Μετά τη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη στη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «δεν θα είναι βήματα στον αέρα χωρίς να έχουν μελετήσει τι θα επιφέρουν κάποιες αλλαγές»
«Δεν θα κάνουμε βήματα στον "αέρα"», τόνισε τη Δευτέρα από την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προχωρήσει η Ελλάδα σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Κύπρο.
«Τα βήματα που θα κάνουμε θα είναι προσεκτικά» είπε, τονίζοντας πως «δεν θα είναι βήματα στον αέρα χωρίς να έχουν μελετήσει τι θα επιφέρουν κάποιες αλλαγές» καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «όταν θες να κάνεις μία τομή πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή».
«Ριζοσπαστικό», τόνισε, «είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως απευθύνει μήνυμα ενότητας και συνεργασίας προς ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους «για να εξασφαλίσουμε ειρήνη και προκοπή για αυτόν τον πονεμένο τόπο».
«Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας»
Μεταξύ άλλων, κατά τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας είπε πως επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργός να γίνει στην Κύπρο γιατί «μας δένει η ιστορία, αλλά και ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό, με πολύ σημαντικές δυνατότητες».
«Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
«Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ενώ έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η έλευση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».
«Αναγκαία εξέλιξη» η αντικατάσταση της τρόικας
Στη συνέχεια και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Τσίπρας είπε ότι
η Ευρώπη πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις για την ανάπτυξη, ζήτησε να μείνουν στο παρελθόν τα τρομολαγνικά σενάρια και υπογράμμισε πως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην ΕΕ, αλλά πως χωρίς αυτές «η ΕΕ είναι ακρωτηριασμένη».
«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθησή του πως όσοι κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, κινδυνεύουν να διαψευστούν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη πως χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση και τόνισε ότι είναι «αναγκαία εξέλιξη» η αντικατάσταση της τρόικας.
Όπως ανέφερε, αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική και θεσμική νομιμοποίηση και επανέλαβε ότι σήμερα η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως αν επιβεβαιωθεί ότι δρομολογείται η αντικατάσταση της Τρόικας, «θα είναι μια καλή αρχή για όλη την Ευρώπη».
«Στόχος είναι να καταλήξουμε σε επωφελή λύση για όλους»
Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη για δανειοδότηση από τη Ρωσία, ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ουσιαστική διαβούλευση με τους εταίρους της στην ΕΕ και σε όσους έχουν δανείσει τη χώρα.
Δεν έχουμε είπε, καμία άλλη σκέψη στο τραπέζι και σημείωσε πως «στόχος είναι να καταλήξουμε σε επωφελή λύση για όλους».
Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την ΕΕ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως συζητήθηκε η ανάγκη για συντονισμένη στάση Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να υπάρξει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η συνέχεια της έντασης τόνισε δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα.
«Αυτή η μάχη θα δοθεί από κοινού από Ελλάδα και Κύπρο»
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της, με όρους ισοτιμίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας πως ευτυχής κατάληξη αυτής της διαβούλευσης «θα είναι επωφελής για όλους τους λαούς της Ευρώπης».
Σημείωσε, εξάλλου, ότι συμφωνήθηκε αυτή η μάχη να δοθεί από κοινού από Ελλάδα και Κύπρο και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή για διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνέδραμαν στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία ενός νέου πλαισίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης και τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να επιστρέψει σε αναπτυξιακή ατζέντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου