Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η Κύπρος τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η Κύπρος τιμά την επέτειο της 25ης ΜαρτίουΛευκωσία: Με δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις σ’ όλες τις πόλεις ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. 




Στη Λευκωσία, τελέστηκε στις 10:00 η δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, παρίστατο ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.


Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους.
Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναός Παναγίας Φανερωμένης.
Στις 11 πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση μπροστά από το οίκημα της πρεσβείας της Ελλάδας, στη Λευκωσία.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή και τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλη Παπαϊωάννου.
Η πρεσβεία της Ελλάδας ανακοίνωσε πως, λόγω της απρόσμενης και πρόωρης απώλειας του υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου και του τριήμερου δημόσιου πένθους, αναβάλλεται η δεξίωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου που είχε προγραμματισθεί στις 12.15, στην Πρεσβευτική Κατοικία, αμέσως μετά τη λήξη της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία.

Σημειώνει ότι νεότερη ημερομηνία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και εωθινό στους δρόμους από τη Φιλαρμονική του Λανιτείου και την μπάντα κρουστών Προσκόπων και Οδηγών,  άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί στη Λεμεσό για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη έπαρση της σημαίας στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου παιάνιζε η Φιλαρμονική του Λανιτείου και αποδόθηκαν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Η πανηγυρική δοξολογία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, πραγματοποιείθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο Ηρώων, στην ομώνυμη πλατεία και κατάθεση στεφάνων από επισήμους, παλαιούς πολεμιστές, κόμματα και οργανώσεις με απόδοση τιμών από τμήμα της Ε.Φ. με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λανιτείου.


Οι εορτασμοί κορυφώνονται αυτή την ώρα με την καθιερωμένη παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ', το χαιρετισμό της οποίας δέχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, μαθητές κολεγίων, λυκείων και γυμνασίων, πρόσκοποι, η πολιτική άμυνα καθώς και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας άρχισαν στις έξι το πρωί οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Γύρω στις επτά πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη και τον Αναπληρωτή Έπαρχο Λάρνακας, Οδυσσέα Χατζηστεφάνου.

Στη συνέχεια τελέστηκε η πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δρ. Μιχάλης Λοϊζίδης Επαρχιακός Επιθεωρητής Λάρνακας – Αμμοχώστου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.
Λίγο μετά τις 11 τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Αυτή την ώρα λαμβάνει χώρα η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών, στις Φοινικούδες, μπροστά από την εξέδρα των Αρχών της πόλης στην Πλατεία Κίμωνος το χαιρετισμό της οποίας δέχεται ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στην παρουσία των τοπικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.

Στην Αραδίππου τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία Αποστόλου Λουκά. Δεν εκφωνήθηκε πανηγυρικός της ημέρας δεδομένου ότι θα τον εκφωνούσε ο αείμνηστος υπουργός Άμυνας, Τάσος Μητσόπουλος. 
Λόγω του 40ημερου πένθους που έχει κηρύξει ο Δήμος Αραδίππου για τον αδόκητο θάνατο του υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση. Ωστόσο, τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.
Με την καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου και την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα του 1821 ξεκίνησαν σήμερα οι εορτασμοί για τη εθνική επέτειο της  25ης Μαρτίου στην Πάφο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Βοηθός Διευθυντής του Α Λυκείου Πάφου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ , Ξένιος Παναγή.
Σρις 11 πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική παρέλαση με την συμμετοχή παλαιών πολεμιστών , μαθητών, μαθητριών των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, εκπροσώπων Σωματείων και Οργανώσεων υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου.
Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχεται εκ μέρους της κυβέρνησης , ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, από ειδική εξέδρα του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου του Γ` Πάφου.
Εξάλλου με εωθινό στους δρόμους της Πόλης Χρυσοχούς από την μπάντα του Γυμνασίου και Λυκείου Τεχνικής Σχολής Πόλεως Χρυσοχούς ξεκίνησαν σήμερα στις 6:30 το πρωί οι εορτασμοί στο διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς.
Στις 7 το πρωί έγινε η  έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Πόλεως Χρυσοχούς.
Στη συνέχεια, τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πόλεως Χρυσοχούς, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αρσινόης κ.κ. Νεκτάριου συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της Πόλης και των Κοινοτήτων του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Στυλιανού Ελισάβετ

Η παρέλαση στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς πραγματοποιήθκε στις 10:30 με την συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του  Δημοτικού, Γυμνασίου Πόλεως, του Λυκείου και της Τεχνικής Σχολής Πόλεως Χρυσοχούς, καθώς και των Δημοτικών των περιφερειακών Κοινοτήτων .
Κατά την διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε η μπάντα των εκπαιδευτηρίων Πόλεως.
Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης  ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Νικολαϊδης, ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ.κ. Νεκτάριος, ο Δήμαρχος Πόλεως Άγγελος Γεωργίου και οι επίσημοι από εξέδρα στην οδό Μακαρίου του Γ.

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στις 06:30 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη. Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Παραλιμνίου Μελανή Χατζηχαραλάμπους ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Στις 11 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου