Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

«Εικονικός πνιγμός Τσίπρα, αποικία η Ελλάδα, η Ευρώπη εκδικείται»: Τα καλύτερα ξένα πρωτοσέλιδα

«Εικονικός πνιγμός Τσίπρα, αποικία η Ελλάδα, η Ευρώπη εκδικείται»: Τα καλύτερα ξένα πρωτοσέλιδα

Financial Times: Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη - Liberation: Τι παιχνίδι παίζει η Γερμανία; - Spiegel: Κατάλογος με φρικαλεότητες τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup


Πρώτο θέμα στις διεθνείς εφημερίδες αναδεικνύεται σήμερα το θρίλερ των διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στα εξώφυλλα πολλών εφημερίδων.


Ο ιταλικός Τύπος είναι εμφανώς πιο φιλικά διακείμενος απέναντι στην ελληνική πλευρά απ' ότι ο γερμανικός, ωστόσο οι εξωφρενικές πιέσεις που δέχεται το τελευταίο 24ωρο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει θύελλα επικρίσεων και σε αμερικανικά και βρετανικά δημοσιεύματα. 

«Ελλάδα, αποικία της Ευρώπης», είναι ο τίτλος της  «Il Fatto Quotidiano» που επισημαίνει στο  πρωτοσέλιδό της ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης κινούνται πλέον στη γερμανική γραμμή, καταδιώκοντας τον Τσίπρα. 



«Η Γερμανία εισβάλλει στην Ελλάδα», επισημαίνει η Il Giornale και προσθέτει ότι η στάση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποτελούν «σφαλιάρα στο δημοψήφισμα». 



Ο τίτλος της «La Stampa» προειδοποιεί ότι απομένουν λίγες ώρες για να σωθεί η Ελλάδα και κάνει ειδική αναφορά στο τελεσίγραφο του Eurogroup.



Ο σημερινός Guardian κυκλοφορεί έχοντας στο πρωτοσέλιδό του τον τίτλο «Η Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα».



Και στο πρωτοσέλιδο των Financial Times όμως δεσπόζει ο τίτλος «Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη καθώς η Γερμανία εντείνει την πίεση». 





Την ίδια ώρα η γαλλική Liberation στέλνει μήνυμα στην Γερμανία και γράφει στον τίτλο της «Τι παιχνίδι παίζει η Γερμανία;».



Και στον ηλεκτρονικό τύπο όμως κυριαρχεί ο μαραθώνιος συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, ο δημοσιογράφος του Guardian, Ιαν Τρέινορ, περιγράφει το σκληρό χτύπημα που υπέστη ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους εταίρους του για να αναγκαστεί να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων που απαιτούνται ώστε να διασωθεί η χώρα.

Σύμφωνα με τον Τρέινορ, που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη «εικονικό πνιγμό» ώστε να πιεστεί και να δεχθεί το πακέτο μέτρων που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Κατάλογο με φρικαλεότητες χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» τα μέτρα τα οποία ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα.




Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κείμενο που βάζει στο τραπέζι το Eurogroup αποτελείται από τα εξής τρία μέρη:

- Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ως την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» των εταίρων. Αυτά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον, ζητείται μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και πλήρης ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής ΕΛΣΤΑΤ .

Δεύτερον: Ακολουθεί μια σειρά αιτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα διάσωσης.

Τρίτον, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκεί το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να απαντηθεί και το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους της χώρας.


Από την πλευρά της η γερμανική Handelsblatt κυκλοφορεί με τίτλο: «Φωτιά κάτω από τη στέγη», λέγοντας: «Η Ελλάδα χώρισε την Ευρωζώνη σε δυο μέρη. Το Βερολίνο ηγείται της σκληρής γραμμής και το Παρίσι βρίσκεται επικεφαλής των πιο εύκαμπτων». Όμως όταν καταλήξουν σε απόφαση, ένα θα είναι σίγουρο. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο, η Σύνοδος Κορυφής, η οποία χαρακτηρίζεται «σύγκρουση», θα έχει κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.




Λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα του Guardian που γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πέσει θύμα «εικονικού πνιγμού» από τους Ευρωπαίους εταίρους σε μία απόπειρα να υποχωρήσει και να πει «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις τους, Ισπανός δημοσιογράφος με μία μόνο εικόνα μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες.

O δημοσιογράφος της ισπανικής El Tiempo, Ιντάφε Μαρτίν Πέρεθ, ο οποίος πρώτος δημοσίευσε τα έγγραφα-φωτιά του Eurogroup, ανήρτησε στο Twitter μία φωτογραφία που απεικονίζει έναν αιχμάλωτο του Ισλαμικού Κράτους τη στιγμή που οι τζιχαντιστές προχωρούν σε «εικονικό πνιγμό».

Η εικόνα αποτυπώνει έναν άνδρα με την κλασική πορτοκαλί στολή των κρατουμένων των φανατισμένων ισλαμιστών, ο οποίος με μία πετσέτα στο κεφάλι δέχεται ποσότητα νερού στο πρόσωπο ως απόπειρα εκφοβισμού για να ομολογήσει τα... εγκλήματά του.



Ο Πέρεθ, λοιπόν, ο οποίος έχει πρόσβαση στα... άδυτα της Κομισιόν «βλέπει» σαν θύμα των εταίρων τον Έλληνα πρωθυπουργό και γράφει: «Ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται πως ο δημοσιογράφος του Guardian, Ιαν Τρέινορ, νωρίτερα περιγράφει το σκληρό χτύπημα που υπέστη ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους εταίρους του για να αναγκαστεί να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων που απαιτούνται ώστε να διασωθεί η χώρα.

Σύμφωνα με τον Τρέινορ, που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη «εικονικό πνιγμό» ώστε να πιεστεί και να δεχθεί το πακέτο μέτρων που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Όπως αναφέρει ο Τρέινορ «είπαν στον Τσίπρα ότι είτε θα γίνει αποτελεσματικός θεματοφύλακας της Ευρωζώνης συμφωνώντας να εφαρμόσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις εντός της εβδομάδας, είτε η χώρα θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και θα δει τις τράπεζες να καταρρέουν».
Ο Τρέινορ επισημαίνει πως πρόκειται για μία «δυσάρεστη εικόνα που τονίζει πόσο μακριά βρισκόμαστε από τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλληλεγγύης και ενότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου