Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Απέσυραν την πρόταση οι δανειστές -Τσίπρας: Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.Απέσυραν την πρόταση οι δανειστές -Τσίπρας: Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα!


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε στην Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόέδρο πως όποια απόφαση και αν πάρει το Eurogroup ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη εβδομάδα θα επιβιώσει.
H Ανγκελα Μέρκελ και o Φρανσουά Ολάντ πίεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω το δημοψήφισμα, ωστόσο ο πρωθυπουργός -αν και δεν υπάρχει πλέον πρόταση συμφωνίας από τους θεσμούς- ήταν ανένδοτος και είπε πως η Δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από το το αποτέλεσμα του Eurogroup. 
Non paper της κυβέρνησης εναντίον των θεσμών
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις!
Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση.
Οι θεσμοί  κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν.
Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς».
Απερρίφθη το αίτημα για παράταση (άρα και για χρηματοδότηση)
Ωστόσο, το Eurogroup απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μήνα στο πρόγραμμα.
Αυτό σημαίνει ότι στις 30 Ιουνίου, Τρίτη, το πρόγραμμα παύει να ισχύει και έτσι παύει να ισχύει και η πρόταση των δανειστών πάνω στην οποία γίνεται το δημοψήφισμα στην Ελλάδα!
Παράλληλα η ΕΚΤ με επίσημη δήλωση αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εν ευθέτω χρόνω για να συζητήσουν την κατάσταση. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις»
Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα
Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup «για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης» χωρίς όμως τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβγαλαν από τη συνεδρίαση τον Γιάνη Βαρουφάκη και συνεχίζουν μόνοι τους τη συνεδρίαση για το PLAN B, δηλαδή τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.
Στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών είπαν όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε την αποχώρηση Βαρουφάκη ώστε όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης να συζητήσουν το PLAN B για τη χώρα μας και τα μέτρα που θα λάβουν σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν τα μέλη του Eurogroup, εκτός του Βαρουφάκη
«Aπό τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 για την επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας χρηματοοικονομικής βοήθειας, εντατικές διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου και του επείγοντος της κατάστασης, τα θεσμικά όργανα είχαν υποβάλλει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πολιτική προϋποθέσεων, κάνοντας χρήση της δεδομένης ευελιξίας εντός της τρέχουσας συμφωνίας.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Εurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, μονομερώς, αργά το βράδυ της 26ης Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές εκταμιεύσεις χρημάτων και την υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό μέσω της συνέχισης ενός προγράμματος με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλλει πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, ημερομηνία που είναι μετά τη λήξη του προγράμματος. Η τρέχουσα συμφωνία χρηματοοικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα θα εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου 2015, καθώς και όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από κράτη μέλη της ευρωζώνης SMP και ANFA ισοδύναμων κερδών.
Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.»
*Η ανακοίνωση υποστηρίζεται από τα μέλη του Εurogroup εκτός των Ελλήνων εκπροσώπων
Ντάισελμπλουμ: Τέλος συνομιλιών λόγω άρνησης της πρότασης των θεσμών από την Ελλάδα
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκίνησε τη συνέντευξή του ξεκαθαρίζοντας πως έγινε κοινό ανακοινωθέν των 18 υπουργών της ευρωζώνης αλλά δεν την υπέγραψε ο Βαρουφάκης. Συμπλήρωσε δε ότι στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου οι 18 για να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο.
Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ντάισελμπλουμ:
  • Οπως είπα εξεπλάγην αρνητικά με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης 
  • Μετά το τελευταίο eurogroup είπα ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις 
  • Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν αλλά η ελληνική πλευρά έπρεπε να εγκαταλείψει χθες 
  • Εφερε σε τέλος τις συνομιλίες 
  • Μετά καταλάβαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει τις προτάσεις των θεσμών 
  • Οι 18 λυπούνται για αυτή την εξέλιξη 
  • Γιατί διεκόπησαν χθες οι συνομιλίες και σήμερα δεν υπήρχαν νέες 
  • Αυτές οι προτάσεις έλαβαν το μέγιστο της ευελιξίας που το eurogroup προέβλεπε 
  • Ημασταν προετοιμασμένοι να λάβουμε υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα 
  • Οι θεσμοί και οι προτάσεις τους έδειξαν τη μέγιστη ευελιξία 
  • Ωστόσο οι ελληνικές αρχές απέρριψαν αυτές τις προτάσεις και αποφάσισαν να υποβάλλουν μαι δική τους πρόταση για δημοψήφισμα 
  • Η δική μας διαδικασία δεν είχε τελειώσει ωστόσο η ελληνική πλευρά αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες και να απορρίψει τις προτάσεις 
  • Δίνει την επιλογή του όχι σε προτάσεις που δεν ήταν τελικές 
  • Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ
  • Εμείς θα συναντηθούμε εκ νέου για να δούμε τα μελλοντικά μας βήματα 
Ερ.: Τι θα σήμαινε το όχι και τι το ναι στο δημοψήφισμα;

Πολλοί υπουργοί στο Eurogroup έκαναν το ίδιο ερώτημα στον Βαρουφάκη: τι θα σημαίνει το ναι παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει εκστρατεία κατά του όχι 
Μας είπαν ότι θα εφάρμοζαν το πακέτο 
Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας 
Αν η κυβέρνηση έχει εκφραστεί τόσο αρνητικά όπως χθες ο Τσίπρας, τότε η αξιοπιστία είναι μικρή 
Αν υπάρχει όχι, τότε θα υπάρξει δυνητικά ένα καλύτερο μέλλον 
Δεν ξέρω την απάντηση 
Οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει αλήθεια να το πει στους ψηφοφόρους τότε έχει προβλήματα αξιοπιστίας 

Ερ.: Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο λαός για να μείνει στο ευρώ;

Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε αυτό βήμα βήμα
Το κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πρόταση δεν είχε ολοκληρωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι στο τραπέζι 

Το κοινοβούλιο πρέπει να αποφανθεί να καταλάβει που είμαστε και να δει αν έχει ενημερωθεί σωστά για την πρόταση 

Ερ.: Αν το πρόγραμμα εκπνεύσει την 30η Ιουνίου τι θα ψηφίσουν την Κυριακή;
Μου κάνετε μια ερώτηση που ίσως θα έπρεπε να απευθύνετε στην ελληνική κυβέρνηση
Υπήρχε μια τετράμηνη παράταση 
Εως τώρα ήμασταν αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει 

Ερ.: Μπορεί να προσφερθεί ρευστότητα μετά την Τρίτη;

Είναι ένα ερώτημα που η ΕΚΤ πρέπει να απαντήσει, είναι ανεξάρτητη 

Ερ.: Ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να πληρώσει το χρέος;

Είναι  ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης σε οποιοδήποτε σενάριο,
Πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η ευρωζώνη έχει δώσει υποστήριξη στην Ελλάδα, υπάρχει ευθύνη, βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση και μετά το δημοψήφισμα η ευθύνη θα  βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση 

Ερ.: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη συνέχιση των συνομιλιών, τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την  ΕΚΤ, τι θα γίνει αν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση;

Θα συναντηθούμε τώρα χωρίς τον Βαρουφάκη για να δούμε τι θα γίνει με όλα αυτά

Ερ.: Τι θα συμβεί αν οι Ελληνες επιλέξουν ναι την Κυριακή, μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα, τι θα συζητήσετε τώρα;

Θα επεκταθούμε σε όσα θέματα κρίνουμε απαραίτητα, εμείς εγγυόμαστε ότι θέλουμε να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης
Λυπούμαστε που η Αθήνα απέρριψε τις προτάσεις μας
Επί τη βάση όσων ήταν στο τραπέζι ως τώρα θα έχουν ένα δημοψήφισμα, αν υπάρχει ναι, θα δούμε τι θα γίνει, ωστόσο θα υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, αν είναι το αποτέλεσμα είναι ναι, το ερώτημα είναι ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόβλημα. 

«Εχω εκπλαγεί αρνητικά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης»
δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία διεκόπη πριν από λίγο και θα συνεχιστεί χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη στο τραπέζι.


Πηγή: iefimerida.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου