Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Θυελλώδης ομιλία Βαρουφάκη: Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου

Θυελλώδης ομιλία Βαρουφάκη: Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το 0% του Μνημονίου, ενώ, έκανε σαφείς αναφορές για το ενδεχόμενο ρήξης στις διαπραγματεύσεις.


Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινώντας την ομιλία του δήλωσε ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση ξεκινάει η μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ή λεονταρισμούς.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να δώσει απαντήσεις τόσο εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην αντιπολίτευση εξηγώντας τι ήταν το Μνημόνιο.
«Το Μνημόνιο για εμάς ήταν τα νέα δάνεια που συσσωρεύθηκαν σε παλαιά δάνεια. Πριν το 2010 το ΑΕΠ της χώρας μεγεθυνόταν από μη βιώσιμο δανεισμό. Περάσαμε από την πυραμιδική μεγέθυνση στην πυραμιδική λιτότητα».
«Από αυτό το Μνημόνιο αποδεχόμαστε το 0%» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να προσθέσει «Δεν θα αποδεχθούμε ούτε μια από τις κόκκινες γραμμές που ενισχύουν την άρνηση της πραγματικότητας και θυσιάζουν Ελληνες χωρίς αιτία, δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση».
«Για να πάψει να είναι τοξική αυτή η συμφωνία απαιτείται μια νέα συμφωνία και γι' αυτό εκλεγήκαμε. Είναι αστείο να μας κριτικάρουν, επειδή θέλουμε μια συμφωνία-γέφυρα» σημείωσε με νόημα ενώ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τρόικα αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο.
Δεν πας για διαπραγμάτευση εάν δεν έχεις διανοηθεί καν τη ρήξη
Αίσθηση, ακόμη, προκάλεσε και η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών για τη ρήξη, όπου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέφερε ότι «Μας ζητάτε να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε σε ρήξη, για να μας στηρίξετε», επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι σχήμα οξύμωρο, γιατί έτσι δεν διαπραγματεύσαι».
«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν μπορείς να πας σε διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αφήσει και ένα καρφί αναφέροντας «Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου ότι μια, δυο, τρεις ημέρες θα περάσουν, αλλά την τελευταία στιγμή θα σου δώσω ότι θέλω και ότι και να γίνει θα το αποδεχθείς δεν διαπραγματεύσαι».
«Τότε καλύτερα να κάτσουμε εδώ να οργανώσουμε τα υπουργεία μας να μείνουμε με τις γυναίκες μας και να μας στείλουν με e-mail στην απόφαση τους» είπε αφήνοντας αιχμές.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην επέλθει ρήξη αλλά δεν θα αρνηθούμε να τη διανοηθούμε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «Στις Βρυξέλλες θα προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις, χωρίς καμία διάθεση τακτικσιμού».
Προσερχόμαστε όρθιοι στις Βρυξέλλες, αλλά δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας
«Δεν θα εφαρμόσουμε παιχνίδια. Δεν παίζεις με το μέλλον της Ελλάδας. Χωρίς μπλόφες, χωρίς περιστροφές. Αυτή θα είναι η τακτική μας. Δεν έχουμε κανένα δογματισμό να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν το νέο πρόγραμμα. Γιατί να απορρίψουμε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις;» πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να συνεχίσει λέγοντας «Το κομμάτι το οποίο είναι τοξικό και απορρίπτουμε είναι ένα 30%».
Ο Γιανης Βαρουφάκης επισήμανε ότι «Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται όρθια στη διαπραγμάτευση και όχι εκ προοιμίου σκυφτή», ενώ, κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να τη στηρίξουν.
«Κατανοώ τη συγκινητική προσπάθεια ορισμένων να μας βαπτίσουν και εμάς μνημονιακούς, αλλά γιατί να προβάλλετε αυτή την υποταγή στο Μνημόνιο σε εμάς αντί να μας παροτρύνετε να μην γυρίσουμε από τις Βρυξέλλες χωρίς μια έντιμη αντιμνημονιακή συμφωνία;» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η χώρα θα σταθεί αντάξια των προσδοκιών των πολιτών», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου