Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Deal €290 εκατ. στην Πάφο με Κινέζους επενδυτές

Deal €290 εκατ. στην Πάφο με Κινέζους επενδυτές
Πάφος: Σε συμφωνία με διεθνή κοινοπραξία με έδρα το Χονγκ Κονγκ για πώληση μέρους των δραστηριοτήτων του έχει καταλήξει ο Όμιλος Aristo Developers. 

Το super deal έκλεισε στα 290 εκατομμύρια ευρώ και αφορά πώληση έργου στην επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Χα Ποτάμι. 








Πρόκειται για το έργο «Venus Rock Golf Resort», το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή δύο γηπέδων γκολφ 18 οπών σχεδιασμένα από τον Tony Jacklin, μαρίνα, ξενοδοχείο 5 αστέρων (Nikki Beach Hotel), beach club, εμπορικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, καθώς και 3000 υπερπολυτελείς επαύλεις και εξοχικές κατοικίες. 

To «Venus Rock Golf Resort» είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικιστικό θέρετρο υπό ανπαπτυξη στην Ευρώπη, με έκταση περίπου 10.000 στρέμματα και 850 μέτρα παραθαλάσσιο μέτωπο. 
 
Στη όλη εμπορική πράξη εμπλέκεται κυρίως η επενδυτική και κατασκευαστική εταιρεία Dolphin Capital Investors του Κύπριου επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, συνδεδεμένη εταιρεία με την αναπτυξιακή εταιρεία Aristo του Θεόδωρου Αριστοδήμου. 

Οι επαφές μεταξύ των δύο ημερών διεξάγονταν με πάσα διακριτικότητα το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Dolphin Capital Investors, η συμφωνία επιτεύχθηκε στις 17 Μαΐου και προβλέπει την πώληση του 49,8% του έργου που η εταιρεία κατείχε. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε σε εταιρείες συμφερόντων του Θεόδωρου Αριστοδήμου, προέδρου της Aristo Developers.

Σε ανακοίνωσή της η Dolphin Capital Investors αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της εν λόγω συναλλαγής αντανακλά το ενδιαφέρον της κινεζικής αγοράς για το κυπριακό real estate η οποία εκδηλώθηκε από τα μέσα του 2012 αμέσως μετά την εισαγωγή του σχετικού νόμου για άδειες παραμονής σε ξένους υπηκόους που αγοράζουν ακίνητα άνω των €300.000 στο νησί. Από τότε, πολλές εκατοντάδες κατοικίες έχουν πουληθεί σε Κινέζους αγοραστές. 

Αναφέρεται ότι η συμφωνία αφορά τις μετοχές και περιουσιακά στοιχεία του έργου  συμπεριλαμβανομένης της γης, όλες τις άδειες που χορηγήθηκαν μέχρι τώρα, και τα συμβόλαια και συμφωνίες που σχετίζονται με το έργο.

Η συμφωνηθείσα τιμή εξαγοράς για την πώληση του Venus Rock ανέρχεται σε €290 εκατ. και περιλαμβάνει αρχικό τίμημα ύψους €241,5 εκατ. και πιστωθέν τίμημα ύψους €48,5 εκατ. του οποίου η καταβολή εξαρτάται από την πλήρωση συγκεκριμένων όρων. 

Σε ότι αφορά την ίδια την Aristo Developers, η ανακοίωση της Dolphin σημειώνει πως θα μειώσει τις δανειακές τις υποχρεώσεις κατά 50% και κατά συνέπεια θα βελτιωθεί η ικανότητα πωλήσεων της, θα μειωθούν τα έξοδα εξυπηρέτησης χρέους και θα βοηθήσουν την εταιρεία να ενισχύσει τη θέση στην κυπριακή αγορά.

Τέλος, αναφέρεται και δήλωση του κ. Καμπουρίδη όπου μεταξύ άλλων λέει: «Ευθυγραμμισμένοι με τους στρατηγικούς μας στόχους για το 2013, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εκτέλεση αυτής της κορυφαίας συναλλαγής, η οποία έχει τεράστια πλεονεκτήματα, όχι μόνο για την Dolphin, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου. Σε μια δύσκολη περίοδο για τις συνθήκες της κυπριακής αγοράς λόγω της τραπεζικής κρίσης, η πώληση του Venus Rock για ένα σημαντικό ποσό, επιδεικνύει την ποιότητα του εργασιών της Dolphin στον τομέα της ανάπτυξης γης και αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο. Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με τον αγοραστή του πρότζεκτ Venus Rock και στην επέκταση της σχέσης με άλλα έργα της Dolphin».

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου