Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

«Σφήνα» στα ενεργειακά της Ευρώπης μπαίνει η Κύπρος

«Σφήνα» στα ενεργειακά της Ευρώπης μπαίνει η Κύπρος
Λευκωσία: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το Ιράκ έχουν ενεργοποιήσει τη Λευκωσία, η οποία επιχειρεί με επαφές να αναδείξει τον ρόλο της στο πεδίο της ενέργειας. 






Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυπριακή Δημοκρατία στρέφεται προς τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον για στήριξη ενώ παράλληλα αναζητεί δυνητικούς πελάτες. Επιδιώκει να καταστεί εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου και εναλλακτικός διάδρομος προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, σε σχέση και με τις τρέχουσες εξελίξεις, η Λευκωσία επιχειρηματολογεί υπέρ του σεναρίου να καταστεί εναλλακτικός διάδρομος παραπέμποντας στην Ουκρανία για να «σβήσει» τα όσα λέγονται για μεταφορά αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. 


Σημειώνοντας πως δεν μπορεί η Ευρώπη να καταστεί αιχμάλωτη λόγω διαφόρων εξελίξεων, υποδεικνύει πως η Τουρκία, αποδεδειγμένα και διαχρονικά, είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Τούτο, σημειώνεται, πρέπει να ληφθεί υπόψη από όσους θεωρούν το σενάριο για μεταφορά με αγωγούς μέσω Τουρκίας ως «τη λύση» καθώς μάλλον θα αποτελεί μια τέτοια επιλογή την επανάληψη των όσων συμβαίνουν με την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί πως η διαμόρφωση εξελίξεων και ιδιαίτερα νέων δεδομένων στο πεδίο της ενέργειας θα ενισχύσει τη θέση της στο Κυπριακό. Τούτο, βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει και ως μπούμερανγκ, εάν ισχύσει μια τακτική αναβλητικότητας, κοντόφθαλμων προσεγγίσεων στο Κυπριακό και βρεθεί η Λευκωσία προ διλημμάτων. Τότε ενδέχεται να τεθεί το δίλημμα «λύστε το τώρα για να αξιοποιήσετε το φυσικό αέριο, διαφορετικά ξεχάστε τα όλα».

Δεν είναι τυχαίο που ξένες κυβερνήσεις υποδεικνύουν τους κινδύνους αυτούς, προειδοποιώντας την κυπριακή Κυβέρνηση. Την περίοδο αυτή οι κινήσεις που γίνονται για διαμόρφωση των νέων δεδομένων κωδικοποιούνται ως εξής:


● Πρώτον, όπως έχει γίνει γνωστό, την ερχόμενη Τρίτη  οι υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία θα ζητήσει πολιτική και άλλη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Έτιγκερ ενδεχομένως να βρίσκεται στην πόρτα εξόδου καθώς τον Νοέμβριο αλλάζει η Κομισιόν, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να διευθετηθεί η συνάντηση αυτή καθώς οι επόμενοι μήνες θεωρούνται σημαντικοί.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα διαμορφωθεί εικόνα και για τις νέες έρευνες που θα διενεργηθούν. 

● Δεύτερον, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα μεταβεί σε Ιταλία, Ρουμανία, Κροατία, Βουλγαρία (ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ήταν την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο) ενώ συζητήσεις έγιναν και με τη Σλοβακία κατά την εδώ επίσκεψη του αναπληρωτή Ππωθυπουργού της χώρας). Η Λευκωσία θεωρεί τις χώρες αυτές ως δυνητικούς πελάτες αλλά και συνεργάτες στους σχεδιασμούς της.

● Τρίτον, η ΕΕ προ ημερών έχει εντάξει την Κύπρο στο νέο χάρτη για τα τερματικά υγροποίησης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, που δημοσίευσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μόνο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκεται υπό σχεδιασμό είναι αυτό στο Βασιλικό, γεγονός που ενισχύει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά της περιοχής, εξ ου και η επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο. Είναι σαφές πως οι Αμερικανοί έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας στο μέλλον.

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς, ωστόσο δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το περιεχόμενο και δεν πρόκειται να ανατρέψουν σχεδιασμούς τους για το πρόβλημα. Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, θεωρώντας την Κύπρο ως βασικό όχημα. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι στο παζλ αυτό θα πρέπει να είναι μέρος και η Τουρκία.

Όπως έγγραψε ο «Φ» προ δεκαημέρου, οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ επιβεβαίωσαν το γεωτρητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τέσσερις γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9 μέσα στους επόμενους μήνες, με την έναρξη της πρώτης να τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ».

Η Total θα βάλει τρυπάνι στα τεμάχια 10 και 11 στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Οι όλοι σχεδιασμοί της Λευκωσίας εξαρτώνται και από τα αποθέματα που θα βρεθούν και επί τούτου υπάρχει αγωνία.

Την ίδια ώρα, καταγράφηκε και μια καθυστέρηση καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων, που ενδεχομένως να μετακινήσει τα χρονοδιαγράμματα για μια περίοδο μέχρι και δύο χρόνια. 
 
Ενεργειακή ασφάλεια και εξελίξεις στη Μεσόγειο

Στις 10-11 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κύπρου και της Μάλτας.

Οι οικοδεσπότες, υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Γιώργος Λακκοτρύπης και Konrad Mizzi, θα ανοίξουν και θα κλείσουν το συνέδριο ενώ σημαντικές θεωρούνται και οι συμμετοχές.

Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν είναι αξιωματούχοι της ΕΕ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών. 


philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου