Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την πανευρωπαϊκή φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 2 και 17 Νοεμβρίου 2013, σε όλα τα κράτη μέλη με προσωπικές συνεντεύξεις. Συγκεκριμένα, το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ μόνο το 3% εκφράζει αντίθετη άποψη.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο της ΕΕ ήταν 31% και 68%. Για τους επόμενους 12 μήνες το 7% των Κυπρίων βλέπει βελτίωση της κατάστασης, το 72% επιδείνωση και 19% στασιμότητα. Στην ερώτηση για το πως είναι η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, οι Κύπριοι σε ποσοστό 27% απαντούν «καλή» και 39% «κακή».
Οι μέσοι όροι των απαντήσεων στην ΕΕ ήταν 54% και 29%. Η κατάσταση των νοικοκυριών και της απασχόλησης Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Κύπριοι σε ποσοστό 58% την χαρακτηρίζουν «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ το 42% την χαρακτηρίζει «καλή» έως «πολύ καλή». Στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 63% («καλή» έως «πολύ καλή) και 35% («κακή» έως «πολύ κακή»).
Για τους επόμενους 12 μήνες το 4% προβλέπει βελτίωση, ο 50% επιδείνωση και το 42% στασιμότητα. Για την κατάσταση της απασχόληση, το 98% των Κυπρίων (99% των Ελλήνων) τη χαρακτηρίζει «κακή» έως «πολύ κακή», και μόνο το 2% (1% στην Ελλάδα) θεωρεί ότι είναι «καλή».Στην ΕΕ το 20% τη χαρακτηρίζει «καλή» έως «πολύ καλή» και το 78% «κακή» έως «πολύ κακή». Για τους 12 επόμενους μήνες μόνο το 5% προβλέπει βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο στον τομέα της απασχόλησης , ενώ το 74% προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση.
Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 64% των Κυπρίων θεωρεί ότι βρίσκεται σε λάθος πορεία , ενώ μόνο το 13% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι σύμφωνα με τους Κύπριους η ανεργία (77%) και η κατάσταση της οικονομίας (74%).
Η εμπιστοσύνη στις Κυβερνήσεις, στη Βουλή, στα κόμματα και στην ΕΕ Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει σήμερα το 26% των Κυπρίων (10% των Ελλήνων), ενώ το 68% απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη. Στην Ελλάδα το ποσοστό ήταν 87%. Πάντως, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση στην Κύπρο είναι ψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (23%).
Εμπιστοσύνη στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει το 18% των Κυπρίων (12% των Ελλήνων), ενώ δεν έχει εμπιστοσύνη το 77% (86% στην Ελλάδα). Δύσπιστοι εμφανίζονται οι Κύπριοι και έναντι των πολιτικών κομμάτων με το 91% (94% στην Ελλάδα) να απαντάει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη, ενώ εμπιστοσύνη έχει το 7% (4% στην Ελλάδα). Στο σύνολο της ΕΕ το 14% έχει εμπιστοσύνη και το 82% όχι. Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο το 17% των Κυπρίων, ενώ το 75% απάντησε «όχι».
Οι μέσοι όροι στην ΕΕ ήταν 31% και 58% αντίστοιχα. Εμπιστοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη έχει το 18% των Κυπρίων, ενώ το 74% απάντησε «όχι». Στην ΕΕ τα ποσοστά ήταν 42% και 44% αντίστοιχα. Στην ερώτηση εάν η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη σημερινή λιτότητα το 77% των Κυπρίων απάντησε «ναι» και το 19% «όχι». Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 79% και 19%. Στο σύνολο της ΕΕ τα ποσοστά ήταν 63% και 27%.
Πηγή: philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου