Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στον ΟΗΕ η πρόταση της Ρωσίας για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Με πρωτοβουλία Ομπάμα και τη σύμφωνη γνώμη Ολάντ και Κάμερον - Στις 4 τα ξημερώματα το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου- Το σχέδιο που κατέθεσε η Γαλλία και που διαφωνεί η Ρωσία- Ανάκληση της στρατιωτικής απειλής ζητά ο Πούτιν- Άσαντ: Θα ήταν προδοσία να παραιτηθώ τώρα, είμαι η ελπίδα των Σύρων


Ραγδαίες είναι οι διπλωματικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Συρίας καθώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έρχεται με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα η ρωσική πρόταση για διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ο αμερικανός πρόεδρος είχε για το θέμα επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, και τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρωτοβουλία Ομπάμα για εμπλοκή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της ρωσικής πρότασης. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους».
 
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να καταθέσει σχέδιο απόφασης για την υλοποίηση της ρωσικής πρότασης που προβλέπει τον «έλεγχο» και την «καταστροφή» των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά και την χρήση βίας στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ.

Η επίκληση του άρθρου αυτού, όμως, δεν γίνεται δεκτή από τη Ρωσία, η οποία χαρακτήριζει «μη αποδεκτό» το γαλλικό κείμενο προσθέτοντας ότι το κείμενο είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να ρίχνει την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στη Συριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Reuters o Λαβρόφ συνομίλησε με τον γάλλο ομόλογό του, Φαμπιούς, και τον ενημέρωσε ότι η αντιπρόταση της Ρωσίας περιλαμβάνει μια διακήρυξη του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλοσωρίζει τη ρωσική πρωτοβουλία και θα ζητά από τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς αρχές να τη στηρίξουν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμένεται να συνομιλήσει για το θέμα σήμερα, Τρίτη, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πρέπει να την εξετάσουμε. Ερευνούμε την κάθε πλευρά της. Οι Ρώσοι υποτίθεται ότι θα θέσουν την πρόταση σε εμάς», δήλωσε ο Κέρι στο Καπιτώλιο συμπληρώνοντας πως θα συνομιλούσε με τον Λαβρόφ μετά την παρέμβασή του ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τη ρωσική πρόταση και κατά πόσο αυτή θα συμφωνήσει με τον στόχο των ΗΠΑ να δοθεί ένα τέλος στην χρήση χημικών στη Συρία.

Πούτιν: Απαραίτητη η ανάκληση της στρατιωτικής απειλής για να πετύχει η πρότασή μας
Μόνο αν οι ΗΠΑ και οι συμμαχοί της ανακαλέσουν την απειλή για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα μπορέσει να λειτουργήσει η ρωσική πρόταση που προβλέπει ότι το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο ξεκαθάρισε με δήλωσή του στο δίκτυο Russia Today ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το λογικό είναι ότι η πρόταση αυτή θα λειτουργήσει μόνο αν οι ΗΠΑ και όσοι τη στηρίζουν σε αυτό το θέμα (σ.σ. της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία) αποφασίσουν να ανακαλέσουν τη χρήση βίας, γιατί είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα - είτε είναι η Συρία είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο - να πειστεί να προχωρήσει στον αφοπλισμό της αν υπάρχει η απειλή στρατιωτικής δράσης σε βάρος της» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι ο αφοπλισμός του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς από ειδικούς και πολιτικούς επιβεβαιώνοντας τη συζήτηση για το θέμα με τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου των G20.

Περιμένοντας το διάγγελμα Ομπάμα
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για την υπόθεση της Συρίας στη σκια των τελευταίων εξελίξεων. Ο Ομπάμα στις έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε τη Δευτέρα ομολόγησε ότι η πρόταση της Ρωσίας μπορεί να αποτελέσει «πιθανή διέξοδο» από την κρίση και «σημαντική εξέλιξη», αποκαλύπτοντας ότι τη συγκεκριμένη πρόταση συζήτησε με το Ρώσο ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου των G20.
 
Δείγμα, τέλος, των καταιγιστικών εξελίξεων είναι ότι αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συζήτηση στο Κογκρέσο επί της πρότασης του αμερικανού προέδρου για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας.

Άσαντ: Θα ήταν προδοσία να παραιτηθώ τώρα
Σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αποδοχής της ρωσικής πρότασης από τη Συρία, ο Άσαντ είπε ότι θα ήταν προδοσία αν αποχωρούσε τώρα από την εξουσία.

«Έχω υποχρέωση στη χώρα μου, εκτός κι αν οι πολίτες θέλουν να παραιτηθώ», ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Κάποιοι λένε ότι έχω όλες τις εγγυήσεις αν θέλω να φύγω, όλα τα λεφτά και ό,τι θέλω. Φυσικά τα αγνοώ όλα αυτά».

«Είμαι πρόεδρος για να βοηθάω τον λαό της Συρίας», είπε στη συνέχεια ο 'Ασαντ και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είναι η ελπίδα των Σύρων, όχι των Αμερικανών, ούτε των Γάλλων.

Σύμφωνα με τον Άσαντ η Συρία πρέπει να απαλλαχθεί από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.

«Αν δεν τους ξεφορτωθούμε θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές», είπε και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς τόνισε: «Εσείς τι θα κάνατε αν τρομοκράτες από διαφορετικές περιοχές εισέβαλαν στην χώρα σας και σκότωναν χιλιάδες πολίτες;».

«Όταν οι δυτικές χώρες πάψουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και τις μαριονέτες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, το πρόβλημα της Συρίας θα λυθεί πιο εύκολα. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίζουν την Αλ-Κάιντα ας το κάνουν. Αλλά να μην μιλούν για “επαναστάτες” γιατί οι περισσότεροι ανήκουν πλέον στην Αλ-Κάιντα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύρος πρόεδρος προχώρησε σε δηλώσεις στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, λέγοντας πως η Δαμασκός αποδέχεται την πρόταση να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της ώστε «να μη χυθεί αίμα του συριακού λαού».


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου