Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πολιτικοί αναλυτές: Παράνομη η κατοχύρωση 2 ευρωεδρών σε Τ/κ

Ερωτήματα εγείρονται μετά την δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλιδη, για εκλογή μέχρι και δύο Τ/κ ευρωβουλευτών κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία!


Όπως επεσήμαναν πολικοί αναλυτές στο Sigmalive,  το θέμα της υιοθέτησης νομοθετικών μέτρων, με στόχο την εκλογή συγκεκριμένου αριθμού Τ/κ στο ευρωκοινοβούλιο, έρχεται σε αντίθεση με τις σχετικές πρόνοιες της ΕΕ, βάση των οποίων ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα και να εκλεγεί ευρωβουλευτής ενός κράτους, είτε ως ανεξάρτητος είτε με κομματικό σχηματισμό.
Το δικαίωμα ανήκει σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας, καθώς ο εθνολογικός διαχωρισμός θεωρείται ρατσιστική διάκριση. Η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες,  χωρίς οποιαδήποτε εθνολογική διάκριση
Στην περίπτωση της Κύπρου, Τ/κ μπορούν να διεκδικήσουν έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, νοουμένου ότι εγγράφονται κανονικά στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακή Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει ποσόστωση, βάση της οποίας συγκεκριμένα δύο από τις έξι έδρες της Κύπρου θα πρέπει να δοθούν σε Τ/κ, ακόμα και αν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση του κυπριακού.
Άλλο ερώτημα που εγείρεται είναι ποια θα ήταν τα κίνητρα για έναν Τ/κ, ο οποίος θα διαγραφόταν από τους «εκλογικούς καταλόγους» των κατεχομένων, για να εγγραφεί στους καταλόγους της ΚΔ, με στόχο να εκλεγεί ή και να εκλέξει.
Κληθείς από το Sigmalive να σχολιάσει το θέμα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου αρκέστηκε να δηλώσει ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί. Παρουσιάστηκε παράλληλα επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο νομοθετικών ρυθμίσεων επί της εκλογικής διαδικασίας, παραμονές εκλογών.
Ερωτηματικά και για το σενάριο παρατηρητών
Την ίδια ώρα, ερωτήματα εγείρονται και για το κατά πόσον θα ήταν δυνατό η Κυπριακή Δημοκρατία να διορίσει Τ/κ ως παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά το πρότυπο του συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντικρίζεται θετικά από τους Σοσιαλιστές του ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι έθεσαν θέμα στη διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε ο πρόεδρος του σώματος, Μάρτιν Σουλτς να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τρόπους εκπροσώπησης των Τ/κ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης διορίζονται οι εκπρόσωποι των κρατών, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωπαίοι πολίτις έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Ωστόσο, και πάλι, το σενάριο του διορισμού Τ/κ παρατηρητών θεωρείται επικίνδυνο, καθώς ένα κράτος θα πρέπει να διορίζει ως παρατηρητές, ανθρώπους οι οποίοι το αναγνωρίζουν και το σέβονται. Υπό αυτά δεδομένα, θα ήταν επικίνδυνος ο διορισμός Τ/κ, οποίοι στην ουσία θα προέρχονται από το ψευδοκράτος και θα ενεργούν υπέρ της αναγνώρισης των κατεχομένων.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου