Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

"Ιστορίες του Χωρκού": Η σειρά Θρύλος της Κυπριακής Τηλεόρασης σε ένα αφιέρωμα του 365days-2blog!



Είναι η σειρά θρύλος της Κυπριακής τηλεόρασης όπου στις ώρες προβολής της όλοι "πάγωναν" μπροστά στη τηλεόραση τους. Το 365days-2blog κάνει αφιέρωμα στις "Ιστορίες του Χωρκού"...







 "Οι Ιστορίες του Χωρκού" αποτελεί την μακροβιότερη σειρά της Κυπριακής τηλεόρασης. Η σειρά ξεκίνησε να μεταδίδεται το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2006. Την περίοδο 2010-2011 προβλήθηκαν νέα επεισόδια (59) της σειράς.


Ο σεναριογράφος της σειράς, Δήμος Αντρέου, ξεκίνησε να γράφει τη σειρά το 1996 με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του 1996. Το έναυσμα αποτελούσε η κάθοδος αρκετών υποψηφίων κοινοταρχών σε μικρά χωριά των 50-60 ψηφοφόρων, ενώ θα ανέμενε κανείς την ύπαρξη ενός μόνο υποψήφιου και συνεπώς τη μη διεξαγωγή εκλογών. Ο σεναριογράφος θέλησε να καταγράψει το γεγονός αυτό, των πολλών υποψηφίων σε μια μικρή κοινότητα των 50 ψηφοφόρων, γράφοντας τις «Ιστορίες του χωρκού».
Αρχικά γράφτηκαν μόνο 7 επεισόδια αλλά λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε η σειρά ανάμεσα στο κοινό, προβλήθηκαν ακόμα 11. Στη συνέχεια ακόμα 12 και έπειτα ακόμα 40. Μέχρι το 2006 που τερματίστηκε η σειρά προβλήθηκαν 451 επεισόδια. Το 2010-2011, γυρίστηκαν ακόμη μερικά επεισόδια με τους παλιούς αλλά και νέους ηθοποιούς.

Στη εν λόγω σειρά συμμετείχε όλη η "Εθνική Κυπρίων Ηθοποιών" όπως ο Ανδρέας Αργυρίδης, Δώρα Κακουράτου, Γιώργος Ζένιος, Πόπη Αβραάμ, Λέαντρος Παναγιωτίδης, Ηράκλης Γιωργαλλής, Κώστας Βήχας, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Ζωή Κυπριακού, Θέα Λάμνισου κ.α.

Στα αξιοσημείωτα της σειράς είναι ότι συμμετείχαν και κάποιοι "Θρύλοι" του Κυπριακού Θεάτρου όπως ο Ανδρέας Μούστρας στα πρώτα επεισόδια ως ιερέας , όπως επίσης και ο αξεπέραστος Κώστας Παπαμαρκίδης στο ρόλο του "Νεκατώστρα" όπου σε μια ηλικία κοντά στα 80 τότε, έτρεχε, χοροπηδούσε, τραγουδούσε και λειτουργούσε ως πιστός στρατιωτής κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη της σειράς Τάσου Ταντελέ όπου με μια απίστευτη μαεστρία αποτύπωνε όλο το χιούμορ που πήγαζε από την κυπριακή κοινωνία στη μικρή οθόνη.

Σκόπιμο είναι να αναφέρουμε και την παρουσία του μεγάλου Τάσου Αναστασίου στο ρόλο του "Σάτσιη" όπου υποδυόταν το ρόλο του γκαφατζή και ξεχασιάρη αστυνομικού που με μια ατάκα του ήταν αρκετή για να σε κάνει να γονατίσεις από το γέλιο. Δυστυχώς το χάσαμε νωρίς αφού έχασε την μάχη από το καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία.

Η απήχηση της σειράς ήταν τεράστια αφού ενώ αρχικά υπήρχε πάντα η σκέψη η σειρά να ολοκληρωθεί σε 7 επεισόδια κάθε φορά ανανεωνόταν με νέες περιπέτειες και χαρακτήρες με αποτέλεσμα να διαρκέσει για δέκα χρόνια!
Στη συνέχεια η σειρά εξελίσσετε και αποκτά το δικό της sound track (μουσική: Κώστας Κακογιάννης, τραγούδι: Κωνσταντίνος Μελίδης) όπου το σιγοτραγουδούσε όλη η Κύπρος . Στο άκουσμα του ... "Καλως ήρθετε φίλοι μου πόψε στο πανοχώρι..." όλη η οικογένεια στηνόταν μπροστά στη τηλεόραση για να απολαύσει τον Χάμπατσο, την Πεζούνα, τον Παπάκωστη, την Μαρίτσα και όλους τους ηθοποιούς που έπαιζαν στην σειρά.

Η προσθήκη άλλων ηθοποιών όπως ο Δημήτρης Σάββα στο ρόλο του Παπάκωστη και της Βαλεντίνας Σοφοκλέους ως Μαρίτσα, του Σώτου Φιλιππίδη ως "Παντέλας" και το μικρό πέρασμα του Κωστάκη Κωνσταντίνου βοήθησε την σειρά να κρατηθεί σε υψηλά νούμερα τηλεθέασης παρά την μεγάλη απώλεια με την φυγή του Ηράκλη Γιωργαλλη από την σειρά.
Το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας της σειράς ήταν ένα: Η Κυπριακή πραγματικότητα με μπόλικη δόση σάτιρας αποτελούν την ιδανική κωμωδία. Αυτό είναι το συστατικό που λείπει από τις σύγχρονες κυπριακές σειρές οι οποίες με το ζόρι προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές για ένα χρόνο. Όλα αυτά τα ξενόφερτα στοιχεία που προσπαθούν να επιβάλουν κάποιοι συντελεστές στις κυπριακές σειρές αποτελούν και το στοιχείο της παταγώδους αποτυχίας τους.
Ο μοναδικός που φαίνεται να έχει αντιληφθεί το γεγονός αυτό είναι ο σεναριογράφος και ηθοποιός Λώρης Λοϊζίδης, που αποδεικνύει με τις σειρές του "Την πάτησα", "Αίγια Φούξια" και την "Πρώτη Σταγόνα" γιατί είναι πρώτες σε τηλεθέαση στη Κυπριακή τηλεόραση.
Οι "Ιστορίες του χωρκού" είναι τηλεοπτικό φαινόμενο και ελπίζουμε να δούμε παρόμοιες σειρές στο μέλλον. 


Πηγή: 365days-2blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου