Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Τα μάτια σας δεκατέσσερα: Έτσι σας κλέβουν μέσω διαδικτύου

Τα μάτια σας δεκατέσσερα: Έτσι σας κλέβουν μέσω διαδικτύουΤο τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη έξαρση, στις απάτες μέσω διαδικτύου. Το γεγονός αυτό είναι παγκόσμιο και κατά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.





 Πιο κάτω παρατίθενται οι κυριότερες μορφές απάτης μέσω διαδικτύου οι οποίες απασχολούν το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος το τελευταίο διάστημα: Γίνεται παράνομα παρέμβαση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του κοινού, π.χ. πελάτη και προμηθευτή, επενδυτή όπου δίνονται παραπλανητικές οδηγίες,  για μεταφορά χρημάτων σε άγνωστους Τραπεζικούς Λογαριασμούς επικαλούμενοι ότι η Τράπεζα που συνεργάζονταν έχει κάποιο λογιστικό έλεγχο ή κάποιο άλλο πρόβλημα και δίδουν στοιχεία άλλου Τραπεζικού Ιδρύματος,  με διαφορετικό Τραπεζικό λογαριασμό και διαφορετικό δικαιούχο  φυσικό ή πραγματικό πρόσωπο.  

Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι κάποιες φορές απλά πετυχαίνουν παράνομη πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση  του θύματος, και παρακολουθούν όλες τις συνομιλίες του. Ακολούθως, προσποιούνται ότι είναι άτομο οικείο (γνωστό) στο θύμα με αποτέλεσμα να τους εξαπατούν και να αποσπούν από αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά. Αρκετές φορές, το κοινό αποτείνεται μέσω διαδικτύου για να αγοράσει αυτοκίνητα ή άλλα αντικείμενα αξίας, από διάφορους ιστότοπους στο διαδίκτυο,  οι οποίοι είναι αναξιόπιστοι. 

Οι ιστοσελίδες διαφόρων αντιπροσώπων στο εξωτερικό είναι απλά μια παγίδα, εικονικές ιστοσελίδες, όπου απλά χρησιμοποιούν φωτογραφικό υλικό από άλλους πραγματικούς αντιπροσώπους,  χωρίς αυτοί να είναι κάτοχοι ή να έχουν σχέση με το αντικείμενο. 

Σε αρκετές περιπτώσεις το κοινό γίνεται δέκτης παραπλανητικών μηνυμάτων (SMS) ή και ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), τα οποία αναφέρουν ότι κέρδισαν μεγάλη κληρονομιά στο εξωτερικό ή ότι έχουν κερδίσει χρήματα από διάφορα τυχερά παιχνίδια (lottery). 

Αρκετοί ανταποκρίνονται σε αυτά τα μηνύματα, με αποτέλεσμα να τους αποσπούν χρηματικά ποσά αφού επικαλούνται ότι είναι μέρος της διαδικασίας, ώστε να μπορέσουν να παραλάβουν το ολικό ποσό της κληρονομίας ή του ποσού που κέρδισε. 

Προτρέπεται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, ιδιαίτερα όταν  πρόκειται να αποστείλουν χρήματα μέσω διαδικτύου για αγορά/πληρωμή προϊόντων ή για επένδυση και να προβαίνει σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πελάτη / προμηθευτή του και να επιβεβαιώνεται η Τράπεζα και ο Τραπεζικός λογαριασμός όπου θα σταλούν τα χρήματα. 

Μόλις γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για απάτη, να ειδοποιείται αμέσως η σχετική Τράπεζα μέσω της οποίας έχει γίνει το σχετικό έμβασμα, ώστε με την σειρά της να ειδοποιήσει την αντίστοιχη Τράπεζα στο εξωτερικό, ώστε να παγοποιηθούν τα χρήματα και να μην καταλήξουν σε χέρια επιτήδειων. 

 Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου