Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Economist»: Απέτυχε το bail–in στην Κύπρο

«Economist»: Απέτυχε το bail–in στην ΚύπροΛευκωσία: Το κυπριακό πρόγραμμα πηγαίνει καλά αλλά η διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in) απέτυχε, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Economist», καταγράφοντας τις εξελίξεις στη χώρα μετά τα δραματικά γεγονότα Μαρτίου.
Στην έντυπη έκδοση του περιοδικού με τίτλο «Τραυματισμένο νησί» και υπότιτλο «Η διάσωση αποδίδει, το bail-in όχι», αναφέρεται ότι η εμπειρία της Κύπρου έχει μεγάλες επιπτώσεις για το πώς θα αντιμετωπίζονται μελλοντικά τραπεζικές κρίσεις στην Ευρώπη.

Το περιοδικό αναφέρει ότι το τραύμα της περασμένης άνοιξης, όταν οι τράπεζες είχαν κλείσει για περίπου δύο εβδομάδες και επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίου, αναμενόταν να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,4% το 2013 μετά από μια πτώση 2,4% το 2012. Αν και επώδυνη, ήταν ωστόσο ηπιότερη από την πτώση 8,7% που προβλεπόταν τον Απρίλιο από την Τρόικα. Η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί να είναι πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η χώρα είχε τελικά και άλλα δυνατά σημεία, πλην της στήριξης στις τράπεζες, όπως ο τουρισμός και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις.

Ο «Economist» θεωρεί ότι το μεγαλύτερο σύννεφο πάνω από την κυπριακή οικονομία είναι η κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου. Διατυπώνονται πάντως θετικά σχόλια για το «νέο και δυναμικό αφεντικό» της τράπεζας, τον Τζον Χούρικαν και τις ενέργειές του για περαιτέρω μείωση της εξωτερικής έκθεσης της τράπεζας.

Γίνεται αναφορά στη μείωση του αριθμού υποκαταστημάτων και μελών προσωπικού, καθώς και σε «αλλαγή νοοτροπίας» όλου του τραπεζικού συστήματος από τον κ. Χούρικαν, με τη γρήγορη επέμβαση σε περιπτώσεις που πελάτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Παρόλ’ αυτά, ο Economist χαρακτηρίζει το έργο που απομένει για την ανάκαμψη της Τράπεζας Κύπρου ως «τεράστιο», για δύο λόγους. 

Πρώτον, με την απορρόφηση των δανείων της Λαϊκής η τράπεζα διπλασίασε την έκθεσή της στην κυπριακή οικονομία και ιδίως στην αγορά ακινήτων. 

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στο τέλος του 2013 το 53% των δανείων της Τράπεζας Κύπρου ήταν μη εξυπηρετούμενα, με το περιοδικό να εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Δεύτερον, τα γεγονότα της άνοιξης του 2013 έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες και ιδίως στην Τράπεζα Κύπρου, τα δάνεια της οποίας είναι 45% περισσότερα από τις καταθέσεις. 

Ο «Economist» καταλήγει με σχόλιο του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι όσο ο κύριος δανειστής της χώρας παραμένει χτυπημένος, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Κύπρος μπορεί να πραγματοποιήσει μία βιώσιμη ανάκαμψη. Το τελικό σχόλιο του περιοδικού είναι ότι «αν και η οικονομία έχει υποστεί μικρότερο από το αναμενόμενο πλήγμα, παραμένει στην εντατική».

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου