Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Moody's: Θετική αναβάθμιση της προοπτικής του κυπριακού ομολόγου

Moody's: Θετική αναβάθμιση της προοπτικής του κυπριακού ομολόγουΛευκωσία: Ο οίκος αξιολόγησης Moody`s διαφοροποίησε την προοπτική του κυπριακού ομολόγου από αρνητική σε θετική, διατηρώντας την αξιολόγηση σε Caa3.



 Στην αιτιολόγησή του, για αναβάθμιση της προοπτικής, ο οίκος επικαλείται τις καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις το 2013 και την πολύ καλή επίδοση των κυπριακών αρχών στην τήρηση των όρων του προγράμματος στήριξης, "το οποίο αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσει να επωφελείται από την στήριξη". 

Ο οίκος αναφέρεται στην συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2013 με ρυθμό 5,4% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις τόσο του ίδιου του οίκου όσο και της Κομισιόν, και προσθέτει ότι με βάση τις εκτιμήσεις η  εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη δημοσιονομικής εξυγίανση αναμένεται να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 5,4% από 6,4% το 2012. 

Σημειώνει ότι εκτιμάται πως το πρωτογενές έλλειμμα - το έλλειμμα  εξαιρουμένων των δαπανών για τους τόκους - θα κυμανθεί στο 2,1% από 3,3% το 2012. Θεωρεί ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υλοποιήθηκαν το 2013 θα έχουν ως επί το πλείστον μόνιμα θετικές επιπτώσεις. 

Ο οίκος σημειώνει ότι η σθεναρή δέσμευση των κυπριακών στην τήρηση των όρων του προγράμματος στήριξης είναι αποδεδειγμένη, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα. 

Χαρακτηρίζει θετικό ορόσημο την ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ επισημαίνει την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας χωρίς κρατική παρέμβαση, την έγκριση του νόμοσχεδίου που διέπει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίου. 

Διατηρώντας την αξιολόγηση στο Caa3, ο οίκος σημειώνει πως αυτό αντανακλά το ότι ο κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων ή αναδιάρθρωσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο στάδιο παραμένει υψηλός, δεδομένων του κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της υψηλής διασύνδεσης των δημοσίων οικονομικών με τον τραπεζικό τομέα. 

Ο Moody`s σημειώνει ότι ενδεχόμενη παρατεταμένη οικονομική ύφεση, πέραν των προβλέψεων του οίκου και του σεναρίου της Τρόικα για επάνοδο στην ανάπτυξη από το 2015, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο οι υποχρεώσεις του τραπεζικού τομέα να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα απειλήσει και την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω μειωμένης φοροεισπρακτικής ικανότητας και υψηλότερων κοινωνικών δαπανών. 

Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε την οροφή για τοπικό και ξένο νόμισμα στο Caa1 από Caa2, μια κίνηση που αντανακλά τη μειωμένη πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη λόγω της τήρησης των στόχων του προγράμματος και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Τέλος, ο Moody`s σημειώνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο πρόγραμμα προσαρμογής που να διασφαλίζει την μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους.

 Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου