Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Για …εντυπωσιακή πράξη απιστίας της Κύπρου μιλούν Βρετανοί όσο αφορά τις συμφωνίες με την Ρωσία

Ερώτηση για τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας δέχθηκε σε μία ακόμα συνεδρίαση η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στη Βουλή των Λόρδων, βαρόνη Άνελεϊ.


Σε συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, η βαρόνη Λάντφορντ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε «εξαιρετικά σοκαρισμένη» από τη συμφωνία που υπέγραψε στη Μόσχα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχετικά με τη χρήση κυπριακών λιμανιών από ρωσικά πλοία. «Προσωπικά θεωρώ αυτήν, την πιο εντυπωσιακή πράξη απιστίας από κράτος μέλος της ΕΕ έναντι μίας κοινής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών σχολίασε αρχικά στην απάντησή της ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικό βαθμό οικονομικών και πολιτικών δεσμών με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων και λόγω της ενέργειας. «Παρόλα αυτά», συνέχισε η βαρόνη Άνελεϊ, «η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα πακέτο σθεναρών κυρώσεων. Στο βαθμό που γνωρίζω από τις συζητήσεις που διεξάγονται, η ομοφωνία επ’ αυτού ισχύει ακόμα και υπάρχει μια αποφασιστικότητα περί αυτού».

Αναφερόμενη ειδικότερα στο θέμα της Κύπρου, η κυβερνητική αξιωματούχος παρέπεμψε στη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στη Βουλή των Λόρδων για τη σχέση Λευκωσίας-Μόσχας για τις 10 Μαρτίου, κατόπιν ερώτηση του λόρδου Σάρκι. «Θα εξετάσουμε τις επιπλοκές αυτού που έχει αποφασίσει να κάνει η Κύπρος», είπε η βαρόνη Άνελεϊ, η οποία συμπλήρωσε πως ο αντίκτυπος των κυρώσεων επί της Ρωσίας πρέπει να είναι ξεκάθαρος.

Σημειώνεται πως τόσο η βαρόνη Άνελεϊ όσο και η βαρόνη Λάντφορντ είναι γνωστές για τις φιλοτουρκικές τους θέσεις, τις οποίες δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράσουν κατά καιρούς.

Υπενθυμίζεται πως ενοχλημένη από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Ρωσία είναι και η Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου