Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ο φακός αγαπάει τους υπέρβαρους -Το ενδιαφέρον πείραμα μιας Αμερικανίδας φωτογράφου [εικόνες]

H διάσημη φωτογράφος Τζούλια Φούλερτον Μπατέν στρέφει το φακό της σε ανθρώπους που αποκαλούμε υπέρβαρους και φέρουν το ανάλογο κοινωνικό στίγμα. Στόχος της ήταν να διερευνήσει, με τη δική της ματιά, τα αισθήματά τους για το σώμα τους.

Ο φακός αγαπάει τους υπέρβαρους -Το ενδιαφέρον πείραμα μιας Αμερικανίδας φωτογράφου [εικόνες]




Στη συλλογή φωτογραφιών της με τίτλο «Unadorned» φωτογραφίζει τα μοντέλα της γυμνά, σε στάσεις που παραπέμπουν σε κλασικά αριστουργήματα του 15- 17ου αιώνα. Για να το πετύχει αυτό, πηγαίνει αντίθετα με το ρεύμα της εποχής μας: προσέχει τα σώματά τους να είναι απαλά και να διακρίνονται για τις καμπύλες τους και όχι λεπτά και σφριγηλά, όπως ορίζει η μόδα.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ενδιαφέρων ιστορικό-κοινωνιολογικός συσχετισμός του ανθρώπινου είδους, σαν ένα συνδυασμό του γένους, τους βάρους και της εικόνας του.


«Ηθελα να συλλάβω ακριβώς τη στιγμή που θα έβγαζαν τα ρούχα και περίμενα να δω αν η αγωνία θα ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό της» αναφέρει η ίδια. Αρχικά δεν πίστευε ότι πολλοί άνθρωποι αυτής της κατηγορίας θα ήθελαν να φωτογραφηθούν. Απευθύνθηκε λοιπόν σε ένα πρακτορείο και τελικά πολλά άτομα ενδιαφέρθηκαν να πειραματιστούν. Ολα τα μοντέλα της είναι ερασιτέχνες και η φωτογράφος εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι ήθελαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να υποστούν τη δοκιμασία του φακού.


Το κάστινγκ έγινε στο σπίτι της φωτογράφου και οι άνθρωποι όχι μόνο ήθελαν να φωτογραφηθούν, αλλά και να της διηγηθούν τις ιστορίες της ζωής τους, όπως λέει η ίδια.


Η ιδέα της φωτογράφισης ήταν να εμπνευστεί από τους φωτογράφους του 18ου αιώνα παραμορφώνοντας τα αντικείμενα που περιβάλλουν τα μοντέλα με παλιά στρώματα, χαλασμένα φρούτα, νεκρά λουλούδια.
H Βρετανή φωτογράφος μεγάλωσε στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει βραβευθεί πολλές φορές για το έργο της.
















Η φωτογράφος






Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK και απόκτησε πρόσβαση στη καλύτερη ενημέρωση!



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου