Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Έρογλου προς Αναστασιάδη: Έχω να πω κι εγώ πράγματα για το ανακοινωθέν

Έρογλου προς Αναστασιάδη: Έχω να πω κι εγώ πράγματα για το ανακοινωθένΤη δική τους «ανάγνωση» του κοινού ανακοινωθέντος δημοσιοποίησαν οι Τουρκοκύπριοι







Στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη επιχειρεί να απαντήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου με το σημερινό διάγγελμά του επισημαίνοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει μόνο τις ευαισθησίες της μιας πλευράς και λέγοντας ότι τα θέματα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μετά τη λύση, «θα διευθετηθούν με τρόπο που να μη ζημιώνουν τον χαρακτήρα της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας του νέου συνεταιρισμού».

Στον νέο συνεταιρισμό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες και θα έχουν ίσο καθεστώς. Στο θέμα των αρμοδιοτήτων των συνιστώντων πολιτειών έχει γίνει αποδεκτό ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα μπορεί να επεμβαίνει, είπε ο Ντερβίς Έρογλου. Ανέφερε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητικός και το ίδιο αναμένει και από την άλλη πλευρά. «Μπροστά μας υπάρχει μια ευκαιρία», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

«Το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η λύση η ίδια, αλλά μια εργασία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό το κοινό ανακοινωθέν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε θετικά  ως εργαλείο για την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης η οποία είναι ο στόχος».

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια του κυπριακού ζητήματος και να υπάρξει κατάληξη σε απτά αποτελέσματα.

«Μελετήσαμε προσεκτικά τις δηλώσεις που έκανε προχθές το βράδυ ο κύριος Αναστασιάδης για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Έχω κι εγώ να πω κάποια πράγματα γιατί είναι λάθος να γίνονται σχόλια μόνο από τη μια πλευρά για ένα ανακοινωθέν στο οποίο υπήρξε συμβιβασμός», είπε ο Ντερβίς Έρογλου προσθέτοντας ότι η βάση των σχολίων του κυρίου Αναστασιάδη δεν ήταν σωστή και τα περισσότερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Θεωρούμε ότι βλάπτει τη διαδικασία να γίνεται μονόπλευρος σχολιασμός. Το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο συμφωνήσαμε δεν λαμβάνει και δεν μπορεί να λαμβάνει υπόψη μόνο τις ευαισθησίες της μιας πλευράς. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που είναι «απομονωμένη» από τη διεθνή κοινότητα και έχει προβλήματα λόγω του συνεχιζόμενου στάτους κβο.

«Όπως γνωρίζετε με σεβασμό στις παραμέτρους του  ΟΗΕ, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτό το κοινό ανακοινωθέν διασφαλίζει καθαρά ότι ο νέος συνεταιρισμός που θα ιδρυθεί θα είναι διζωνικός και δικοινοτικός. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. 


Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα της περιουσίας, η ελεύθερη εγκατάσταση και τα πολιτικά δικαιώματα και άλλα δικαιώματα θα διευθετηθούν με τρόπο που να μη ζημιώνουν τον χαρακτήρα της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας του νέου συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον Έρογλου αυτό που πρέπει να παρατηρηθεί στο κοινό ανακοινωθέν δεν είναι μόνο οι βασικές αρχές της ΕΕ αλλά και ο χαρακτήρας της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας.

«Με βάση το κοινό ανακοινωθέν ο νέος συνεταιρισμός δεν θα διαφέρει στο θέμα της κυριαρχίας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΟΗΕ και καταγράφεται καθαρά ότι αυτή η κυριαρχία θα πηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Είπε ακόμα ότι στον νέο συνεταιρισμό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες και θα έχουν ίσο καθεστώς. Στο θέμα των αρμοδιοτήτων των συνιστούντων πολιτειών έχει γίνει αποδεκτό ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα μπορεί να επεμβαίνει.

Στη συνέχεια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως ό,τι και να ζητήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα όλοι οι πολίτες του ψευδοκράτους


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου