Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

13300 ετών δόρυ κατασκευασμένο από κέρατο ρινόκερου ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία [Εικόνες]

Ένα δόρυ που έγινε με κέρατο ρινόκερου έχει βρεθεί - και εξακολουθεί να είναι αρκετά ικανό για να σκοτώσει μέχρι και σήμερα. Μπορεί να είναι περισσότερο από 13.300 χρόνια παλιό.


Το δόρυ ανακαλύφθηκε στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Σιβηρίας και είναι το πρώτο εργαλείο από αυτή την εποχή που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής.
Χρησιμοποιήθηκε από παλαιολιθικούς ανθρώπους στην περιοχή της Αρκτικής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την επίσκεψή του στην Γιακούτσκ για να δει το εύρημα από κοντά.
Το κέρατο αποκαλύφθηκε από παλαιοντολόγους που έψαχναν για μαμούθ στην Αρκτική.
Ο Semyon Grigoryev, διευθυντής του Lazarev Mammoth μουσείου στην Yakutsk, δήλωσε: «Το εύρημα αυτό βοηθά την κατανόηση μας για το πόσο μακριά και βόρεια είχαν διεισδύσει οι άνθρωποι στην Παλαιολιθική Εποχή
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η λόγχη θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τα μαλλιαρά μαμούθ και ρινόκερους, εκ των οποίων εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια στην Σιβηρία.
Το κέρατο ρινόκερου είναι γνωστό ότι έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή για δόρατα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η άκρη του όπλου σχηματίστηκε περίπου 35 ίντσες (90 εκατοστά) σε μήκος.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η λόγχη (φωτογραφία) θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τα μαλλιαρά μαμούθ και ρινόκερους
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία άκρη τόσο μεγάλη που έγινε από κέρατο ρινόκερου,» είπε ο κ Grigoryev. «Αποτελείται από κερατίνη - μια ουσία που κάνει τα μαλλιά και τα νύχια μας. Σε αντίθεση με το κέρατο αγελάδας που αποτελείται από ουσίες των οστών».
Η χρονολόγηση του όπλου έγινε μετά από ανάλυση στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία.
Το δόρυ ανακαλύφθηκε στο νησί των Μπολσόι Lyakhovsky (που εμφανίζονται στο χάρτη), στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Σιβηρίας και είναι το πρώτο εργαλείο από αυτή την εποχή έχουν βρεθεί μέχρι τώρα βόρεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου