Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ρωσικά ελικόπτερα πάνω από την Κριμαία

Ρωσικά ελικόπτερα πάνω από την ΚριμαίαΠάνω από δέκα στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από την «καρδιά» των εντάσεων


Την ώρα που η Κριμαία έχει γίνει θέατρο έντασης, μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου από ενόπλους, οι οποίο κατέστειλαν την ουκρανική και ύψωσαν τη ρωσική σημαία και τη στιγμή που βίαια επεισόδια σημειώνονται μεταξύ εθνικιστών και φιλορώσων, πληροφορίες κάνουν λόγο για πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πάνω από δέκα στρατιωτικά ελικόπτερα απογειώθηκαν από τη Ρωσία και εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από την περιοχή της Κριμαίας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ουκρανικής συνοριοφρουράς, Ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο Ουκρανών συνοριοφρουρών στην πόλη Σεβαστούπολη, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Την ίδια ώρα, περίπου 30 Ρώσοι πεζοναύτες φέρονται να έλαβαν θέσεις έξω από βάση στην Σεβαστούπολη.


Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στην κατάληψη μιας βάσης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στη Σεβαστούπολη.
Όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται αποκάλυψε πως η χώρα είναι πρόθυμη να ξεκινήσει πόλεμο για την Κριμαία.
Στο μεταξύ, ο εντολοδόχος πρόεδρος της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε πως στην κλιμάκωση των εξελίξεων στην Κριμαία έχουν εμπλακεί ρωσικές δυνάμεις, και κάλεσε έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας.
Λίγες ώρες πριν, στρατιωτικά αεροδρόμια στη Σεβαστούπολη κατελήφθησαν από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι φορούσαν κράνη και αλεξίσφαιρα, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους.
Οι ραγδαίες εξελίξεις οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει έκκληση για πολιτική επίλυση της κρίσης ζητώντας από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Η κατάσταση στην Κριμαία απαιτεί πολιτική επίλυση και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μοναχά με το διάλογο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Θέλουμε όλους τους σχετικούς πρωταγωνιστές, όλες τις πλευρές να είναι όσο ήπιοι και συγκρατημένοι γίνεται, καθώς και να σεβαστούν την ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου