Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων - Διαβάστε τι αλλάζει στην κρατική αμυντική βιομηχανία - Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα - Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να μειώνει πρόοδο

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα




Την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για τη χορήγηση της δόσης του ενός δισ. ευρώ ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Euro Working Group, στο οποίο εκπροσωπούσε τη χώρα μας ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Η έγκριση δόθηκε, με βάση τη θετική για τη χώρα μας έκθεση της Τρόικας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Η δόση του ενός δισ. προς τη χώρα μας εκκρεμούσε από τον Ιούλιο. Για την εξέλιξη αυτή θα ενημερώσουν το βράδυ το συμβούλιο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής των ελεγκτών, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως σχολίαζαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί την Πέμπτη από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και, πριν το τέλος του έτους, θα έχουν κατατεθεί τα χρήματα στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην χρειαστεί η χώρα μας να προβεί σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, για να καλύψει πληρωμές 1,9 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν στα μέσα Ιανουαρίου.

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα 

H Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και ο EFSF θα εκταμιεύσει την δόση προς την Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Παράλληλα, ο Ολλανδός πολιτικός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα. 

«Με ικανοποίηση ανακοινώνω πως η Ελλάδα έχει πετύχει τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα στο πλαίσιο της τρίτης αναθεώρησης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο EFSF θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 0,5 δισ. ευρώ. 

Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα έσοδα που μεταφέρονται στο ελληνικό Δημόσιο από το χαρτοφυλάκιό της το σχετικό με το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (SMP).

«Είμαι βέβαιος πως οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκειμένου να επιτραπεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοινώνοντας την έγκριση της εκταμίευσης του ενός δισ. ευρώ, εντός της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λουξεμβούργο ο EFSF αναφέρει τα εξής: «Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η αξιολόγηση του τρίτου ελέγχου του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι θετική και εκπληρώθηκαν τα τελευταία προαπαιτούμενα, που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και συμμόρφωση με τους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εκταμίευση των 500 εκατ. προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και αυτό το ποσό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα με την εκταμίευση του EFSF προς την Ελλάδα, o ESM θα διαθέσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012.

Με τη σημερινή εκταμίευση, η συνολική οικονομική βοήθεια από τον EFSF προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 133,6 δισ. ευρώ και απομένουν 10,2 δισ. ευρώ προς εκταμίευση.

Με τρία εργοστάσια και 500 εργαζόμενους θα λειτουργούν τα νέα ΕΑΣ

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr χθες το βράδυ, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα ΕΑΣ ανάμεσα στην ομάδα Τόμσεν και την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη διατήρηση τριών εργοστασίων, την παραμονή στην εταιρεία περίπου 500 εργαζομένων και τον προσδιορισμό μεταβατικής περιόδου 12 μηνών, εντός της οποίας η κρατική αμυντική βιομηχανία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» θα έχει εξαγωγική δυνατότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το περίγραμμα της αρχικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας και του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι τα ΕΑΣ θα τεθούν σε σταδιακή -μη βίαια- αναδιάρθρωση, από την οποία προβλέπεται να διατηρηθούν τρία εργοστάσια και να παραμείνουν στην εργασία τους 500 από τους περίπου 800 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στην εταιρεία.

Το «πολιτικό» σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων τίθεται σε εκκαθάριση και οι 500 εργαζόμενοι παραμένουν στην εταρεία απασχολούμενοι σε καθαρά στρατιωτικές δραστηριότητες.

Εντός του 2014 τα ΕΑΣ θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σχήμα είναι βιώσιμο, θα πρέπει να διασφαλίσουν αυτοτελείς εξαγωγές (όχι συνδεδεμένες με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα ή προερχόμενες από Αντισταθμιστικά Ωφελήματα) και θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες συμφωνίες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες του protothema.gr, το εργοστάσιο του Αιγίου είναι ένα από τα τρία που θα παραμείνουν ανοικτά. Αναμένεται να κλείσουν τα εργοστάσια της Μάνδρας και της Ελευσίνας στην Αττική παρά το γεγονός ότι για το δεύτερο υπάρχουν κάποια ερωτηματικά.

Με τη σταδιακή αναδιάρθρωση η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι διασώζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας (μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η Τρόικα ήταν αμετακίνητη σε περίπου 500 απολύσεις, ενώ σήμερα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν περίπου 300 αποχωρήσεις) και διατηρείται ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας. 

Την ικανοποίησή του για την προσέγγιση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ με την Τρόικα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

Ευάγγελος Βενιζέλος: Προς κοινά αποδεκτή λύση για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε, ειδικότερα, ότι η κοινά αποδεκτή λύση προς την οποία κατευθύνεται η Ελλάδα με την τρόικα για το θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ συνδυάζεται με τις γενικότερες επιλογές που κάνει η Ε.Ε. στον τομέα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

«Δεν μπορεί, ρητορικά, να τασσόμαστε πολιτικά υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας και μετά να δημιουργούνται προβλήματα νομικά ή τεχνικά» σχολίασε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που αυτό ετέθη και πηγαίνουμε σε λύση».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε. και την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Εμείς θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αρκεί να υπάρξουν δείγματα καλής πίστης και συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, ούτε για ένα ζήτημα που αφορά μόνο το όνομα, αλλά για ένα βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, διεθνές ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πανευρωπαϊκό ζήτημα κριτηρίων της Κοπεγχάγης που όλα τα κράτη- μέλη πρέπει να πληρούν.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επί ελληνικής Προεδρίας θα αρχίσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Σερβίας με την Ε.Ε..

«Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ενσωμάτωση της Σερβίας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, γιατί με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου