Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αναστασιάδης: Αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις στην ΑΟΖ θα αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες

Αναστασιάδης: Αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις στην ΑΟΖ θα αποχωρήσουμε από τις συνομιλίεςΟ Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για επίλυση του Κυπριακού, καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή


Το μήνυμα ότι αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, η απάντηση από κυπριακής πλευράς θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες, έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία κυπριακή εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για επίλυση του Κυπριακού, καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή. Όπως σημείωσε «με λύση διανοίγονται ευρύτατοι ορίζοντες, διότι ένας τερματικός σταθμός υγροποίησης στην Κύπρο θα συνέβαλλε περαιτέρω σε στενότερη συνεργασία με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο, αλλά και θα δινόταν η δυνατότητα στην Τουρκία να αγοράσει ενέργεια μέσω Κύπρου και να ρυθμίσει σημαντικά ενεργειακά της προβλήματα».

Όσον αφορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή με την ανεύρεση υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δημιουργεί μιαν άλλη δυναμική αν οι ποσότητες είναι τέτοιες -και οι διαπιστώσεις συνηγορούν ότι είναι- που να υποκαθιστούν το μονοπώλιο και τις πολιτικές εξαρτήσεις που αυτό δημιουργεί».

Σε ερώτηση πότε θα είναι ώριμα τα ενεργειακά για να προχωρήσουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εντός δύο χρόνων, δηλαδή με την ολοκλήρωση των ερευνών από πλευράς TOTAL, ENI, NOBLE, θα υπάρχει ακριβής εικόνα ως προς την ποσότητα, και «από εκεί αρχίζει πια -έστω κι αν πάρει άλλα δύο ή τρία χρόνια- η αξιοποίηση».

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η πειθαρχημένη τήρηση του μνημονίου έφερε θετικότατα αποτελέσματα που καταγράφονται μέσα από τις επίσης θετικότατες παρατηρήσεις και της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και της αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s, και ιδιαίτερα από τη μείωση των κυπριακών ομολόγων που από 15% που ήταν τον Μάρτιο έχει μειωθεί στο 7,3%.

Στο Κυπριακό, είπε ότι το ζήτημα της άρσης των τουρκικών εγγυήσεων επιτυγχάνεται μέσω της ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και συνεπακόλουθα στο ΝΑΤΟ. «Είναι κάτι που μας προβλημάτισε. Το συζητήσαμε σε έκταση με όσους εμπλέκονται, μη εξαιρουμένου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μη εξαιρουμένων των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών φίλων χωρών. Νομίζω είναι κάτι που δεν θα απέκλειε, ενδεχόμενα, ούτε τη συγκατάθεση της Τουρκίας», είπε.

Για το Κοινό Ανακοινωθέν, είπε ότι σε αυτό αναφέρεται ότι ο υπέρτατος νόμος της χώρας είναι το ομοσπονδιακό Σύνταγμα στο οποίο, πέραν από την ομοσπονδιακή δομή του κράτους, θα αναφέρονται και τα τρία "singles".

Όσον αφορά τις διαφωνίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι σέβεται απόλυτα τις διαφωνίες αλλά και τις όποιες αποφάσεις του ΔΗΚΟ. «Η δική μου απόφαση είναι με τη συνεργασία των κομμάτων που στηρίζουν τη διαδικασία, αλλά και χωρίς να αγνοώ τους διαφωνούντες, να προχωρήσουμε για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη πορεία με απώτερο στόχο να επιτύχουμε την αποτροπή των χειροτέρων και την επιτυχία μιας λύσης που να διασφαλίζει και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου