Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Οι ΗΠΑ συνδέουν την Τράπεζα FBME στην Κύπρο με την Χεζμπολάχ!

Οι ΗΠΑ συνδέουν την Τράπεζα FBME στην Κύπρο με την ΧεζμπολάχΟι αμερικανικές αρχές συνδέουν την τράπεζα FBME στην Κύπρο με την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ. 





Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ανέλαβε ήδη την διαχείριση της FBME. Η FBME ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1982 σαν θυγατρική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Λιβάνου. 

Το υποκατάστημα της FMBE στην Κύπρο εκτελεί το 80% των τραπεζικών εργασιών, ενώ η έδρα της τράπεζας FMBE βρίσκεται στην Τανζανία.

Έκθεση της Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), όπως μετέδωσαν απόψε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνει σοβαρότατες κατηγορίες, με αναφορές στη διεθνή τρομοκρατία (Χεζμπολάχ), σε συριακά ινστιτούτα που αποτελούν βιτρίνα για χρηματοδότηση οπλισμού, σε διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, ακόμα και στο ξέπλυμα πόρων εθνικής διαφθοράς (Ισημερινή Γουινέα): 

«Η FBME διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, απάτες (fraud schemes), αποφυγή κυρώσεων, το εμπόριο οπλικών συστημάτων (weapons proliferation), διαφθορά από πολιτικά εκτεθειμένα άτομα και άλλα χρηματοπιστωτικά εγκλήματα», αναφέρεται στην έκθεση. Γίνεται επίσης ρητή αναφορά στην Κύπρο ως «προορισμό υψηλού κινδύνου».

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για χρηματοδότες της τρομοκρατίας, άτομα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα ή άτομα που ξεπλένουν χρήμα. 

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως ο «επικεφαλής δικτύου διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος χρήματος, συνέχισε να επιδεικνύει ενδιαφέρον» στην διατήρηση λογαριασμών στην τράπεζα, ενώ το 2008 πελάτης της τράπεζας «έλαβε κατάθεση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από χρηματοδότη της Λιβανικής Χεζμπολάχ».

Πιο σοβαρή κατηγορία είναι αυτή της διευκόλυνσης που φέρεται να παρείχε η τράπεζα για την παράκαμψη κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ για αντιμετώπιση «απειλών» προς την «εθνική ασφάλεια, εξωτερική πολιτική ή στην οικονομία» της χώρας, κάτι που προφανώς δεν προτίθενται εύκολα να συγχωρήσουν οι ΗΠΑ, ιδίως στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση αναφέρει πως ένας πελάτης της τράπεζας ήταν «βιτρίνα» για το Συριακό «Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και Μελετών», στο οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για «εξάπλωση όπλων» (proliferation).

Ανάμεσα στις σοβαρές υποθέσεις, είναι και η αναφορά στον υιό του Teodoro Obiang, πρώην πρόεδρο της Ισημερινής Γουινέας, ο οποίος χρησιμοποίησε την Κύπρο για πολλές συναλλαγές που σχετίζονται με την διαφθορά, ανάμεσά τους και μια εικονική βρετανική εταιρεία που χρησιμοποίησε λογαριασμό στην FBME.

Η FBME Bank, διαψεύδει την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου