Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Πολωνός ΥΠΕΞ προς Ουκρανούς διαδηλωτές: Συμφωνείτε ή πεθαίνετε!

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με την κυνική προειδοποίηση του Ράντοσλαβ Σικόρσκι προς τους εκπροσώπους των διαδηλωτών - Τι προβλέπει η συμφωνία των έξι σημείων, που υπεγράφη ανάμεσα στον πρόεδρο, την αντιπολίτευση και την ΕΕ - «Ευνουχίζεται« πολιτικά ο πτόεδρος Γιανουκόβιτς

«Αν δεν τη στηρίξετε (σ.σ. τη συμφωνία) τότε θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, θα έχετε τον στρατό στο δρόμο. Θα πεθάνετε όλοι» ακούγεται να λέει ο Σικόρσκι



Υιοθετώντας την προσφιλή διπλωματική τακτική, που συνοψίζεται στη φράση «μαστίγιο και καρότο», ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αναδεικνύεται σε πρόσωπο-«κλειδί» για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ, τον Ουκρανό πρόεδρο και την αντιπολίτευση, που οδήγησαν σε συμφωνία έξι σημείων για τον τερματικό της πολιτικής κρίσης και της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα. 

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες, καθώς και τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2014. 

Στη συμφωνία έξι σημείων, που υπεγράφη ήδη από τον Ουκρανό πρόεδρο και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, προβλεπεται επίσης δεκαήμερη προθεσμία, προκειμένου τα συμβαλλόμενα μέρη να διεξάγουν διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ακόμη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα διανέμει ισομερώς τις εξουσίες ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας, την κυβέρνηση και τη Βουλή.. Οι εν λόγω διεργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014.

Οι διαπραγματεύσεις των τριών πλευρών διεξήχθησαν σε τεντωμένο σχοινί, υπό το βάρος των 77 νεκρών και των εκατοντάδων τραυματιών μόνο στο Κίεβο, από την περασμένη Τρίτη, που άρχισαν εκ νέου οι συγκρούσεις.

Χαρακτηριστικά, ένα μέρος του παρασκηνίου που τελικά οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, αποκαλύπτει το βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου και εμφανίζει τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, να απευθύνει μια κυνική προειδοποίηση σε έναν εκ των συνομιλητών του από την πλευρά των διαδηλωτών.

«Αν δεν τη στηρίξετε (σ.σ. τη συμφωνία) τότε θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, θα έχετε τον στρατό στο δρόμο. Θα πεθάνετε όλοι» ακούγεται να λέει ο Σικόρσκι.

Όταν δημοσιογράφος του ITV News απευθύνει την ερώτηση αν κατάφερε να πείσει την αντιπολίτευση, ο Σικόρσκι ακούγεται να απαντάει: «Δεν ξέρω».

 

Σημειώνεται ότι το βίντεο φέρεται να έχει τραβηχτεί πριν την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Λίγο αργότερα, οι τρεις πλευρές έφτασαν σε έναν συμβιβασμό, που αποτυπώθηκε σε κείμενο έξι σημείων και επιτρέπει την αισιοδοξία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου