Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ: Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία!

Οχι, δεν πρόκειται για δήλωση κάποιου πολέμιου του τέως υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ούτε για κάποιο κακεντρεχές σχόλιο στο διαδίκτυο.Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ: Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία!


Είναι τα λόγια ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως μεταφέρει το Reuters, χωρίς -φυσικά- να τον κατονομάζει: «Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην Ιστορία», αναφέρει! 
Στη συνέχεια το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλύει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο κατά τους μήνες της διακυβέρνησης του Τσίπρα. Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υπολογιζόταν σε 64 δισεκατομμύρια ευρώ πριν προκηρύξει ο Σαμαράς τις εκλογές, που τελικά έχασε απ' τον Αλέξη Τσίπρα.
Στις 25 Ιουνίου, πριν καν εφαρμοστούν τα capital controls, το ποσό είχε μειωθεί κατά το ένα τέταρτο. Οι ελληνικές τράπεζες υπέφεραν επίσης. Τώρα οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα χρειαστούν επιπλέον 25 δισεκατομμύρια, ενώ ο μόνος λόγος που δεν έχουν κλείσει είναι επειδή έχουν πάρει 89 δισ. απ' τον ΕLA. Tα «κόκκινα» δάνεια, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυξήθηκαν στα 36% μέχρι τον Απρίλιο (τώρα θα έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο), ενώ η έξοδος στις αγορές που πέρυσι ήταν μια πραγματικότητα φέτος μοιάζει πιο απίθανη από ποτέ.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει μη βιώσιμο, λέει το ΔΝΤ στην ανάλυσή του, εξαιτίας της χαλάρωσης που παρατηρήθηκε το τελευταίο 12μηνο. Αν προσθέσει κανείς όλη την οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο λογαριασμός αγγίζει το μισό τρισεκατομμύριο. «Το ότι πήγαν τόσα λεφτά σε μια οικονομία που έχει 180 δισ. ΑΕΠ σημαίνει πως έγινε μια τεράστια μεταφορά πλούτου στη χώρα» υποστηρίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, απηχώντας την οργή χωρών που δανείζουν στην Ελλάδα, παρότι οι ίδιες είναι φτωχότερες.
Η εμπειρία των διαπραγματεύσεων έχει ενοχλήσει πολλούς Ευρωπαίους, κάνοντάς τους να θεωρούν πως τελικά ήταν ίσως φτηνότερο να άφηνε κανείς την Ελλάδα να φύγει απ' την Ευρωζώνη, παρά να συνεχίσει να της δανείζει. 
Πέρα από αυτό όμως, έχουν γίνει 10 συναντήσεις του Eurogroup τον προηγούμενο μήνα και 3 Σύνοδοι Κορυφής αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα.
«Φανταστείτε», λέει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, «πόσο μεγάλο είναι το κόστος όταν κάθε υπουργός Οικονομικών "στοιχίζει" 1.000 ευρώ την ώρα, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, και κάθε ηγέτης κράτους 2.000 ευρώ την ώρα. Αφήστε που υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες σε όλη την Ευρωζώνη».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου