Εχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 500 γρ. εντόμων ετησίως....χωρίς να το γνωρίζει!
Ενώ ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, η διαθεσιμότητα τροφής αυξάνεται με αριθμητική πρόοδο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ανάγκες για τρόφιμα. Η λύση φαίνεται ότι βρίσκεται στην κατανάλωση τροφών όπως τα φύκια, η παρασκευή κρέατος εργαστηριακά, αλλά και στα έντομα, όπως μας επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου που σε συνεργασία με τη φοιτήτρια διαιτολογίας Ειρήνης Ριφιώτη μας αναφέρουν τις τροφές που είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στο μέλλον!
Φύκια
Παρόλο που τα φύκια βρίσκονται στο πάτο της τροφικής αλυσίδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία από τις κύριες τροφές του μέλλοντος. Είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό στο πλανήτη με πάνω από 10.000 ποικιλίες που θα μπορούσαν να λύσουν σοβαρά προβλήματα σίτισης καθώς από αυτά μπορούν να τραφούν άνθρωποι και ζώα. Είναι εύκολο να καλλιεργηθούν καθώς δεν καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις και δεν χρειάζονται λίπασμα.
Τα φύκια σαν τροφή είναι πλούσια πηγή σιδήρου και πρωτεϊνών. Αλλά και πολύ καλή πηγή ασβεστίου, ιωδίου, χαλκού, μαγνησίου, φυτικών ινών και βιταμινών Α, Ε, C και Β12 στις οποίες οφείλουν τις αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Επίσης τα φύκια είναι φυτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.
Τα φύκια χρησιμοποιούνται στη καθημερινότητά μας όλο και περισσότερο με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως ενισχυτικά πυκνότητας σε γαλακτοκομικά προϊόντα, σε αρκετά ροφήματα και σε πολλά προϊόντα τα οποία δεν θέλουμε να είναι υδαρή (π.χ. οδοντόκρεμα). Τα βρίσκουμε και με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, με πιο δημοφιλές τη σπιρουλίνα, ένα είδος φυκιού με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Τέλος, ένας άλλος τρόπος χρήσης των φυκιών στη διατροφή μας είναι μέσα σε σαλάτες στο γεύμα.
Τεχνητό κρέας (In vitro meat)
Εικάζεται, ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα ξεπερνά τα 9 δισ. και συνεπώς οι ανάγκες για κατανάλωση κρέατος θα έχουν εκτιναχθεί. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση θα είναι βελτιωμένη και συνεπώς η ικανότητα αγοράς και πρόσληψης κρέατος μεγάλη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο. Τη λύση φαίνεται να δίνει το «κρέας του εργαστηρίου», όπως λέγεται.
Πρόκειται για πραγματικό κρέας που παράγεται χωρίς τη χρήση ζώων και όχι για απομίμηση κρέατος. Τα οφέλη του κρέατος αυτού είναι αρκετά τόσο για τους κρεατοφάγους όσο και για τους χορτοφάγους και αφορούν κυρίως τη δημόσια υγεία καθώς αποτελείται από 100% μυϊκό ιστό.
Η γεύση του δεν θα παρουσιάζει καμία διαφορά αλλά μαζί με την υφή και το χρώμα θα μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στα παιδιά. Οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν πλήρως τα συστατικά του κάνοντας παρεμβάσεις όπου χρειάζεται όπως π.χ. μετατρέποντας τα Ω6 βλαβερά για την υγεία λιπαρά οξέα σε Ω3 λιπαρά οξέα.
Το “κρέας του εργαστηρίου” είναι φθηνότερο να παραχθεί σε σχέση με το κανονικό κρέας, καθώς για τη παρασκευή του δεν ξοδεύεται πολύ νερό και δεν χρειάζονται οι τεράστιες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή με συμβατικό τρόπο. Επίσης τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται είναι μειωμένα.
Μονόδρομος η εντομοφαγία τα επόμενα χρόνια
Περισσότερα από 1000 είδη εντόμων καταναλώνονται στις μέρες μας, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια τάση της βιομηχανίας τροφίμων να τα εισάγει στη δίαιτα του αναπτυγμένου κόσμου, κυρίως με τη μορφή αλεύρων (π.χ μπάρες δημητριακών, ζύμες από πίτσες, φυστικοβούτυρο, σούπες, σοκολάτες, καθώς ακόμα αποτελεί και συχνή χρωστική). Έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 500 γρ. εντόμων ετησίως....χωρίς να το γνωρίζει!
Οι επιστήμονες, όμως, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εντομοφαγία αποτελεί, μάλλον, μονόδρομο στη διατροφή του ανθρώπου. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ η τροφή μόνο με αριθμητική πρόοδο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι τροφές, τουλάχιστον όπως τις συνηθίζουμε σήμερα, σύντομα δεν θα επαρκούν ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος δεν είναι καθόλου φιλική για το περιβάλλον.
Επιπλέον, τα έντομα μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος, ενώ αποτελούν πολύ καλές πηγές αρκετών βιταμινών και μετάλλων και ως εκ τούτου αποτελούν συμπυκνωμένη τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία.
Mερικά έντομα που καταναλώνονται πιο συχνά είναι οι κάμπιες, είτε μέσα σε σαλάτες είτε ως ορεκτικό, οι ακρίδες, οι οποίες συνήθως σερβίρονται σαν ορεκτικά, αρωματισμένες με λεμόνι, αλάτι, γκουακαμόλε και καυτερό πιπέρι και τα σκαθάρια, τα οποία αποτελούν ένα τραγανό σνακ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου