Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Κύπρος: Αυτά είναι τα νέα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών

Αυτά είναι τα νέα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών
Στην ανακοίνωση των ονομάτων που θα απαρτίζουν τα νέα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, προχώρησε το μεσημέρι το Προεδρικό, μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου. 



Ανακοινώνοντας τα ονόματα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπήρξε κομματική συναλλαγή στους διορισμούς, ενώ κληθείς να σχολιάσει ότι κάποιοι εξ αυτών προέρχονται από συγκεκριμένους  χώρους τόνισε ότι "δεν είναι έγκλημα οι πολιτικές πεποιθήσεις". Υπέδειξε ότι αυστηρό κριτήριο ήταν τα προσόντα και οι γνώσεις των υποψηφίων στον τομέα που διορίστηκαν. 

"Αυστηρά τα κριτήρια επιλογής"
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η επιλογή για τα συμβούλια βασίστηκε στις αυστηρές προδιαγραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτές είχαν εκφραστεί ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο. Μοναδικός γνώμονας, τόνισε ήταν η αξιοκρατική επιλογή των υποψηφίων, προσθέτοντας πως με μια προσεχτική ανάγνωση των ονομάτων, είναι φανερό ότι δεν υπήρξε στοιχείο κομματικής συναλλαγής
"Αυστηρά κριτήρια επιλογής ήταν πέραν της ακαδημαϊκής κατάρτισης και τεχνοκρατικής γνώσης και η καταξίωση ενός εκάστου στο αντικείμενο ενασχόλησής του καθώς και τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ως επαγγελματίες που είναι πρόδηλο ότι απαιτούνται ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα και η οικονομία της", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ σημείωσε ότι στα ΔΣ των ΗΟ υπάρχει «ισχυρή συμμετοχή γυναικών».

Παράλληλα, τόνισε ότι τα νέα ΔΣ δεν θα δύνανται να προχωρούν σε προαγωγές ή προσλήψεις, καθώς αυτές οι αρμοδιότητες θα μετατεθούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Η θητεία των νέων Διοικητικών Συμβουλίων θα έχει ισχύ 30 μηνών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ, Παπαδόπουλος είπε ότι κάποιοι εκ των ημικρατικών οργανισμών δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες σχετικής νομοθεσίας που πρόσφατα έχει περάσει από τη Βουλή και τα Διοικητικά Συμβούλια των οποίων έχουν διορισθεί στη βάση προηγούμενης νομοθεσίας περί ημικρατικών οργανισμών και έτσι αυτή τη στιγμή δεν τίθετο θέμα οποιασδήποτε αλλαγής στη σύνθεση τους. Ως παράδειγμα αυτών των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Παπαδόπουλος έφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Οι Προέδροι των Διοικητικών Συμβουλίων
  • Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου – Γιώργος Πίπης
  • Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου – Χρίστος Πατσαλίδης
  • Αρχή Λιμένων Κύπρου – Αλέκος Μιχαηλίδης
  • Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού – Κώστας Καδής
  • Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού  - Κλέα Παπαέλληνα
  • Ραδιοφωνικό 'Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) – Γιώργος Τσαλακός
  • Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης – Πρόδρομος Προδρόμου
  • ΘΟΚ – Γιάννης Τουμαζής
  • Πανεπιστήμιο Κύπρου – Μάνθος Μαυρομμάτης
  • Αντιναρκωτικό Συμβούλιο – Χρύσανθος Γεωργίου
  • Αρχή Κρατικών Εκθέσεων – Όθωνας Θεοδούλου
  • Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου – Παναγιώτης Σεντόνας
  • Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών -Έφη Παπαδοπούλου
  • Εφοριακό Συμβούλιο -Ελένη Χ''Χαρίτου
  • Αρχή Αδειών- Κώστας Παναγίδης
  • Οργανισμός Ανάπτυξης Γης- Χαράλαμπος Πετρίδης
  • Πολεοδομικό Συμβούλιο -Αντρέας Μαρκίδης
  • Επιτροπή Σιτηρών -Δημήτρης Θεοχάρους
  • ΣΙΜΑΕ-Ανδρέας Μαϊμαρίδης
  • Συμβούλιο Εγγραφής Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων - Οδυσσέας Μιχαηλίδης
  • Συμβούλιο Δανειστικών Επιτρόπων – Υπουργός Οικονομικών
Σημειώνεται ότι για το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ο Πρόεδρος θα προκύψει μέσα από διαβούλευση των διορισθέντων μελών των ΔΣ με τις Συγκλήτους.
 Δείτε αυτούσιο τον πίνακα με τα μέλη των ΔΣ των ημικρατικών ΕΔΩ
«Δεν είναι έγκλημα οι πολιτικές πεποιθήσεις»
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι εκ των διορισθέντων εμπίπτουν σε συγκεκριμένους κομματικούς χώρους και με αφορμή την αναφορά ότι δεν υπήρξε κομματική συναλλαγή στους διορισμούς, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «αν κάποια από τα άτομα αυτά ανήκουν ή ψηφίζουν ή θεωρούνται ότι είναι κοντά σε ένα κομματικό χώρο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι υγεία η πολιτική ζωή και δεν πρέπει να τα δαιμονοποιούμε όλα. Δυστυχώς, ακούμε ακόμη και από επιτελείς κομμάτων να δαιμονοποιούν».
Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν με τη στενή έννοια άτομα που ανήκουν σε σκληρό πυρήνα κομμάτων. Αν έχουν πολιτικές πεποιθήσεις αυτό δεν είναι έγκλημα. Εχει δοθεί μια στρεβλή εικόνα τα τελευταία 24ωρα για το τι συνέβη».
Επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύθηκε με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων για να καθορίσουν τα κριτήρια. «Ηταν μια επίμονη και κουραστική διαδικασία διότι η νέα νομοθεσία για του ημικρατικούς οργανισμούς έχει και άλλα κριτήρια που πλέον καταγράφονται και έτσι έπρεπε να ελεγχθούν τα πάντα, δεν είναι όπως παλαιότερα», είπε.
«Ακόμα και τα κόμματα που θέλησαν να εισηγηθούν κάποιους, εισηγήθηκαν ανθρώπους που έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, ακαδημαϊκή κατάρτιση, τεχνοκρατική γνώση και δεν προέρχονται από σκληρό πυρήνα κομμάτων. Δεν υπάρχει κομματική χροιά ή χρώμα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αποκρατικοποιήσεις»
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι οι νέες διοικήσεις των ημικρατικών οργανισμών, για τους οποίους προβλέπεται αποκρατικοποίηση, θα πρέπει να εφαρμόσουν την πολιτική της Κυβέρνησης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να τηρήσει τις  συμβατικές μνημονιακές της υποχρεώσεις. Η Κυβέρνηση έχει καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα».
 
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου