Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Birdman, την ταινία που σάρωσε τα Όσκαρ

Ο δεύτερος τίτλος του Birdman είναι «η απρόσμενη αρετή της αφέλειας», αλλά ο θρίαμβος του στα Όσκαρ ήταν απρόσμενος μόνο για όσους πίστευαν πως τα βασικά βραβεία θα πήγαιναν σε αμερικανό σκηνοθέτη.
BIRDMAN


Τελικά ο Αλεχάνδρο Ινιάριτου πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της γενιάς του και συνυπογράφει και το σενάριο. Είναι ο δημιουργός, των 21 γραμμαρίων, της Βαβέλ, του Μπιουτιφουλ και των χαμένων αγάπων.

Το Birdman πήρε τα 4 σημαντικότερα βραβεία της Ακαδημίας: Καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερης φωτογραφίας.
Όποιος έχει δει την ταινία δεν εκπλήσσεται. Πρόκειται για ένα αριστούργημα. Μία πρωτότυπη, πανέξυπνη αλλά και βαθιά συναισθηματική, ουσιαστικά υπαρξιακή μαύρη κωμωδία. Που συνεχώς σου δίνει την εντύπωση πως είναι η αυτοβιογραφία των βασικών ηθοποιών. Έτσι κι αλλιώς οι 3 πρωταγωνιστές, ο Μάικλ Κήτον, ο Εντουαρτ Νόρτον και η Έμμα Στόουν έχουν παίξει σε ταινίες με υπερήρωες.
birdman keaton
Ο Birdman, ο κάποτε πασίγνωστος ηθοποιός που υποδυόταν τον ύπερ-ήρωα είναι ο Μάικλ Κήτον, ο παλιός Batman! Η ταινία είναι η ιστορία ενός ξεπεσμένου, μα κάποτε πασίγνωστου ηθοποιού που υποδυόταν στο παρελθόν τον θρυλικό υπερήρωα καθώς προσπαθεί να πείσει τους πάντες (και τον εαυτό του) ότι μπορεί να σκηνοθετήσει και να παίξει σε ένα θεατρικό έργο με αξιώσεις ποιότητας. Οι ατυχίες του είναι συνεχείς, η ιστορία του και αστεία και σπαρακτική. Η ερμηνεία του Κήτον, που είχε προταθεί για το όσκαρ Α αντρικού ρόλου, είναι και διακριτική και συγκλονιστική.
Ο Έντουαρτ Νόρτον (Hulk) είναι η νέμεσις του. Ο σύμμαχος και σαμποτέρ του. «Βγαίναμε με τον Γαλιφιανάκη από την πρώτη προβολή και με κοιτούσε σοκαρισμένος. Γύρισε και μου είπε, έτσι είναι να παίζεις σε μια πραγματικά πολύ καλή ταινία; Η ταινία του Αλεχάνδρο λέει με τον πιο πρωτότυπο τρόπο πολλά από όσα εμείς οι ηθοποιοί θα θέλαμε να πούμε» λέει σε συνέντευξη του ο Νόρτον.
Η αποκάλυψη πάντως είναι η Emma Stone (spiderman), που παίζει την προβληματική, πρώην χρήστρια κόρη του Μάικλ Κήτον, του Birdman.
Έχει έναν μονόλογο όπου συντρίβει τόσο πολύ τον κινηματογραφικό της πατέρα, που τελικά το μετανιώνει. Η Έμα είναι η τσαλακωμένη ηρωίδα του έργου.
birdman emma stone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου