργιογόνους και περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση των εκτρεφόμενων εντόμων, ως τρόφιμα και ζωοτροφές. Η επιστημονική γνωμοδότηση συγκρίνει επίσης αυτούς τους πιθανούς κινδύνους με εκείνους που σχετίζονται με κύριες πηγές ζωικών πρωτεϊνών.

Στην επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA «Έντομα ως τρόφιμα και ζωοτροφές: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;», η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Αρχής ισχυρίζονται ότι «η πιθανή παρουσία βιολογικών και χημικών κινδύνων στα τρόφιμα και στις ζωοτροφές που πηγάζουν από τα έντομα εξαρτάται από τις μεθόδους παραγωγής, τη διατροφή των εντόμων, το στάδιο του κύκλου ζωής που συλλέγονται τα έντομα, το είδος των εντόμων και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για περαιτέρω επεξεργασία.

Επίσης, τονίζεται ότι η παρουσία των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που προκαλούν σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες εξαρτάται από το αν το υπόστρωμα με το οποίο διατρέφονται τα έντομα περιέχει πρωτεΐνη από ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα.

Εφόσον τα έντομα που δεν υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία διατρέφονται με τις συνήθεις ζωοτροφές, οι αναμενόμενοι μικροβιολογικοί κίνδυνοι είναι όπως και για τις υπόλοιπες μη επεξεργασμένες πηγές πρωτεϊνών. Για τη μεταφορά χημικών κινδύνων, τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα.

Η επιστημονική γνωμοδότηση επίσης εξετάζει τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την διατροφή των εντόμων με οικιακά απορρίμματα και απόβλητα ζώων.

Ο κίνδυνος περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναμένεται να είναι συγκρίσιμος με εκείνο που προκαλούν άλλα συστήματα εκτροφής ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου