Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ρετροσπεκτίβα: Τα δέκα εξώφυλλα περιοδικών που συγκλόνισαν τον πλανήτη

Εξώφυλλα που όχι μόνο εκπλήρωσαν τον αρχικό τους σκοπό και τράβηξαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, αλλά παράλληλα προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις (pics)

Από τον πόλεμο του Βιετνάμ, τη γυμνή Demi Moore, τον άνδρα της χρονιάς τον Χίτλερ, τους Obama ως τρομοκράτες και τον βομβιστή της Βοστόνης. Τα εξώφυλλα που συγκλόνισαν και εξόργισαν τη κοινή γνώμη.
10.  Life- Ο πόλεμος του Βιετνάμ

Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν ένα από τα γεγονότα που προκάλεσαν ένα έντονο κύμα οργής όχι μόνο εντός των ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις θηριωδίες  του πολέμου. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο του περιοδικού Life κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου του 1965 και έριξε λάδι στη φωτιά, αφού κορύφωσε το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών που είχαν ξεσπάσει στη χώρα.
Τη συγκλονιστική φωτογραφία συνόδευε ο τίτλος "Η σκληρή πραγματικότητα από τον πόλεμο στο Βιετνάμ".
9. Wired – Edward Snowden

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο του περιοδικού Wired χαρακτηρίστηκε δίκαια ως ένα από τα πιο προκλητικά του. Κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2014, λίγο καιρό μετά από το ξέσπασα του σκανδάλου των υποκλοπών των ΗΠΑ, που αποκαλύφθηκε από τον Snowden, που μετά την αποκάλυψη αναζήτησε ασυλία στη Ρωσία.
Μέχρι και σήμερα ο ίδιος ζει στη Μόσχα κάτω από προστασία, μακριά από την πατρίδα του που τον θεωρεί εχθρό και προδότη.
8. Vanity Fair – Demi Moore

Το 1991 η διάσημη ηθοποιός Demi Moore φωτογραφήθηκε γυμνή, ενώ ήταν έγκυος, για λογαριασμό του Vanity Fair προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Πολλοί υποστήριξαν πως ήταν ανεπίτρεπτο για μια μέλλουσα μητέρα να φωτογραφηθεί γυμνή, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να ποζάρει όπως θέλει.
Λίγα χρόνια αργότερα ήταν πολλές οι διάσημες σταρς που αντέγραψαν τη φωτογράφιση και πόζαραν γυμνές μπροστά από το φωτογραφικό φακό ενώ κυοφορούσαν.
7. Rolling Stone – Britney Spears

Το είδωλο της ποπ Britney Spears φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά φορώντας μόνο τα εσώρουχά της το 1999 σε ηλικία 17 ετών, για λογαριασμό του Rolling Stone. Όπως ήταν λογικό η φωτογράφιση εκτόξευσε τη φήμη της και έδειξε πως η έφηβη ντίβα της ποπ είχε μεγαλώσει.
Έτσι, το εξώφυλλο προκάλεσε ποικίλα σχόλια και οι θαυμαστές της χωρίστηκαν σε δυο στρατόπεδα σε αυτούς που υποστήριξαν την κίνησή της και σε αυτούς που την κατέκριναν, λόγω του νεαρού της ηλικίας της.
6. Time - Ο Χίτλερ ανακηρύχθηκε άνδρας της χρονιάς

Το 1938 το Time ανακήρυξε τον Χίτλερ ως τον άνδρα της χρονιάς, όλα αυτά χάρη στην πολιτική του δράση και στο γεγονός ότι ο εκλεγμένος Γερμανός καγκελάριος είχε καταφέρει την ενοποίηση της Γερμανίας με την Αυστρία.
Το περιοδικό παραχωρεί τη συγκεκριμένη διάκριση στους ανθρώπους που προσφέρουν στην κοινωνία και ασκούν μεγάλη επιρροή σε αυτήν. Τα επόμενα χρόνια απέδειξαν πως η συγκεκριμένη διάκριση ήταν ένα μεγάλο λάθος.
5. National Lampoon- Η απειλή του σκύλου

Το National Lampoon ήταν ένα από τα πιο γνωστά χιουμοριστικά περιοδικά του κόσμου, ενώ ήταν γνωστό για τα αμφιλεγόμενα εξώφυλλα του. Το πιο διάσημο εξώφυλλό τους είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιανουάριο του 1973 και απεικόνιζε έναν σκύλο με ένα όπλο να τον σημαδεύει στο κεφάλι.
Η λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία ήταν ακόμη πιο σοκαριστική από αυτή, καθώς έλεγε "Αν δεν αγοράσεις αυτό το περιοδικό θα σκοτώσουμε τον σκύλο". Το εξώφυλλο, όπως ήταν λογικό προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων .
4. Hustler- Οι γυναίκες σαν κομμάτι κρέας

Το Hustler και το Playboy έχουν δεχθεί πολλές φορές σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζουν τις γυναίκες. Είναι πολλές οι φορές που έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα μοντέλα και συγκεκριμένα οι γυναίκες από τη βαριά βιομηχανία της μόδας.
Έτσι, το εξώφυλλο του Hustler τον Ιούνιο του 1978 παρουσιάζει ένα μοντέλο σαν ένα κομμάτι κρέας μέσα σε μια μηχανή κιμά και συνοδεύεται από τη δήλωση του δημιουργού Larry Flynt, "Δεν θα 'κρεμάμε' πια τις γυναίκες σαν ένα κομμάτι κρέας".
3.  Time – O.J. Simpson

Το 1994 ήταν πολλά τα αμερικάνικά περιοδικά και οι εφημερίδες που έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του εγκληματία O.J. Simpson. Έτσι, η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας αυτή καθ' αυτή δεν ήταν κάτι το πρωτότυπο, το πρωτοφανές περιστατικό που έκανε για μια ακόμη φορά τα τα εξώφυλλα του περιοδικού θέμα αντιπαράθεσης ήταν η επεξεργασία της φωτογραφίας.
Οι υπεύθυνοι του περιοδικού είχαν σκουρύνει το χρώμα της επιδερμίδας του εγκληματία, πατώντας στις φυλετικές διακρίσεις που ήταν έντονες. Επομένως, μετά την δημοσιοποίηση του εξωφύλλου στις 27 Ιουνίου του 1944, ήταν πολλοί οι πολίτες που στράφηκαν κατά του περιοδικού και το κατηγόρησαν για ρατσισμό.
2. The New Yorker – Barack και Michelle Obama

Το σκίτσο του εξωφύλλου του The New Yorker ήταν αρκετό για να επικρατήσει πανικός στους κύκλους των υποστηρικτών του Αμερικανού προέδρου, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων. Έτσι, το εξώφυλλο που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2008, κατά τη διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας του Obama, έδειχνε την πρώτη κυρία ντυμένη σαν στρατιωτικό και τον ίδιο τον πρόεδρο με ενδυμασία Μπιν Λάντεν.
Το περιοδικό, μετά την κυκλοφορία του σκίτσου και τη σκληρή κριτική που δέχθηκε , έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως στόχος του δεν ήταν να επηρεάσει τη κοινή γνώμη.
1. Rolling Stone – Ο Βομβιστής

Λίγες ημέρες μετά τη τραγωδία στο μαραθώνιο της Βοστόνης το Rolling Stone κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μια φωτογραφία του υπόπτου για την βομβιστική επίθεση που έσπειρε το θάνατο. Η φωτογραφία έκανε σε λίγα λεπτά τον γύρω του διαδικτύου και μάλιστα ο ίδιος ο κατηγορούμενος την πόσταρε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Όπως ήταν φυσικό το εξώφυλλο προκάλεσε σημαντικό κύμα αντιδράσεων από το κοινό που έβλεπε τον δράστη της επίθεσης να προβάλλεται ένα από τα σημαντικότερα έντυπα μέσα.
(Πηγή: TheRichest)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου