Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Χουβαρνταλίκια» χωρίς έλεγχο στη Cytavision

«Χουβαρνταλίκια» χωρίς έλεγχο στη Cytavision
Λευκωσία: To ποσό των €16,3 εκατ. για εξοπλισμό και ακόμα €27,8 εκατ. για την εξασφάλιση περιεχομένου, δαπάνησε το 2012 η Cyta για την υπηρεσία Cytavision. Μάλιστα το περιεχόμενο εξασφαλίστηκε με απευθείας διαπραγματεύσεις με εταιρείες που προσφέρουν τηλεοπτικά κανάλια, ταινίες, αθλητικό περιεχόμενο και με αθλητικά σωματεία για εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων.



  Στο προσχέδιο της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για τη Cyta -μετά και τις τελευταίες εξηγήσεις που λήφθηκαν από τον Οργανισμό την περασμένη Παρασκευή- η Χρυστάλλα Γιωργάτζη διαπιστώνει σαφώς ότι πρόκειται για ζημιογόνα υπηρεσία, ενώ καταρρίπτονται και οι αιτιολογίες ότι μέσω της Cytavision επεκτείνει τις δραστηριότητές της και την πελατειακή της βάση στο ίντερνετ από το οποίο έχει κέρδη. 

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «τα έσοδα από την υπηρεσία Cytavision για το 2012 ανέρχονται σε €23,5 εκατ. και δεν είναι αρκετά ούτε για να καλύψουν το κόστος εξασφάλισης περιεχομένου (€27,8 εκατ.).

Αν ληφθούν υπόψη και τα υπόλοιπα έξοδα της Υπηρεσίας όπως το κόστος κεφαλαίου, η εξυπηρέτηση πελατών κ.λπ., τότε με βάση τη μεθοδολογία του πλήρως κατανεμημένου κόστους, το έλλειμμα αυξάνεται σημαντικά και είναι πολύ περισσότερο από το κέρδος που αποκομίζεται από τους πελάτες της υπηρεσίας Cytavision για τις υπόλοιπες υπηρεσίες (σταθερή τηλεφωνία, DSL Access και Cytanet), η συγκράτηση των οποίων είναι ο κύριος λόγος παροχής της υπηρεσίας Cytavision».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν συμφωνεί ούτε με τις εκτιμήσεις της Cyta ότι σε τρία χρόνια η Cytavision θα καταστεί κερδοφόρα. Όπως υποδεικνύεται στο προσχέδιο της τελικής έκθεσης που θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα, «σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αρχής του 2010, η Υπηρεσία αναμένεται να καταστεί κερδοφόρα το 2016. Εντούτοις, τα πραγματικά αποτελέσματα της Αρχής για το 2012 που αναφέρονται πιο πάνω απέχουν πολύ από τις προβλέψεις».

Όπως επεξηγείται, «το κόστος περιεχομένου είναι μεγαλύτερο κατά €3,9 εκατ. και τα έσοδα της Υπηρεσίας είναι λιγότερα κατά €7,6 εκατ. σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα στις εκτιμήσεις του 2010. Επίσης, το έλλειμμα για το 2011 είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο κατά €9,7 εκατ.». Για να καταλήξει η Γενική Ελέγκτρια: «Τα στοιχεία αυτά καθώς και τα συνεχή ελλείμματα των προηγούμενων χρόνων καθιστούν κατά την άποψή μας τον στόχο της κερδοφορίας το 2016 πολύ δύσκολο».

«Χουβαρνταλίκια» χωρίς έλεγχο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ακόμα πως, «πέραν των προβλεπόμενων στα συμβόλαια, πληρώνονται επιπρόσθετα ποσά και παραχωρούνται πρόσθετες χορηγίες στις ομάδες, που δεν καλύπτονται από κανένα κονδύλι του προϋπολογισμού της Αρχής. 

Ακόμα, πέραν των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών σωματείων, η Αρχή αγοράζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα διάφορων ξένων πρωταθλημάτων, άλλων διοργανώσεων όπως τουρνουά πόκερ, τουρνουά πυγμαχίας και χόκεϊ επί πάγου, ευρωπαϊκών αγώνων κυπριακών ομάδων και της Εθνικής Κύπρου στο εξωτερικό. «Εντός του 2012 καταβλήθηκε σε τέσσερις εταιρείες οι οποίες ανήκουν στο ίδιο άτομο το συνολικό ποσό των €2,66 εκατ.».

«Πληροφοριακά», συμπληρώνεται με νόημα στην Έκθεση, «αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης των πιο πάνω εταιρειών είναι εκπρόσωπος στην Κ.Ο.Π. ομάδας με την οποία η Αρχή διατηρεί την υψηλότερη συμφωνία παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την περίοδο 2012/13». 

Μοίρασαν χωρίς κριτήρια €7,4 εκατ. το 2012

Για τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες για διαφήμιση στις φανέλες διάφορων ποδοσφαιρικών ομάδων Α΄ και Β΄ κατηγορίας καθώς και ομάδων καλαθόσφαιρας για τις αγωνιστικές περιόδους 2011/12 και 2012/13 καταβλήθηκε στις ομάδες συνολικά ποσό €5,4 εκατ. και €7,4 εκατ., αντίστοιχα.

«Παρατηρείται μια ανομοιομορφία στα ποσά που καταβάλλονται στις διάφορες ομάδες σε σχέση με τον αριθμό των φιλάθλων τους. Για παράδειγμα, δόθηκε ποσό €800.000 για τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγία σε ομάδα η οποία δεν συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες ομάδες ενώ σε άλλη δημοφιλέστερη ομάδα της ίδιας δυναμικότητας δόθηκε ποσό €407.000. Επίσης, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου ομάδες της Β΄ Κατηγορίας έχουν συμβόλαια για υψηλότερα τηλεοπτικά δικαιώματα από άλλες ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στην Α΄ Κατηγορία».

Ενώ μάλιστα από την ΑΤΗΚ διαβεβαιώνουν πως θα μειώσουν τα συμβόλαια, αντί αυτού «η Αρχή προχώρησε στην απόκτηση επιπρόσθετων τηλεοπτικών δικαιωμάτων με ψηλότερα ποσά».

Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση όπου η Αρχή είχε ήδη συμφωνία για χορηγία (διαφήμιση στη φανέλα) για την περίοδο 2012/13 και προχώρησε σε τροποποίησή της με διπλασιασμό του ποσού που προβλεπόταν για την πιο πάνω περίοδο και ταυτόχρονη σύναψη νέας συμφωνίας για τα υψηλότερα τηλεοπτικά δικαιώματα της περιόδου 2012/13», αποκαλύπτεται στη προκαταρκτική Έκθεση της Ελεγκτική Υπηρεσίας.

Ακόμα στην Έκθεση αποκαλύπτεται ενδεικτικά πως έγιναν προπληρωμές για εξασφάλιση αθλητικού περιεχομένου για τα επόμενα έτη, ύψους €9,2 εκατ. για τις οποίες, «δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε τραπεζικές ή άλλου είδους εγγυήσεις». 

Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά, η περίπτωση ομάδας η οποία τη νέα αγωνιστική περίοδο θα αγωνίζεται στην Δ΄Κατηγορία, με την οποία συνήφθη συμφωνία την 1.3.2010 και καταβλήθηκε ποσό €75.000 ως προκαταβολή για τα τηλεοπτικά δικαιώματά της για την περίοδο 2013-16. 

Χρ.Γιωρκάτζη: Η Cyta δεν είναι τράπεζα

Το ποσό των €4.110.000 κατέβαλε η Cyta στη Lumiere TV Public Company Lt, για διανομή μέσω της Cytavision των καναλιών υψηλής ευκρίνειας της LTV τα οποία προβάλλουν αθλητικό περιεχόμενο, για την περίοδο 11.2.2011 – 31.7.2013. «Τα εν λόγω κανάλια περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο (FullPack) και δεν τιμολογούνται στους συνδρομητές χωριστά.

Ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί κατά πόσο προκύπτει όφελος ή ζημιά για την Αρχή από τη συμφωνία», σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Με δεύτερη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2012, η Cyta ανέλαβε την προώθηση έξι καναλιών της LTV, μέσω της Cytavision για περίοδο τεσσάρων χρόνων, και ως αντάλλαγμα θα λαμβάνει αμοιβή για κάθε συνδρομητή υπό μορφή προμήθειας ύψους 10% πλέον Φ.Π.Α. επί των τελών που καθορίζει η LTV. Η Cyta εγγυήθηκε ότι ο ελάχιστος αριθμός συνδρομητών για κάθε μήνα θα είναι 7.000 και για τον σκοπό αυτό παραχώρησε εγγυητική €4.371.495 (που αντιστοιχεί με τις συνδρομές ενός έτους) όπως προνοείται στη συμφωνία.

H Cyta –παρά την εγγυητική- κατέβαλε για τη συμφωνία αυτή, την ημέρα της υπογραφής της, προκαταβολή ποσού €2.561.460 και ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας επιπρόσθετο ποσό €1.707.640, που θα αποκόπτονται σταδιακά, χωρίς αυτό να προνοείται στη συμφωνία. Με τις ενέργειες αυτές- υπήρξε και προκαταβολή €355.000 για την πρώτη συμφωνία- «η Αρχή μετατρέπεται σε “τραπεζικό ίδρυμα” με την παραχώρηση "δανείων" χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε εξασφάλιση», τονίζει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Πηγή: www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου