Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ιδού πως ο Αττίλας καταστρέφει τις εκκλησίες μας!!!


 Δύο εκκλησίες ανατολικά της Κερύνειας παλεύουν να κρατηθούν στον χρόνο αλλά και στη μανία και την έλλειψη σεβασμού προς τα ιερά και τα όσια από τους Τούρκους κατακτητές. Τοιχογραφίες που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αφαιρέθηκαν για να πωληθούν σε αρχαιοκάπηλους σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι και πυροβολισμοί ρίφθηκαν προς τον τρούλο, άγνωστο τι σκόπευαν να πετύχουν.



Η εκκλησία του Αντιφωνητή και η εκκλησία της Παναγίας της Μελανδρίνας που βρίσκονται μεταξύ των κατεχόμενων χωριών Αγίου Αμβροσίου και Καλογραίας μόλις που στέκονται ακόμα όρθιες για να θυμίζουν ότι αντέχουν παρά τη βεβήλωση που υπέστησαν.

Όπως όλα τα αρχαία μνημεία στις υπό κατοχή περιοχές, έτσι και αυτές οι δύο εκκλησίες είχαν λεηλατηθεί αμέσως μετά την τουρκική εισβολή και τα σημάδια είναι εμφανή μέχρι και σήμερα.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το κτίσμα του Αντιφωνητή, ενώ ο ναός της Παναγίας της Μελανδρίνας ουσιαστικά έχει καταρρεύσει.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΛΑΝΔΡΙΝΑΣ








Γι’ αυτό και η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά την έχει συγκαταλέξει ανάμεσα στα μνημεία για τα οποία προγραμματίζεται ότι θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες για επιδιόρθωση.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ελληνοκυπριακή πλευρά, Τάκης Χατζηδημητρίου, η Παναγία της Μελανδρίνας είναι ένα από τα τρία χριστιανικά θρησκευτικά μνημεία που θα επιδιορθωθούν άμεσα.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗ












Τα άλλα δύο είναι η εκκλησία της Παναγίας στο Τραχώνι της Κυθραίας και ο Προφήτης Ηλίας στη Φιλιά. Αυτή τη στιγμή, όπως πρόσθεσε, παρουσιάζεται μια τεχνική δυσκολία, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση για οχήματα σε απόσταση 300 μέτρων από την εκκλησία, με αποτέλεσμα τώρα να γίνονται εργασίες για διάνοιξη δρόμου ώστε τα φορτηγά να μπορούν να προσεγγίσουν και να μεταφέρουν υλικά. 

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη Τετάρτη η Επιτροπή θα επισκεφθεί τα δύο μνημεία πλην της εκκλησίας της Μελανδρίνας για να επιθεωρήσει τις εργασίες που έχουν ήδη αρχίσει, ενώ θα μεταβεί και στην εκκλησία αυτή μόλις ολοκληρωθούν τα έργα πρόσβασης.

Το ποσό για την επιδιόρθωση της εκκλησίας είναι αρκετά μεγάλο και σύμφωνα με τον ίδιο και για τα τρία έργα έχει εγκριθεί κονδύλι 1,4 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να δαπανάται για τις επιδιορθώσεις της Παναγίας της Μελανδρίνας.

Πρόσφατες φωτογραφίες που εξασφάλισε ο «Φ» από τον επισκέπτη Μιχάλη Ψύλλα δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φωτογραφίες: Μιχάλης Ψύλλας
Πηγή: philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου