Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σάλος στην Τουρκία: Και ο Εγκεμέν Μπαγίς στο σκάνδαλο διαφθοράς

Η εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παίρνει από επιχειρηματία 1,5 εκατ. δολάρια

O αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς




Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία αναφορικά με το μέγα σκάνδαλο διαφθοράς που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Έπειτα από έφοδο στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Σουλεϊμάν Ασλάν, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες. Η σύζυγος του Σουλειμάν, που προσήχθη επίσης χθες, έχει καταγραφεί να λέει: «Έφτασαν τα πράσινα», σε τηλεφωνική συνομιλία που παρακολούθησε η αστυνομία, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές στο πρακτορείο «Doğan». 

Εν τω μεταξύ, o γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε επισήμως τον διορισμό άλλων δύο εισαγγελέων στην ομάδα εκείνων που πραγματοποιούν την έρευνα για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Νωρίτερα το πρωί, αντικαταστάθηκαν οι διοικητές πέντε διευθύνσεων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 52 συλλήψεις, εκ των οποίων και γιοι υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης θα  περιληφθούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. 

 

Την ίδια ώρα γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η τουρκική εισαγγελία διεξάγει τρεις έρευνες. 

Η πρώτη αφορά τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ , ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν Η δεύτερη έρευνα αφορά το δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μαρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλη για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας. 

Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν χορηγούσαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο.


Πηγή: Protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου