Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΗΕ: Τρομακτική σπατάλη τροφίμων – 1,3 δισ. τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο

Τεράστια οικονομική ζημιά, και ανυπολόγιστη φθορά στο περιβάλλον προκαλούν κάθε χρόνο οι τρομακτικές ποσότητες τροφίμων που παράγονται, αλλά δεν καταναλώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα δεδομένα που αποκάλυψε ο ΟΗΕ προκαλούν αίσθηση, καθώς η μαζική σπατάλη τροφίμων έχει τεράστιες συνέπειες σε πολλούς τομείς.

ΟΗΕ: Τρομακτική σπατάλη τροφίμων – 1,3 δισ. τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε



Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, κάθε χρόνο καταλήγουν στη χωματερή 1,3 δισ. τόνοι βρώσιμων ειδών, τα οποία δεν καταναλώνονται. Η συγκεκριμένη σπατάλη κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 750 δισ. δολάρια, ενώ μεγάλες επιπτώσεις έχει και στον πλανήτη.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως κάθε χρόνο, σπαταλιέται όγκος νερού ίσος με τα ύδατα του ποταμού Βόλγα για να παραχθούν τρόφιμα τα οποία δεν πρόκειται να καταναλωθούν και εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 3,3 γιγατόνοι αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Η μαζική σπατάλη τροφίμων είναι τεράστιας σημασίας για τη διατροφική ασφάλεια και την ασφάλεια γενικότερα. Εάν μειώσουμε τις απώλειες και τις σπατάλες, θα περιορίσουμε τις πιέσεις στην παραγωγή τροφίμων», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του FAO, Ζοζέ Γκραζιάνου ντα Σίλβα, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για το θέμα.

Μόνο στην «εκβιομηχανισμένη Ασία», την περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατά μέσο όρο σπαταλώνται κάθε χρόνο περίπου 200 κιλά λαχανικών και δημητριακών ανά κάτοικο. Από τα 80 κιλά δημητριακών που σπαταλώνται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο μέρος είναι ρύζι, μια καλλιέργεια που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς ευθύνεται για ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Ο Αχιμ Στάινερ, διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, χαρακτήρισε «εντυπωσιακό φαινόμενο» τη σπατάλη τροφίμων, το κόστος της οποίας για το περιβάλλον θα επωμιστούν «τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Αλλοι τομείς που ζημιώνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον είναι η βιομηχανία παραγωγής κρέατος της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής, όπως και η σπατάλη φρούτων στην Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου