Μπορεί το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα να μην περιελάμβανε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ωστόσο το εμφατικό «Όχι» δυσκολεύει την παραμονή της σε αυτό.
Με αυτά τα λόγια εκκινεί το άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος Χούγκο Ντίξον, λίγες ώρες μετά το πέρας του δημοψηφίσματος. Αναφέρει πως η Ελλάδα θα δυσκολευτεί αρκετά για να μείνει στο ενιαίο νόμισμα, αλλά και αν το κάνει, όλοι δρόμοι θα οδηγήσουν σε οικονομικές δυσκολίες και κοινωνικές εντάσεις.
«Για να αποφευχθεί η επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα, θα πρέπει η Αθήνα και οι εταίροι να προχωρήσουν σε μια καλύτερη διαπραγμάτευση από αυτή προ 10 ημερών. Μετά το "Οχι" η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα έχει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες», αναφέρει ο Ντίξον.
Σημειώνει, όμως, ότι οι πιστωτές δεν θα λυγίσουν. Θα προτιμούσαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, ωστόσο πολλοί ηγέτες έχουν απηυδήσει με τη ρητορική και το διαπραγματευτικό στιλ της Αθήνας. Βουλευτές και ψηφοφόροι σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία, είναι εχθρικοί με την ιδέα της χορήγησης περισσότερων χαμηλότοκων δανείων προς την Ελλάδα.
Οι χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Ντίξον, φαίνεται να έχουν «ατσαλωθεί» μπροστά στην πιθανότητα ενός Grexit, δεδομένου ότι οι συνομιλίες δεν προχώρησαν. Από τη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες στην Ελλάδα, η μετάδοση στις άλλες χώρες ήταν ελάχιστη. Φέρ' ειπείν, στην Ισπανία υπήρξε μια κάποια νευρικότητα, αλλά ήταν περισσότερο πολιτική – για ευνόητους λόγους.
Συμφωνία με 70 δισεκατομμύρια ευρώ
Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως μια ολοκληρωμένη νέα συμφωνία για την Ελλάδα θα απαιτούσε περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αλλά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς οι δανειστές θα δώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό σε μια κυβέρνηση την οποία δεν εμπιστεύονται», γράφει χαρακτηριστικά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δανειστές θα αρνηθούν να συνομιλήσουν με την Αθήνα, αλλά θα έχουν μια μετρημένη προσέγγιση και δεν θα σπεύσουν να ανταποκριθούν άμεσα. Πιθανότατα, δεν θα σπεύσουν να παράσχουν ελάφρυνση του χρέους που ζητάει ο Τσίπρας. Αντιθέτως, θα ζητήσουν και θα επιμείνουν σε μια παρεμβατική παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών και των προϋποθέσεων για να δοθούν χρήματα. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει το ποσό της ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες
Απογοήτευση Τσίπρα
Όλα αυτά θα είναι απογοητευτικά για τον Τσίπρα, γράφει ο Ντίξον. Όχι μόνο γιατί οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, αλλά διότι τα χρήματα θα εξαντληθούν τις επόμενες ημέρες. Επίσης, στην εξίσωση μπαίνει και η 20ή Ιουλίου και η πληρωμή προς την ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα κάνει το ίδιο όπως και με το ΔΝΤ, τότε είναι πολύ πιθανό οι ελληνικές τράπεζες να χαρακτηριστούν αφερέγγυες. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και σίγουρα δεν θα είναι μια καλή διαφήμιση για τη χώρα σε μια περίοδο άκρως σημαντική για τον τουρισμό.
Ανακεφαλαιοποίηση και δραχμή
Και κάπου εκεί μπαίνει το σενάριο της δραχμής, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο Ντίξον αναφέρει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να το κάνει αυτό μόνο αν αποχωρήσει από το ευρώ. Έτσι θα προχωρούσε σε τύπωμα δραχμών και -ενδεχομένως- σε bail in. Η πίεση που θα δεχθεί η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι τόσο μεγάλη που είναι πιθανό να πέσει, καθώς αναμένεται να αποσκιρτήσουν αρκετοί βουλευτές και να χάσει την πλειοψηφία.
Επί του παρόντος, ο Τσίπρας είναι ασφαλής, αναφέρει ο Ντίξον – ειδικά μετά το δημοψήφισμα. Έτσι, θα μπορούσε να εισαγάγει νέο νόμισμα – μόνο του ή παράλληλα με το ευρώ. Αυτό θα του επιτρέψει να ανοίξει ξανά τις τράπεζες και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Από τη μεριά τους, οι δανειστές, αν συμβούν όλα αυτά, θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για ένα «βελούδινο» διαζύγιο. Αυτό θα συνεπαγόταν μια μεταβατική περίοδο στην οποία η Ελλάδα θα δεχθεί μια οικονομική ενίσχυση ανθρωπιστικής διάστασης για να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα της επιτραπεί να παραμείνει στην ΕΕ.
Δύσκολη διαδικασία
Ο Ντίξον προειδοποιεί πως η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα υπάρξει νομικό τέλμα ως προς την επαναφορά της δραχμής, ενώ η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση θα απαντήσει έντονα.
«Ο Τσίπρας θα χρειαστεί μια πλειοψηφία 60% μέσα στη Βουλή για να πάει σε δραχμή και φυσικά δεν την έχει – αν και το ελληνικό Σύνταγμα δεν είναι σαφές ως προς αυτό. Πάντως, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υποθετικά, αλλά η Ελλάδα πλέει, ήδη, σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι βέβαιο πως την περιμένει περισσότερη δυστυχία στο μέλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου