Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Το «όχι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτητοποίηση θα στοιχίσει... ακριβά στον Κάμερον

Το «όχι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτητοποίηση θα στοιχίσει... ακριβά στον Κάμερον

Το 55,3% τάχθηκε κατά της απόσχισης, το 44,7% ψήφισε υπέρ - Στο 84,6% ανήλθε η συμμετοχή στο δημοψήφισμα - «Ανακούφιση» στις χρηματαγορές, κέρδη για τη λίρα - Με ανταρσία στους κόλπους των Τόρις κινδυνεύει ο Βρετανός πρωθυπουργός, για τις... πλουσιοπάροχες υποσχέσεις του προς τους Σκωτσέζους.




Με ανταρσία στους κόλπους των Tόρις αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα κληθεί να απολογηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα όσα έταξε στους Σκωτσέζους στην προσπάθειά του να τους πείσει ότι πρέπει να παραμείνουν στην Ένωση. 

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το «όχι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτητοποίηση θα στοιχίσει ακριβά στον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον καλείται τώρα να εφαρμόσει στις πράξεις τις προεκλογικές του εξαγγελίες καθώς είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσιαστεί γρήγορα το πακέτο που θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στη Σκωτία, σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, την φορολογία και το σύστημα περίθαλψης.

Αλλά δεν ήταν ο μόνος. «Γη και ύδωρ» στους Σκωτσέζους είχαν τάξει και οι ηγέτες των Φιλελεύθερων και των Εργατικών σε μία ύστατη προφανώς προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπενθυμίζεται ότι, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Νικ Κλεγκ και ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών, δεσμεύτηκαν ενυπόγραφα λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκωτία -υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα επιλέξει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο- με μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα σκωτσέζικης εφημερίδας και χαρακτηρίστηκε «προσβολή» από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας.

Οι τρεις ηγέτες με την επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Daily Record», δεσμεύτηκαν για εκχώρηση εκτεταμένων νέων εξουσιών στη βουλή της Σκωτίας, δίκαιο μοίρασμα των πόρων και την δυνατότητα της κυβέρνησης της Σκωτίας να αποφασίζει εκείνη για την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Οι υπέρμαχοι της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισαν τη δέσμευση ένα «όραμα γύρω από το οποίο μπορεί να ενωθεί η Σκωτία». Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, από την πλευρά τους, απέρριψαν τις υποσχέσεις των Βρετανών πολιτικών. 

Το πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση διευρυμένων αρμοδιοτήτων στους Σκωτσέζους θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Independent».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον έχει επίσης δηλώσει ότι, η παραχώρηση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να γίνει και για την Ουαλία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο ίδιος έσπευσε σήμερα να τονίσει πως το Λονδίνο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις του για παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στη Βουλή της Σκωτίας, τονίζοντας όμως πως «ένας νέος και δίκαιος διακανονισμός για τη Σκωτία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νέο και δίκαιο διακανονισμό για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου