Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Κύπρος: Παπακώστας καλεί Χριστόφια στο Δικαστήριο

Αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο για παραχώρηση άδειας, η οποία να επιτρέπει την προσκόμιση μαρτυρίας, μέσω της κλήτευσης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά την διαδικασία της έφεσης, κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστα ο οποίος καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση για την τραγωδία στο Μαρί.


Ο αιτητής, Κώστας Παπακώστας, ζητά την κλήτευση του Δημήτρη Χριστόφια για να μαρτυρήσει οτιδήποτε γνωρίζει για την υπόθεση και να παρουσιάσει οποιαδήποτε έγγραφα και στοιχεία τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για την υπόθεση και ιδιαίτερα σε σχέση με το ζήτημα της αντίληψης κατά τον επίδικο χρόνο των αρμοδίων στελεχών της Εθνικής Φρουράς για την επικινδυνότητα και τον κίνδυνο μαζικής έκρηξης των υλικών που ήταν εναποτεθειμένα στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Επιπλέον, ο κύριος Παπακώστας ζητά:

Άδεια και/ή Διάταγμα το οποίο να επιτρέπει την προσκόμιση περαιτέρω μαρτυρίας του Εφεσείοντος σε σχέση με τα γεγονότα της επιτόπιας εξέτασης   του χώρου της έκρηξης της 11.7.2011 εντός της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης.  
Name
Πού στηρίχτηκε η αίτηση Παπακώστα
Σύμφωνα με την Ένορκη Δήλωση του Κώστα Παπακώστα, η αίτηση στηρίζεται στις δηλώσεις του τέως Προέδρου στο πλαίσιο συνέντευξης του στην εκπομπή 60 ΛΕΠΤΑ.

Οι αναφορές του Δημήτρη Χριστόφια στη συνέντευξη, σύμφωνα με τον Κ. Παπακώστα, είναι ουσιώδεις και αφορούν σε γεγονότα τα οποία δεν είχαν τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου και/ή αφορούν πραγματικά γεγονότα (Material facts ) τα οποία θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου προς πλήρη απόδοση και απονομή δικαιοσύνης.

Απόσπασμα από απάντηση του Δ. Χριστόφια στη συνέντευξη, πάνω στο οποίο στηρίζεται μεταξύ άλλων η αίτηση Παπακώστα:

Χριστόφιας: «Εκείνοι οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι μπορούμε να τα φυλάξουμε και έξω από το Προεδρικό δεν είναι ο Υπουργός, ο οποίος θεωρώ ότι πληρώνει την νύμφη».

Δημοσιογράφος: Αδίκως βρίσκεται στην φυλακή;

Χριστόφιας: Εγώ πιστεύω ναι, πιστεύω ναι, αδίκως και με την έννοια πρώτα απ’ όλα ότι είχε αναγάγει ο τέως Γενικός Εισαγγελέας ένα βασικό, πώς να πω, δεν μπορώ να πω ένοχο διότι δεν είμαι Δικαστής,  τέλος πάντων αυτό θα αποδειχθεί στο Δικαστήριο.

Δημοσιογράφος: Μάρτυρας Κατηγορίας εννοείτε;  Έκανε Μάρτυρα Κατηγορίας;

Χριστόφιας: Τον έκανε Μάρτυρα Κατηγορίας, έναν υπεύθυνο.

Δημοσιογράφος: Ένας πρωταγωνιστής.

Χριστόφιας:
«Ναι βεβαίως. Μα είναι φως φανάρι αυτό το πράγμα.  Είναι ένας από αυτούς που μου έλεγαν μπορώ να τα φυλάξω έξω από το Προεδρικό αυτά τα πράγματα, και μου διαβεβαίωσε ότι τα πυρομαχικά που εκρήγνυνται τα είχαν μετακινήσει στην Παλώδια, άρα έμεινε η πυρίτιδα που ο κ. Τσαλικίδης, τέως τότε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, εβαρέθηκα να τον ακούω, που λέμε, σχήμα λόγου τούτο, που έλεγε συνεχώς και το επαναλάμβανε και την ημέρα της τραγωδίας ότι η πυρίτιδα κ. Πρόεδρε δεν εκρήγνυνται απλώς καίγεται.»
Σύμφωνα με την ένοκρη δήλωση του πρώην Υπουργού, "ως έντιμα και ειλικρινά πιστεύω και πληροφορούμαι είναι φανερό πως η αναφορά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε «υπεύθυνο» που έγινε «Μάρτυρας Κατηγορίας» είναι για τον Συνταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος είχε άμεση ανάμειξη στα γεγονότα και ο οποίος ενώ αρχικά είχε περιληφθεί στον κατάλογο των κατηγορουμένων, στην συνέχεια η ποινική δίωξη αναστάληκε εναντίον του και παρουσιάστηκε στο Κακουργιοδικείο ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας".

Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, «αυτό που προκύπτει από το πιο πάνω αναφερόμενο απόσπασμα της συνέντευξης του κυρίου Χριστόφια είναι ότι  σύμφωνα με τον ίδιο,  τόσο ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης, όσο και ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΦ τον διαβεβαίωναν ότι τα εμπορευματοκιβώτια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ακόμα και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο (αφού τα επικίνδυνα υλικά μεταφέρθηκαν στην Παλώδια) και ακόμα και την ημέρα της έκρηξης ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης τον διαβεβαίωνε ότι η πυρίτιδα καίγεται και δεν εκρήγνυται. Σημειώνω για να καταδείξω την σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών ότι, με βάση κοινώς παραδεκτή μαρτυρία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΦ είχε συνομιλία με τον Διοικητή Ναυτικού Αντρέα Ιωαννίδη λίγα λεπτά πριν την έκρηξη, ενώ ο Πλοίαρχος Ιωαννίδης ήταν παρών στην Ναυτική Βάση και ενεργούσε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».   
Σημειώνεται ότι η αίτηση Παπακώστα ακολουθεί την αίτηση του καταδικασθέντα, τέως Διοικητή της ΕΜΑΚ, ο οποίος ζήτησε την παρουσία του Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον του Ανωτάτου, ως μάρτυρα
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου