Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Έτσι βλέπει την επίσκεψη Τσίπρα ο Τ/κ Τύπος

Έτσι βλέπει την επίσκεψη Τσίπρα ο Τ/κ ΤύποςΛευκωσία: Κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδο της Χαλκίν Σεσί η επίσκεψη του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο σήμερα, ενώ αναφορά γίνεται στα πρωτοσέλιδα και των άλλων εφημερίδων. 




Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια των δύο αντιπροσωπειών, σημειώνει η Χαλκίν Σεσί υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που δεν έχει ακόμη καταθέσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στην Βουλή, να ξεκαθαρίσει την στρατηγική του στο Κυπριακό. Επιπλέον των εθιμοτυπικών συναντήσεων του κ. Τσίπρα, προστίθεται, θα συναντηθεί και δικοινοτικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

 Η Κίπρις επισημαίνει ότι μεταξύ των ΜΚΟ που θα έχουν συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι και ο όμιλος “Ιστορικού διαλόγου και έρευνας”. Επισημαίνεται ότι ο τελευταίος Έλληνας αξιωματούχος που είχε συνάντηση με Τ/κ ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2003 ως ΥΠΕΞ και είχε συναντηθεί τότε στην νεκρή ζώνη με τον Πρόεδρο του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του τότε κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (μετέπειτα Κοινοτικής Δημοκρατίας), Μουσταφά Ακιντζί, του κόμματος Ειρήνης και ΕΕ, Αλί Ερέλ, καθώς και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

 Στο μεταξύ σχολιάζοντας δηλώσεις το Αλέξη Τσίπρα σε τουρκικά ΜΜΕ, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είπε ότι αυτές είναι λάθος και αντίθετες με τις πραγματικότητες στο νησί. “Εάν ο Τσίπρας θέλει πραγματικά να συμβάλει θετικά και ειρηνικά για την χώρα του και την περιοχή, πρέπει να αποδεχθεί ότι όσο κυρίαρχοι είναι οι Ε/κ στην Κύπρο είναι και οι Τ/κ και να αλλάξουν με ριζοσπαστικό τρόπο την πολιτική τους στο Κυπριακό”. Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τις έρευνες το Μπαρμπαρός για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Έρογλου είπε ότι “είτε αριστερά είτε δεξιά, στην νότια Κύπρο και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά φαίνεται ότι οι απόψεις τους στο Κυπριακό δεν αλλάζουν”. 

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι και στον “νότο” ο Χριστόφιας ήρθε στην εξουσία διερωτώμενος εάν υπήρξε συμφωνία. Και τώρα, συνέχισε, στην Ελλάδα βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο νέος Υπουργός Αμυνας πηγαίνοντας στα Ίμια η πρώτη του δουλειά ήταν να προκαλέσει και να δημιουργήσει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Στην πρώτη του δήλωση ο νέος Πρωθυπουργός, πρόσθεσε, μίλησε όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας λανθασμένα και προκλητικά. “Εμείς είμαστε στο τραπέζι. Αυτοί που έφυγαν από το τραπέζι είναι οι Ε/κ”. Είμαστε και θα είμαστε υπέρ της λύσης, κατέληξε ο Τ/κ ηγέτης. 

Σε ανοικτή επιστολή στον “σύντροφο Τσίπρα” ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Σαμί Οζουσλού απευθύνεται στον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό σε πρώτο πρόσωπο και αρχικά του εύχεται συγχαρητήρια για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δημιούργησε ενθουσιασμό στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για μια διαφορετική πολιτική και είναι ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπων σε διάφορες χώρες που έχουν χάσει την ποιότητα ζωής τους και δεν μπορούν να προοδεύσουν. Εύχεται αυτές οι ελπίδες να μην αποδειχθούν κενές. “Μια μεγάλη μερίδα των Τ/κ αριστερών είναι δίπλα σας. Αυτό να το ξέρετε”. Ως αριστερός, αναφέρει ο Οζουσλού απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, “αναλύοντας την κυπριακή ιστορία πιστεύω ότι θα έχει ως βάση όχι την αναφορά σε Ελληνα και Τούρκο, αλλά τις τάξεις και το τί έκανε ο ιμπεριαλισμός. Και θεωρώ ότι είμαστε σύμφωνοι ότι αντί να μείνουμε στο παρελθόν, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στο αύριο”.

 Ο Τ/κ αρθρογράφος μιλά για παιχνίδια στρατηγικής στην περιοχή και κουλτούρα σύγκρουσης που έχει καλλιεργηθεί μέχρι σήμερα. “Ελπίζω ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις τα λόγια που λένε απ` έξω αυτοί που είναι φύλακες του στάτους κβο στην Κύπρο και όσων συνεργάζονται μαζί τους αλλά θα προσεγγίσεις την Κύπρο με λογική που θα φέρει την αλλαγή. Αυτή είναι η προσδοκία των Τ/κ αριστερών από εσένα”. 

Υπάρχουν άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι που θέλουν να ζήσουν με ειρήνη σε αυτά τα χώματα, προσθέτει λέγοντας ότι τα θετικά μηνύματα που θα έρθουν από τον νέο Πρωθυπουργό θα αποτελέσουν κίνητρο και θα ενθαρρύνουν όσους πιστεύουν σε μια λύση στην Κύπρο. Έλα και θύμισε σε όλους την αρχή της αριστεράς ότι όλοι οι λαοί είναι αδέρφια, συνεχίζει ο Σαμί Όζουσλου λέγοντας ότι “είμαστε έτοιμοι εδώ και καιρό να φουντώσουμε τις φλόγες της ειρήνης, αρκεί να “ανάψεις μια σπίθα. Καλώς ήρθες στην Κύπρο σύντροφε Αλέξη Τσίπρα. Ο δρόμος σου ας είναι ανοικτός!”.  

 Πηγή: philenews  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου