Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο νεκρός της Αμφίπολης σαγηνεύει τον πλανήτη: Το τεστ DNA θα λύσει το μυστήριο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις συγκλονιστικές εξελίξεις στην ανασκαφή της Αμφίπολης, καθώς, οι ανακοινώσεις της Τετάρτης έπεσαν σαν «βόμβα» στην παγκόσμια κοινή γνώμη.Ο νεκρός της Αμφίπολης σαγηνεύει τον πλανήτη: Το τεστ DNA θα λύσει το μυστήριο


Ο νεκρός ή «μυστηριώδης ένοικος» του τύμβου βρέθηκε, καθώς στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης εντοπίστηκε μεγάλος αυτοσχέδιος τάφος κατασκευασμένος από πωρόλιθους. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αποκαλύφθηκε ότι εντός του τάφου υπήρχε ξύλινο φέρετρο, κάτι που αποδεικνύεται από περίπου 20 διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά, όπως επίσης οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά του φερέτρου.
Μέσα βρέθηκε σκελετός, σχεδόν ακέραιος, ενώ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «το γενετικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για έλεγχο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα, αλλά και τη διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του».
Ο νεκρός βρέθηκε αλλά... ποιος είναι;
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι σημαντικές αυτές ανακοινώσεις πυροδότησαν εκ νέου τα σενάρια για την ταυτότητα του πιο «διάσημου», πλέον, μη αναγνωρισμένου νεκρού, με επιστήμονες, αρχαιολόγους και συνωμοσιολάγνους ανά τον κόσμο να παίρνουν  χαρτί και μολύβι ξανά.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το μνημείο είναι αφιερωμένο σε αφηρωϊσμένο νεκρό, δηλαδή, θνητό στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. «Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Ξάφνιασε η Περιστέρη: Ο νεκρός είναι σπουδαίος Μακεδόνας στρατηγός 
Μια πρώτη εκδοχή για την ταυτότητα του νεκρού ήλθε από την ίδια την επικεφαλής των ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, η βεβαιότητα της οποίας ξάφνιασε ακόμη και τις κυρίες Αννα Παναγιωταρέα και Λίνα Μενδώνη,
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κυρία Περιστέρη εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι πρόκειται για τάφο επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού. Η ίδια, ωστόσο, απέρριψε το ενδεχόμενο το πρόσωπο αυτό να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.
Επιμένει η Ντόροθι Κινγκ: Μέγας Αλέξανδρος ή Ηφαιστίωνας στην Αμφίπολη 
Από την πλευρά της η διάσημη αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ, η οποία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των ανασκαφών εμμένει στη θεωρία της πως ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι είτε ο Μέγας Αλέξανδρος είτε ο Ηφαιστίωνας.
Μάλιστα, η αρχαιολόγος, αφού εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη συγκλονιστική ανακάλυψη, διερωτάται εάν ο σκελετός ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο με την κατασκευή του τάφου.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν αυτά που αναφέρει για την αποτέφρωση, αλλά και για τον ένοικο του τάφου, που είναι άλλωστε και το μέγα μυστήριο. Αναφέρει, λοιπόν, πως η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, φέρνει το παράδειγμα της Βεργίνας, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ.: Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».
Το τεστ DNA θα δώσει τις απαντήσεις 
Από εδώ και στο εξής, πάντως, η διαδικασία θα πάρει τον δρόμο για το... εργαστήριο, καθώς, όπως ανακοίνωσε και το υπουργείο τα οστά θα μεταφερθούν για εξέταση DNA ώστε να δωθούν οι τελικές απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού.
Στην παρούσα φάση, η πρώτη απάντηση που πρέπει να δοθεί, μέσω τεστ DNA, είναι αν πρόκειται για σκελετό άνδρα ή γυναίκας. Στην πρώτη περίπτωση, του άνδρα δηλαδή, αν ο νεκρός είναι Μακεδόνας, μέλος της βασιλικής οικογένειας ή κάποιος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα έπρεπε να βρεθούν υπολείμματα καύσης του νεκρού μέσα σε λάρνακα.
Εκτός βέβαια και αν είναι τα οστά ενός εκ των τυμβωρύχων που έπεσε νεκρός και τον παράτησαν οι σύντροφοί του, αλλά σε αυτή την περίπτωση ανακύπτει ερώτημα για το πώς εξαφανίστηκε ο νεκρός της ταφής.
Στη δεύτερη περίπτωση, όπου ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα, υπάρχει και άλλο ενδεχόμενο. Τα οστά να ανήκουν στη Ρωξάνη, η οποία δεν ήταν Μακεδόνισα για να έχει γίνει καύση του σώματος πριν από την ταφή. Αν αυτό συμβαίνει, τότε κάπου εκεί κοντά θα πρέπει να βρεθεί και η ταφή του Αλέξανδρου Δ’.
Φρενίτιδα στα διεθνή ΜΜΕ για το νεκρό της Αμφίπολης
Λίγα μόλις λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου η είδηση για την αποκάλυψη του νεκρού του τύμβου Καστά έκανε το γύρο του κόσμου και τα διεθνή ΜΜΕ από τις ΗΠΑ έως την Κίνα και από την Βρετανία έως τις Βρυξέλλες κάλυψαν το γεγονός.
Μέσα ενημέρωσης παγκόσμιου βεληνεκούς (Washington Post, ABC, Daily Mail, Euronews, News, APD κλπ) κάνουν αφιερώματα στις νέες ανακαλύψεις και αναφέρονται στο εύρημα αλλά και στην επίσημη ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού στο λόφο Καστά.
«Ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου», λέει η Washington Post, προβάλλοντας ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου  Associated Press.
Το ABC τονίζει επίσης ότι ο σκελετός θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να λύσουν το αίνιγμα για το ποιος θάφτηκε στο μεγαλειώδη τάφο, γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., στο λυκόφως της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επίσης, επισημαίνεται, ότι στις ανασκαφές, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, κοντά στην αρχαία Αμφίπολη, Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο τριών θαλάμων, διακοσμημένο με μαρμάρινες Σφίγγες και με ένα μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο.
Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται και ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θάφτηκε στην Αίγυπτο, αλλά ο τάφος του δεν έχει εντοπιστεί.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου