Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Σιβηρία: Ανακαλύφθηκε ξυραφάκι ηλικίας 4000 ετών

Στη Σιβηρία ανακαλύφθηκε πάντως ένα εργαλείο που – σύμφωνα με τους αρχαιολόγους – χρησίμευσε για να ξυρίζονται και να περιποιούνται τα μούσια τους οι άνθρωποι της εποχής του Χαλκού, αφού χρονολογείται πριν από 4 χιλιετηρίδες.


Πρόκειται για μια λεπτή χάλκινη λεπίδα που έχει λειανθεί και από τις δύο πλευρές. Οι ειδικοί εξηγούν ότι χρησιμοποιούνταν για να κουρεύουν τα μαλλιά και τα μούσια τους και ίσως και ως δίκοπο μαχαίρι. Κάτι που αποδεικνύει ότι και οι αρχαίοι έδιναν μεγάλη σημασία στην εξωτερικοί τους εμφάνιση – ακόμη από την εποχή του Χαλκού.
Ο Vyacheslav Molodin, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Σιβηρίας, είπε πως η λεπίδα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην αρχαία τοποθεσία του Βενγκέροβο, επαρχία του Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Η πιο παλιά λεπίδα που έχει βρεθεί, πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 18.000 π.Χ.
Οι πρώιμες αυτές ξυριστικές μηχανές ήταν φτιαγμένες από όστρακα, δόντια καρχαρία και από πυρόλιθο, που είχε λειανθεί στα βράχια. Γνώρισαν άνθιση στην περίοδο της Χάλκινης Εποχής, καθώς είχαν οβάλ σχήμα και φυσικά, ήταν φτιαγμένες από μέταλλο.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου