Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Κύπρος: Ώρα για υποβολή αίτησης για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Ποιοι οι δικαιούχοι

Την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, με ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου που προνοεί για το ΕΕΕ και τη διαχείριση των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, που καταβάλλονται από το Υπουργείο.






Συγκεκριμένα, οι σημερινοί λήπτες δημοσίου βοηθήματος θα παραλάβουν έντυπα αιτήσεων από τα κατά τόπους γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και θα πρέπει να τις υποβάλουν στα κατά τόπους γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας σε χρονικό διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία εφαρμογής της Νομοθεσίας, δηλαδή μέχρι τις 11 Αυγούστου.


Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε χρονικό διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία εφαρμογής της Νομοθεσίας, δηλαδή μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στα κατά τόπους ταχυδρομικά γραφεία ή να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Θεμιστοκλή Δέρβη αρ. 46, MEDCON Tower, 1066 Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις διάφορες κατηγορίες αιτητών έχουν εκτυπωθεί σε διαφορετικά χρώματα: Γκρίζο για δικαιούχους του επιδόματος συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, ροζ για λήπτες δημοσίου βοηθήματος, μπλε για πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (άλλους από τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος και τους χαμηλοσυνταξιούχους), πράσινο για πολίτες της ΕΕ, πορτοκαλί για υπηκόους τρίτης χώρας με καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος ή διεθνούς προστασίας ή συμπληρωματικής προστασίας, ενώ σε άσπρο χρώμα έχει εκτυπωθεί το έντυπο εξουσιοδότησης.

Τα έντυπα αιτήσεων είναι δυνατό να εκτυπωθούν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αφού συμπληρωθούν να υποβληθούν όπως περιγράφεται πιο πάνω. Δεν είναι εφικτή η υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά.

Παράλληλα το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι για σκοπούς συνεχούς ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού, θα λειτουργήσει από την Πέμπτη, 17 Ιουλίου, Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΚΤΕ), στον παγκύπριο αριθμό 22460460. Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο, από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.

Στο ΚΤΕ θα παρέχονται πληροφορίες για τη διάθεση και την υποβολή των αιτήσεων, τον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων, γενικές πληροφορίες αναφορικά με τις διατάξεις της νομοθεσίας για το ΕΕΕ και άλλα ερωτήματα που πιθανόν να απασχολήσουν το κοινό κατά την έναρξη εφαρμογής του ΕΕΕ.

Νωρίτερα το Υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι θα προσληφθούν με αγορά υπηρεσιών πενήντα άνεργοι για την κάλυψη των αναγκών παραλαβής, διεκπεραίωσης και καταχώρησης αιτήσεων για το ΕΕΕ.

Σχετικές πληροφορίες σε σχέση με την εφαρμογή του ΕΕΕ, έντυπα αιτήσεων, ενημερωτικές πληροφορίες και άλλο συναφές υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΕΠΚΑ (www.mlsi.gov.cy) για πληροφόρηση του κοινού.


Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να μαθαίνεις τα πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου