Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Economist: Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά το Φεβρουάριο

Την προοπτική της αλλαγής κυβέρνησης στις αρχές του χρόνου περιγράφει ο Economist σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Grecovery» προειδοποιώντας ότι η σταθερότητα μπορεί να κλυδωνιστεί αν επιστρέψει η νευρικότητα λόγω πολιτικών εξελίξεων.Economist: Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά το Φεβρουάριο


Στο άρθρο του, ο Economist επισημαίνει τα στοιχεία της ανάπτυξης της χώρας: «Η Ελλάδα έκανε την ευχάριστη έκπληξη καθώς τα πήγε καλύτερα από όλη την ευρωζώνη με ανάπτυξη 0,7%» αναφέρει και υπογραμμίζει: «Παρόλο που η Ευρωζώνη στο σύνολό της πάει άσχημα, η ελληνική ανάκαμψη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή αισιόδοξη προοπτική μπορεί να υπονομευθεί από την πολιτική αβεβαιότητα. «Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, θα μπορούσε ενδεχομένως να "πέσει" το επόμενο έτος και μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου» σημειώνει.
Αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι «στην επόμενη κυβέρνηση θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές το θέτουν σε πορεία σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως την Γερμανία».
Ο Economist επισημαίνει ότι ήδη, οι αποδόσεις των κρατικών 10 ετών ομολόγων, η οποία είχε μειωθεί κάτω του 6% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουν αυξηθεί πάνω από 8%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές προοπτικές της χώρας.
Και το άρθρο καταλήγει: «Τα θεμέλια της ανάπτυξης του τρέχοντος έτους μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Aν επιστρέψει η νευρικότητα, το Grecovery σίγουρα θα κλυδωνιστεί».


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου