Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Το «αμαρτωλό» συμβόλαιο του Τμήμ. Αναπτύξεως Υδάτων


Συμβόλαιο «σκάνδαλο» αποτελεί η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με κοινοπραξία εταιρειών για το κτήριο που ενοικιάζει το κράτος, και στο οποίο στεγάζεται το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στη Λευκωσία. 





Στον απόηχο των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα κτήρια που νοικιάζει το κράτος, μέσα από τη σχετική έκθεση  του  Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου, το Sigmalive δημοσιοποιεί σήμερα τις πρόνοιες του συμβολαίου του συγκεκριμένου κτηρίου, το οποίο είχε κάνει από την αρχή «μπάμ» για το κόστος ενοικίου αλλά και την 50ετή διάρκεια του!    
Όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο αυτά τα δύο στοιχεία της συμφωνίας που προκαλούν. Αν και η συμφωνία «έκλεισε» από το 2005 όταν ακόμα το κτήριο δεν είχε ανεγερθεί, η ισχύς του συμβολαίου αρχίζει από τον Μάιο του 2008. 
Πρόνοιες …σκάνδαλο
Όπως φαίνεται και μέσα από τον σχετικό πίνακα, το ενοίκιο που συμφωνήθηκε για τα πρώτα τρία χρόνια αγγίζει τις 345 χιλιάδες λίρες ετησίως. Από τον τέταρτο χρόνο και μετά, το ύψος του ενοικίου θα διαφοροποιείται ανά τριετία, με βάση τον μηνιαίο δείκτη ενοικίου του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών για χώρους ενοικίασης (που ισχύει για το τελευταίο μήνα κάθε τριετίας που λήγει).
Name
 
Παράλληλα όμως με τον ετήσιο ενοίκιο, καταβάλλεται προς το ιδιοκτήτη (σε ετήσια πάλι βάση), ένα επιπλέον διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τη συντήρηση του κτηρίου. Με βάση το συμβόλαιο, το ποσό αυτό τα πρώτα πέντε χρόνια ανέρχεται στις 175 χιλιάδες λίρες,  για τα αμέσως επόμενα πέντε χρόνια θα αγγίξει τις 325 χιλιάδες λίρες και τις 623 χιλιάδες λίρες κατά την τρίτη πενταετία. 
 
Από τα 15 χρόνια και μετά, ο ιδιοκτήτης του κτηρίου «φορτώνει»  την συντήρηση του κτηρίου στο Τμήμα Αναπτύξεως υδάτων. 
 
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο κτήριο, γι αυτό και εύλογα είναι τα ερωτήματα για τους λόγους που το κράτος καταβάλλει τόσα πολλά χρήματα κάθε χρόνο για τη συντήρηση του. Δεδομένο θεωρείται πως ενδεχόμενα προβλήματα στο κτήριο θα εμφανιστούν μετά το πέρας των 15 χρόνων από την ανέγερση του. 
   
Σημειώνεται πως στο συμβόλαιο δεν γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενη διακοπή της συμφωνίας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στη διακοπή της σύμβασης, τότε θα πρέπει να καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους ιδιοκτήτες ως αποζημίωση. 
 
«Με αυτό το συμβόλαιο, κάποιοι έδεσαν την Κυπριακή Δημοκρατία χειροπόδαρα και θα πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε στο Sigmalive ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, Γιώργος Γεωργίου. 
 
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως η Επιτροπή υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες αίτημα στο υπουργείο οικονομικών για να αποσταλούν όλα αυτά τα σκανδαλώδη συμβόλαια, μαζί με υπόμνημα με τα σχόλια της αρμόδιας επιτροπής που ανέλαβε την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων.   
 
Πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Υπουργό
Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, o Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για το όλο ζήτημα, αφού όπως είπε, διαπιστώνεται ότι το κράτος θα πληρώσει σε 15 χρόνια 19 εκ. σε ενοίκια και συντήρηση χωρίς να του ανήκει το συγκεκριμένο κτήριο.
Επίσης είπε ότι έχει ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, για να διαφανεί κατά πόσο μπορεί το κράτος να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο συντήρησης του κτηρίου.
Πηγή: Sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου