Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Σάλος με κλεμμένα έργα των Ναζί που κοσμούν το γερμανικό κοινοβούλιο

Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί με την περιβολή των "ναζί" είχαν "ξαφρίσει" χιλιάδες έργα τέχνης από τις χώρες που διέλυσαν, και πολλά από αυτά ακόμα δεν τα έχουν επιστρέψει. Μόνο από την Ελλάδα υπολογίζονται σε 8000 τα έργα τέχνης, τα κειμήλια,και οι αρχαιότητες που έχουν "βουτήξει". Δεν τους φτάνουν αυτά θέλουν να αρπάξουν και άλλα.


Ένας ιστορικός τέχνης εντόπισε δύο έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από τους Ναζί μέσα στο... κοινοβούλιο της Γερμανίας. Την συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Μπιλντ, προκαλώντας για άλλη μια φορά αμηχανία στις γερμανικές αρχές.
Η Μπούντεσταγκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ανέφερε ότι ένας ιστορικός τέχνης εξετάζει "δύο ύποπτες περιπτώσεις". Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου ωστόσο δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας μόνο ότι οι έρευνες των ειδικών στη συλλογή έργων τέχνης της Μπούντεσταγκ, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, συνεχίζονται. "Δεν είναι σαφές το πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Μπιλντ, ο ένας από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν στο κοινοβούλιο ανήκε αρχικά στην οικογένεια Γκούρλιτ. Ο ένας πίνακας είναι μια ελαιογραφία του Γκέοργκ Βαλτενμπέργκερ που χρονολογείται από το 1905 και φέρει τον τίτλο "Ο καγκελάριος Μπύλοβ σε ομιλία του στη Ράιχσταγκ" και ο άλλος είναι μια λιθογραφία του Λόβις Κόριντ με τίτλο "Δρόμος στην Καινιξσβέργη".
Οι Ναζί άρπαξαν χιλιάδες έργα τέχνης από μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες σε όλη την Ευρώπη. Παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των έργων που έχουν χαθεί ενώ πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν από πού προέρχονται τα εκθέματά τους.
Οι γερμανικές αρχές δέχτηκαν σφοδρές επικρίσεις επειδή κρατούσαν μυστική επί δύο χρόνια την ανακάλυψη του θησαυρού ων Ναζί στο σπίτι του Γκούρλιτ. Βρέθηκαν συνολικά 1.406 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και πίνακες των Πικάσο και Ματίς.
Η συλλογή της Μπούντεσταγκ περιλαμβάνει περίπου 4.000 έργα και η εφημερίδα Μπιλντ υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 108 που είναι "άγνωστης προέλευσης". Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια το Βερολίνο επέστρεψε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του έναν πίνακα που εικόνιζε τον καγκελάριο της Γερμανίας Ότο φον Μπίσμαρκ αφού διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί από τους Ναζί.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων της Γερμανίας ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ο πλήρης κατάλογος με τα έργα τέχνης που έχει στην κατοχή της η Μπούντεσταγκ. "Εάν η Μπούντεσταγκ κρατά κρυφούς του καταλόγων των έργων, εμποδίζει τις έρευνες του Τύπου, προστατεύει τους δράστες της απαλλοτρίωσης των εβραϊκών περιουσιών και δεν ενημερώνει τους κληρονόμους, θα επιθυμούσα οι υπεύθυνοι να δείξουν περισσότερη ευαισθησία και διακριτικότητα", είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντίτερ Γκράουμαν, όπως κατέγραψε η Ημερησία και μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου