Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Πρωτοσέλιδο του Guardian: Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα πληρώσει [εικόνα]

Στην Ελλάδα αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Guardian» με τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει».Πρωτοσέλιδο του Guardian: Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα πληρώσει [εικόνα]


Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μέσα από μία τεράστια ελληνική σημαία «ξεπηδά» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας αρκετά σκεπτικός και προβληματισμένος, ενώ στις 9 γραμμές της παρατίθεται οι αδυσώπητοι αριθμοί:
  • Μείωση κατά 25% της εγχώριας παραγωγής και βιομηχανίας
  • Μείωση κατά 28,5% στην κατανάλωση φαγητού
  • Περικοπές κατά 61% στη μέση σύνταξη-εξπρές
  • 45% των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
  • 26% ανεργία, με το το ποσοστό αυτό στις ηλικίες κάτω των 25 να σκαρφαλώνει στο 50%.
Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα που το υπογράφουν οι Lary Elliott και Ian Traynor γίνεται αναφορά στην έκθεση του διοικητή της Ελλάδος ο οποίος κρούει τον κώδωνα της έλλειψης ρευστότητας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι «χθες το βράδυ η Ελλάδα έριξε το βάρος της διαφωνίας στους πιστωτές της, ώστε να αποφύγει να εξαναγκαστεί εκτός του κοινού νομίσματος, προειδοποιώντας ότι μια οικονομική κατάρρευση αντίστοιχη με εκείνη της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του 1930 την άφησεαπένταρη και ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της».
Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι τονίζουν ότι «η συνεδρίαση (του Eurogroup) θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία για συμφωνία πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος σε 12 ημέρες από σήμερα». Παρ'όλα αυτά, ο Guardian δίνει ελάχιστες πιθανότητες για μια σημαντική εξέλιξη στις σημερινές συνομιλίες.
Επίσης, αναφερόμενο στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας τονίζει πως η Ελλάδα είναι στο χείλος μιας «ανεξέλεγκτης κρίσης», ενώ στη συνέχεια, παρατίθενται και δηλώσεις αξιωματούχου των Βρυξελλών ο οποίος ανέφερε στην εφημερίδα: «Οι εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα δεν θα πάρουν πολύ χρόνο. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο ελληνικό γήπεδο. Πραγματικά πιστεύω ότι όλα θα τελειώσουν πολύ σύντομα».
«Η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να βρεθεί όχι μονό εκτός του ευρώ αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει από την πλευρά του στον «Guardian» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πάντως επεσήμανε ότι είναι «νομικά "ασαφές"» το πώς μια χώρα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ.
Όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας, οι απόψεις Σουλτς ταυτίζονται με τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική, αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί σε "μια επώδυνη διαδρομή" αν εξέλθει από την Ευρωζώνη και την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου