Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΗΠΑ: Στέλνουν αεροσκάφη και δυνάμεις στην Αφρική κατά του Τζόζεφ Κόνι

Τζόζεφ ΚόνιΟι αντάρτες τού Τζόζεφ Κόνι είναι γνωστοί για απαγωγές παιδιών, με εξαναγκασμό των αγοριών να μετατραπούν σε στρατιώτες και των κοριτσιών σε σεξουαλικές σκλάβες


Στρατιωτικά αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις για να ανακαλύψουν το κρησφύγετο του ηγέτη των ανταρτών της Ουγκάντα Τζόζεφ Κόνι στέλνουν οι ΗΠΑ στην Αφρική. Ειδικότερα, τουλάχιστον τέσσερα CV-22 Osprey και αεροσκάφη ανεφοδιασμού, καθώς και 150 μέλη του ειδικών δυνάμεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας θα φθάσουν στην Ουγκάντα εντός της εβδομάδας. 

Ο Τζ. Κόνι καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Οι αντάρτες του είναι γνωστοί για απαγωγές παιδιών, με εξαναγκασμό των αγοριών να μετατραπούν σε στρατιώτες και των κοριτσιών σε σεξουαλικές σκλάβες.

Η οργάνωση δημιουργήθηκε στην Ουγκάντα τη δεκαετία του ’80, ωστόσο πλέον οι μαχητές της φέρονται να κινούνται μεταξύ Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Νότιου Σουδάν και ΛΔ του Κογκό.

Την επιχείρηση κατά των ανταρτών του Τζ. Κόνι θα συνεχίσει να διευθύνει η Αφρικανική Ένωση, με το ρόλο των ΗΠΑ να παραμένει συμβουλευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου