Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σκωτία: Έπαθε τοξικό σοκ και κόντεψε να πεθάνει λόγω... ταμπόν!

Σκωτία: Έπαθε τοξικό σοκ και κόντεψε να πεθάνει λόγω... ταμπόν!Η ιστορία της Jodie Craig που στα 16 της έπεσε σε κώμα και πήγε να χάσει τη ζωή της έπειτα από κολπική χρήση ταμπόν... Άλλη μια ιστορία νεαρής κοπέλας που κόντεψε να χάσει τη ζωή της λόγω... ταμπόν έρχεται στη δημοσιότητα. 

Ο λόγος για τη Jodie Craig από τη Σκωτία, η οποία εξομολογείται ότι στα 16 της χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο έπειτα από χρήση ταμπόν που προκάλεσε τοξική δηλητηρίαση στο αίμα της. 

Ήταν Αύγουστος του 2010 όταν κοπέλα βρισκόταν στο σπίτι της και άρχισε να νιώθει αδιαθεσία, έτοιμη να λιποθυμήσει, δύο ώρες αφού είχε χρησιμοποιήσει ταμπόν. Η θερμοκρασία του σώματός της άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα, φτάνοντας τους 47 βαθμούς!

Όπως εξομολογείται η ίδια στη Daily Mail, ένιωθε ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή γι' αυτό και οι γονείς της έσπευσαν να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο του Εδιμβούργου, προκειμένου να νοσηλευθεί και να διαγνωσθεί η αιτία του προβλήματος. 

Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν ότι η τότε έφηβη εμφάνισε μια πολύ σπάνια αλλά εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια, το σύνδρομο τοξικού σοκ που προκαλείται από βακτηριακές τοξίνες. «Νοσηλεύτηκα στη Μονάδα Εντατική Θεραπείας, υπό τεχνική υποστήριξη, για τέσσερις ημέρες, ενώ συνολικά έμεινα στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα» λέει η 20χρονη -σήμερα- Craig, περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε εκείνη την περίοδο. «Έπαιρνα 17 διαφορετικά αντιβιοτικά χάπια την ημέρα. Δεν μπορούσα να πιστέψω τι μου συνέβη από ένα ταμπόν» θυμάται. Το πρόβλημα όμως δεν στις ημέρες νοσηλείας της στο νοσοκομείο. Στη διάρκεια των δύο ετών που ακολούθησαν έφτασε στο σημείο να χάσει το 60% των μαλλιών της, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσβαλλόταν από πνευμονία, καθώς η αμυντική λειτουργία του οργανισμού της είχε εξασθενήσει. Τέσσερα χρόνια μετά το τοξικό σοκ, η υγεία της Jodie Craig έχει αποκατασταθεί με την ίδια να δηλώνει ευγνώμων που παραμένει ζωντανή. 

Για τη χρήση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση ταμπόν μίλησε στο protothema.gr o χειρουργός-γυναικολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Μανιάς, ο οποίος συμβουλεύει τις γυναίκες να αποφεύγουν τη χρήση του και στην περίπτωση που το επιλέξουν για να απορροφά την ροή των εκκρίσεων κατά την έμμηνο ρύση, να το αντικαθιστούν συχνά. 

Όπως εξηγεί ο κ. Μανιάς, το σύνδρομο τοξικού σοκ, αν και πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή που δημιουργείται από το βακτήριο staphylococcus aureus, είναι πιθανό να παρατηρηθεί στον γυναικείο οργανισμό. Η κάθοδος του αίματος εμποδίζεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και φλεγμονή. Μικρόβια είναι δυνατόν να μπουν και στην κυκλοφορία του αίματος και τελικά να προκαλέσουν το σοκ. 


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου