Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Άγνωστος ιός «ζει μέσα στους μισούς ανθρώπους»

Ένας ιός που κρυβόταν από τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες πιθανότατα ζει και βασιλεύει μέσα στο έντερό σας. Δεν επιτίθεται όμως σε εσάς, αλλά στα δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν σε αυτό το πλούσιο οικοσύστημα.


Ο νέος ιός, με την ονομασία crAssphage, ανήκει στην ομάδα των βακτηριοφάγων, ιών που παρασιτούν σε βακτήρια, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications. To γονιδίωμά του είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον ιό HIV.
Ο ίδιος ο ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα, αναγνωρίστηκε όμως από το γενετικό υλικό του. Ο Ρόμπερτ Έντουαρντς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο άρχισε να διερευνά το θέμα όταν ανίχνευσε τμήματα άγνωστων γενετικών αλληλουχιών σε δείγματα κοπράνων από 12 άτομα.
Οι ίδιες αλληλουχίες βρέθηκαν αργότερα σε δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων όπου καταχωρούνται γενετικές αλληλουχίες από εκατοντάδες δείγματα κοπράνων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότιο Κορέα. Έκπληκτος από την ανακάλυψη, ο ερευνητής έκανε τον κόπο να επαναλάβει τις αναλύσεις σε εκατοντάδες αρχικά αρχικά δείγματα, και επιβεβαίωσε έτσι ότι ο ιός υπήρχε περίπου στα μισά.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να αναζητά κανείς έναν νέο ιό και να ανακαλύψει έναν» σχολιάζει ο Έντουαρντς σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Είναι όμως πολύ ασυνήθιστο να βρει κάποιον που απαντάται σε τόσο πολλούς ανθρώπους. Το γεγονός ότι μας ξέφευγε για τόσο καιρό είναι πολύ παράξενο».
Το γεγονός ότι ο ιός είναι τόσο διαδεδομένος σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Το μόνο όμως που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο crAssphage μολύνει βακτήρια της ομάδας Bacteroidetes, στην οποία ανήκουν πολλά από τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα Bacteroidetes με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, και η ομάδα του Έντουαρντς θα προσπαθήσει τώρα να απομονώσει τον ιό και να διερευνήσει το ρόλο που ενδέχεται να παίζει στην παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου