Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Μπορεί ο χρυσός να νικήσει τον καρκίνο; – Η νέα ελπιδοφόρα θεραπευτική μέθοδος του «Δούρειου Ίππου»

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Harvard και επιστήμονες του τεχνολογικού ινστιτούτου της Μασαχουσέτης δημιούργησαν μια ολοκαίνουργια τεχνική καταπολέμησης του καρκίνου.


Η πανέξυπνη και πραγματικά ελπιδοφόρα μέθοδος, αποτελεί τον απόλυτο συνδυασμό των σύγχρονων, εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων. Ένα «μείγμα» νανοτεχνολογίας, βιολογίας και χημείας δημιούργησε τον χρυσό «Δούρειο Ίππο», μια θεραπευτική διαδικασία ικανή να εξαφανίσει τα καρκινικά κύτταρα.
Ένα «κοκτέιλ» επιστημονικών εφαρμογών για την αντικαρκινική θεραπεία – Νανοτεχνολογία και χρυσός δημιουργούν τον ιδανικό… «Δούρειο Ίππο»
Η αρχική ιδέα της ομάδας των επιστημόνων δεν διαφέρει κατά πολύ από τις προηγούμενες μεθόδους καταπολέμησης της ασθένειας. Μια ομάδα αντικαρκινικών «πρακτόρων» που εισέρχεται στο σώμα, εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα, εισβάλλει σε αυτά και τα σκοτώνει με μια… φονική δόση φαρμάκου.
Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται πολλές προσπάθειες για να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά αυτή η έξυπνη ιδέα. Πλέον, με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας αλλά και την ιδιαίτερη συμβολή του χρυσού, φαίνεται πως βρέθηκε η κατάλληλη φόρμουλα για να δημιουργηθεί ο «Δούρειος Ιππος» που θα μπορέσει να κάμψει τις αντιστάσεις του ως τώρα… αξιόμαχου καρκίνου.
«Συνδυάσαμε πολλές ήδη υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις και τεχνικές, για την δημιουργία ενός καινοτόμου και πολλά υποσχόμενου συστήματος καταπολέμησης του καρκίνου. Είναι μια πραγματικά έξυπνη ιδέα» τονίζει η Suzanne Cutts, μοριακή βιολόγος που ασχολείται με την νέα μέθοδο.
Μια ανίκητη τεχνική – Τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με απόλυτη επιτυχία
Η νέα τεχνική που εφαρμόστηκε από τους Αμερικανούς επιστήμονες είναι ικανή να ξεπεράσει πολύ βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν παρόμοιες τεχνικές του παρελθόντος. Η συνεργασία ερευνητών από πολλούς επιστημονικούς κλάδους, οδήγησε στην δημιουργία μιας… ανίκητης φόρμουλας, κατά του καρκίνου.
Το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα που λύνεται με την νέα μέθοδο, είναι πως πλέον δεν υπάρχουν… παράπλευρες απώλειες από την θεραπευτική διαδικασία. Η χρήση της νανοτεχνολογίας για την μεταφορά του φαρμάκου στα καρκινικά κύτταρα, κάνει πολύ πιο εύστοχη την εισαγωγή του «Δούρειου Ίππου» στο σώμα.
Σε παλιότερες τεχνικές καταστρεφόταν μεγάλος αριθμός υγιών κυττάρων, αφού δεν ήταν εύκολος ο εντοπισμός των καρκινικών περιοχών. Πλέον το φάρμακο δεν θα εισχωρεί στα υγιή κύτταρα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις βλαβερές συνέπειες της θεραπείας.
Η ασταθής συμπεριφορά των στοιχείων που εισάγονταν στο σώμα, ήταν το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι επιστήμονες. Μεγάλες ποσότητες του αντικαρκινικού φαρμάκου αποσυντίθονταν, μειώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα του. Το στοιχείο του χρυσού είναι ικανό να σταθεροποιήσει την φύση του φαρμάκου, ενώ παράλληλα είναι εύκολα διαχειρίσιμο ακόμα και στα ελάχιστα μεγέθη της νανοκλίμακας.
Τα προβλήματα συνεχίζονταν ακόμα και μετά την επιτυχή εισβολή του φαρμάκου σε ένα καρκινικό κύτταρο. Οι αμυντικοί μηχανισμοί του, ήταν ικανοί να απωθήσουν τον «Δούρειο Ιππο» στέλνοντας τον πίσω από τα κυτταρικά τοιχώματα. Με την κατάλληλη βιολογική, αλλά και τεχνολογική, διαδικασία όμως, πλέον το φάρμακο που εισχωρεί στο ασθενές κύτταρο δεν μπορεί να απωθηθεί πίσω στον οργανισμό.
Η εντυπωσιακά πρώτα δείγματα της μεθόδου – Η πρωτοποριακή διαδικασία και τα ελπιδοφόρα μηνύματα
Τα πρώτα δείγματα της νέας τεχνικής είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Το φάρμακο εμφυτεύτηκε σε ποντικούς με καρκινικό όγκο. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή του «Δούρειου Ιππου», ο όγκος των ποντικών είχε μειωθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό 90%. Παράλληλα, οι αμυντικοί μηχανισμοί των καρκινικών κυττάρων είχαν απενεργοποιηθεί σχεδόν εξολοκλήρου, με μόλις το 20% των «προστατευτικών» γονιδίων να λειτουργεί.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την απόλυτη επιτυχία της θεραπείας που δοκιμάσαμε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως η πρώτη κιόλας εφαρμογή ήταν τόσο αποδοτική» δήλωσε η Natalie Artzi, υπεύθυνη της θεραπευτικής τεχνικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη μέθοδος που συνδυάζει την εισαγωγή του φαρμάκου και την απενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών των καρκινικών κυττάρων. Μια ιδέα που υπάρχει από την δεκαετία του 1980, πλέον φαίνεται πως είναι έτοιμη να υλοποιηθεί, αφού βρέθηκε η κατάλληλη φόρμουλα ώστε να ξεπεραστούν όλα τα επιμέρους προβλήματα.
Αυτό που απομένει, είναι όλα όσα θεωρητικά επιλύθηκαν από αυτήν την επαναστατική νέα μέθοδο, να έχουν και πρακτική εφαρμογή.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου