Mε την κατάθεση του τέως Υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, συνεχίστηκε η διαδικασία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που διορίστηκε για την οικονομία. Ο Μιχάλης Σαρρής, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του εστίασε στους λόγους για τους οποίους τελικά καταλήξαμε σε ένα επαχθές μνημόνιο, επιρρίπτοντας ξεκάθαρα τις ευθύνες στην οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Χριστόφια. «Επιλέξαμε να προστατέψουμε τους υπεραμειβόμενους του σήμερα και θυσιάσαμε τις θέσεις εργασίας του αύριο», είπε σε κάποιο σημείο της κατάθεσης του.
Ιστορική αναδρομή
Ο τέως ΥΠΟΙΚ, κλήθηκε από την ερευνητική επιτροπή να προβεί σε μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων τα οποία οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή, αρχίζοντας από την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη. Ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι η Κύπρος εντάχθηκε με το σπαθί της στην Ευρωζώνη, αφού τηρούσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται.
Όπως είναι γνωστό, ο Μιχάλης Σαρρής υπήρξε Υπουργός Οικονομικών στη διακυβέρνηση του Τάσου Παπαδόπουλου για διάστημα 30 μηνών, οπότε κλήθηκε από την επιτροπή να αναφερθεί στο πλεόνασμα που παρέδωσε στην κυβέρνηση Χριστόφια το 2008. Ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι την περίοδο εκείνη υπήρχε ευημερία και ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης λόγω και της αύξησης των δραστηριοτήτων του κατασκευαστικού τομέα αλλά και του τραπεζικού. Υπήρχαν όμως είπε διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία, «όταν είσαι συγκυβέρνηση δεν μπορείς να λάβεις τα μέτρα που θέλεις. Όταν η οικονομία δείχνει σημεία κόπωσης, έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα σημάδια για την παγκόσμια οικονομική κρίση που άρχισε το 2008.
«Είπα στον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι εάν είχε δεύτερη θητεία θα πήγαινε στην Ευρώπη και θα ζητούσε βοήθεια λόγω της Cyta ή άλλου ημικρατικού οργανισμού. Όλους αυτούς τους οργανισμούς τους προστατέψαμε σε βάρος του φορολογούμενου», είπε χαρακτηριστικά.
Οι τρεις ευκαιρίεςκαι ο ρωσικός μηχανισμός στήριξης
Ο Μιχάλης Σαρρής, είπε ότι η Κύπρος είχε 3 χρυσές όπως τις χαρακτήρισε ευκαιρίες, για να αποταθεί στο μηχανισμό στήριξης υπό ευνοϊκότερους όρους κάτι που ανέφερε σε δήλωση του στις 17 Οκτωβρίου του 2012, όταν είπε ότι η παρατεταμένη καθυστέρηση ολοκλήρωσης ενός προγράμματος στήριξης(παράταση σε κατάληξη συμφωνίας) σκοτώνει την οικονομία και επηρεάζει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Η πρώτη ευκαιρία ήταν ο αποκλεισμός της χώρας από τις Διεθνείς Αγορές, «όμως σφυρίζαμε αδιάφορα», η δεύτερη μετά την τραγική έκρηξη στο Μαρί και η τρίτη μετά την απόφαση για την απομείωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Χάσαμε και τις τρεις», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτές οι ευκαιρίες θα μας επέτρεπαν να ζητήσουμε με αξιοπρέπεια βοήθεια όταν τα προβλήματα ήταν ηπιότερα. Αντ’ αυτού επιλέξαμε είπε να μπούμε στο ρωσικό μηχανισμό στήριξης, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να συνεχίσουμε τις δαπάνες και την αλόγιστη οικονομική πολιτική. Υπήρχε πολλής καιρός», κατέληξε.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η συναίνεση μας για απομείωση των ελληνικών ομολόγων ήταν ορθή, ο κ. Σαρρής είπε λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις μας με την Ελλάδα καθώς και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ από τους ισχυρούς, ήταν δύσκολο να πούμε όχι. Εκείνο που έπρεπε όμως να κάνουμε, πρόσθεσε, ήταν να ζητήσουμε ειδική μεταχείριση όπως έπραξαν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες είχαν υποστεί ζημιές και έλαβαν βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση 50 δις ευρώ. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε βοήθεια 3 δις», είπε χαρακτηριστικά.
Ήταν τελικά ανόητη ιδέα;
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μιχάλης Σαρρής κλήθηκε από την επιτροπή να σχολιάσει τις δηλώσεις του για τις φήμες που ακόγουνταν πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Μαρτίου ότι το κούρεμα καταθέσεων θα ήταν «ανόητη ιδέα». Απαντώντας είπε ότι είναι κάτι που εξακολουθεί να πιστεύει ο ίδιος, αφού κατά την άποψη του ένα παραδοσιακό ενδυναμωμένο μνημόνιο θα ήταν πολύ καλύτερη λύση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρωζώνη.
Πρόσθεσε ότι από τις 10 Φεβρουαρίου έγινε λεπτομερείς αναφορά στην πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο είπε, σε άρθρο των Financial Times. «Το παρουσίασαν σαν μια χρυσή ευκαιρία είπε για την Ευρώπη, ώστε να απομακρυνθεί από το σενάριο που ήθελε να φορτώνει στους μελλοντικούς φορολογούμενους τις ζημιές των τραπεζών», είπε.
Σχολιάζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η διαπραγμάτευσης στο κρίσιμο Eurogroup, ο τέως ΥΠΟΙΚ, είπε ότι τόσο η Γερμανία όσο και το ΔΝΤ, ζητούσαν επιτακτικά την εμπλοκή των καταθετών στο πρόγραμμα στήριξης, κάτι που ήταν αδύνατο να αποφευχθεί. Κανένας πλην του Λουξεμβούργου, είπε ο κ. Σαρρής, δεν στάθηκε για να βοηθήσει την Κύπρο.
«Το βράδυ της 15ης Μαρτίου ο Όλι Ρεν ζήτησε το μικρόφωνο και πρότεινε σχέδιο που έλεγε να μπει τέλος στις καταθέσεις. 3% μέχρι 100.000 ευρώ, 7% μέχρι 500.000 και 9% για τις καταθέσεις πάνω από 500.000 ευρώ. Εκείνη τη στιγμή όλοι είχαν συστρατευτεί με εκείνη τη λύση», είπε.
Τόνισε ότι αν και οι οδηγίες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ήταν να μην δεχθεί με τίποτα το κούρεμα καταθέσεων, η απειλή για κλείσιμο και των δύο τραπεζών δεν άφηνε άλλη επιλογή.
Ερωτηθείς για το πως καταλήξαμε στην μέθοδο του Bail-in για την διάσωση μας, είπε ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο συζητώντας πράγματα τα οποία ήταν ήδη χαμένα. «Από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο, δίναμε μάχες που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο και το σοβαρό πρόβλημα της, ενώ το μέγεθος του λογαριασμού αυξανόταν», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ για να συμμετάσχει είχε θέσει όρια για το που μπορούσε να φτάσει το δημόσιο χρέος.
Σφάλμα η απόρριψη της πρώτης συμφωνίας από τη Βουλή
Ερωτηθείς από την Επιτροπή, ο Μιχάλης Σαρρή, είπε ότι η απόρριψη της πρώτης πρότασης του Eurogroup από τη βουλή ήταν σφάλμα αφού όπως είπε δεν θα ακολουθούσε η διάλυση της Λαϊκής τράπεζας, οι περιορισμοί και θα γινόταν πιο ίση κατανομή μεταξύ των καταθετών.
«Σήμερα τα μόνα ευρώ που κρατάμε και είναι ίδια με του Γερμανού, είναι αυτά που έχουμε στην τσέπη μας. Τα υπόλοιπα είναι υπό αμφισβήτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Αιχμές κατά της κεντρικής τράπεζας
Ο Μιχάλης Σαρρή, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες για διόγκωση του ποσού των αναγκών των τραπεζών, είπε ότι υπήρχαν διαδώσεις από διάφορους κύκλους ότι οι ανάγκες των τραπεζών ήταν υψηλότερες. Η επιτροπή τον κάλεσε να αναφερθεί συγκεκριμένα, λέγοντας ότι ένας από αυτούς ήταν η ίδια η Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι και εδώ υπήρχε ολιγορία σε ότι αφορά τις διαπιστώσεις.
«Εάν γινόταν μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε τα κεφάλαια που χρειάζονταν οι τράπεζες πιο έγκαιρα, εάν προχωρούσαμε σε συγύρισμα του δημόσιου τομέα θα μπορούσαμε να σε 2-3 χρόνια να επιστρέψουμε στις αγορές».
«Προστατεύαμε τους υπεραμειβόμενους του σήμερα και θυσιάσαμε τις θέσεις εργασίας του αύριο. Δημιουργήσαμε αυτή την ανεργία των 50 χιλιάδων για να μη μειώσουμε μισθούς σε κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς. Αυτό καταφέραμε το 2012», είπε χαρακτηριστικά.
Αφήσαμε την διαπραγμάτευση να προσεγγίσει τις Γερμανικές Βουλευτικές
Ο Μιχάλης Σαρρής, είπε επίσης ότι αφήσαμε τη διαπραγμάτευση να προσεγγίσει επικίνδυνα τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πιο σκληρή η στάση των Γερμανών.
«Ο Σόιμπλε καταλάβαινε πόσο δύσκολη ήταν η θέση της Κύπρου. Μου είπε κοίταξε φίλε μου έχεις την επιλογή να φορτώσεις στις επόμενες γενιές 17 δις και στα εγγόνια σου να τα αποπληρώσουν. Η άλλη σου επιλογή είναι να χάσουν οι ξένοι, οι πλουσιότεροι και οι καταθέτες που πέρασαν καλά τα τελευταία χρόνια. Θεώρησαν πολιτικά σωστή και οικονομικά σωστή μια λύση που να εμπλέκονταν οι καταθέτες. Η ίδια η κυρία Μέρκελ μου είπε δεν μπορούσε να διανοηθεί να πάει στους δικούς της βουλευτές και το κοινοβούλιο της και να τους πει ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χρέος της Κύπρου δεν είναι διαχειρίσιμο».
Θέσατε θέμα τουρκικής εισβολής;
Ο τέως ΥΠΟΙΚ, ρωτήθηκε κατά πόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έθεσαν στους εταίρους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος μετά την τουρκική εισβολή του 1974. «Λάβαμε άμεση απάντηση. Μας είπαν συγχαρητήρια γιατί παρά το τρομακτικό πλήγμα του 1974», ανακάμψαμε. Για αυτό και είστε αδικαιολόγητοι, απάντησαν, που ενώ τα τελευταία χρόνια είχατε σχετικά ήπια προβλήματα δεν τα αντιμετωπίσατε.
«Η πρόσφατη ατολμία και απροθυμία να γίνουν σχετικά ήπιες προσαρμογές στην κυπριακή οικονομία Αυτό επεσκίαζε οποιαδήποτε αναφορά σε τραγικά επεισόδια στο μιαλό τον ξένων», είπε χαρακτηριστικά.
Ζήτησαν την παραίτηση του από τη Λαϊκή
Ερωτηθείς για την παραίτηση του από το πηδάλιο της Λαϊκής Τράπεζας, ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αφού σε επιστολή που έλαβε από τον τότε διοικητή της ΚΤ, Πανίκο Δημητριάδη, του ανέφεραν ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις του για προσαρμογές στην οικονομική πολιτική του κράτους ήταν ζημιογόνες ζητώντας του να παραιτηθεί.
Η επιτροπή ρώτησε τον κ. Σαρρή, εάν ο λόγος παραίτησης του οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν χορήγησε δάνειο στο ποδοσφαιρικό σωματείο Ομόνοια Λευκωσίας. Ο τέως ΥΠΟΙΚ, είπε ότι όντως ζητήθηκε δάνειο 2 εκ. το οποίο δεν εγκρίθηκε αφού πολιτική της τράπεζας ήταν όπως δεν δίνονται δάνεια σε ποδοσφαιρικά σωματεία.
«Είχαμε χρόνο, σημεία του καιρού, θα μπορούσαμε να κάνουμε προσαρμογές, και όταν ήρθε η ώρα για πραγματική διαπραγμάτευση φάνηκε η δαμόκλειος σπάθη. Είχαμε χάσει κάθε αξιοπιστία. Ακόμα και αν τους λέγαμε ότι θα κάναμε νηστεία για 10 χρόνια για να αποπληρώσουμε τα χρέη μας δεν θα μας πίστευαν.»
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή στις 9.30 το πρωί με την συνέχεια της κατάθεσης του πρώην Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή.
sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου